Energiamezõk és a „bazi nagy atomerõmû” terve Magyarországon
(Avagy, hogyan tegyük tönkre vízkészleteinket?)

A közelmúltban az „Energiamezõk”-ben olvastam arról, hogy mi mindent terveznek Magyarországon létrehozni. Reménykedtem, hogy mindaz csak meddõ riogatás, aminek nem kellene felülnünk és miatta kétségbeesnünk.

http://matula.hu/index.php?section=article&rel=50&id=615

Vasárnap azonban, Hódmezõvásárhelyrõl hallottam a Kossuth Rádióban egy hosszú interjút, ahol többek között arról beszélt a hódmezõvásárhelyi lokálpatrióta, hogy bizony óriási, földalatti, gáztározó építését kezdték meg. Õsi, jó termõ földeket sajátítottak ki bagóért…

Hát, én azóta azon töprengek, hogyan is írjam le „röviden” az ezzel a témával kapcsolatos gondolataimat.

Elõször is kezdeném azzal, hogy egy érdekes elõadásról szóló tudósítást olvastam hetekkel ezelõtt. A hazai szénhidrogéniparban "meddõnek" (használhatatlannak) minõsített mélyfúrási kutjainak sorsáról tartandó elõadást - egy ezzel a témával foglalkozó - okl. olajmérnök tartotta.

„Az elõadó bevezetõjében a geotermikus energia hasznosításáról adott áttekintést. Ezután elmondta, hogy a magánosítás megkezdésekor az ország területén 3093 darab szénhidrogén célú fúrólyukat tartották nyilván. Ezek közül a MOL Rt megalapításakor mintegy 400 kutat apportáltak a Részvénytársaságba (tehát bevitt vagyonként).. A megmaradó közelítõleg 2600 kút a Kincstári Vagyonkezelõ Igazgatóság kezelésébe került, mint a Magyar Állam tulajdona. Az elhatározás szerint ezeket a szénhidrogén szempontjából ,,meddõ"-nek minõsülõ kutakat 2014-ig fel kellett számolni és helyüket rekultiválni, helyreállítani a környezetüket. Mindezen munkák becsült költsége 60-80 milliárd forintra tehetõ, ami a költségvetést terhelné. Erre a munkára azonban évi cca. 300 mFt áll rendelkezésre. 200 kút sorsa ismeretlen, mintegy 2300 kút került a BVH.Kht kezelésébe. Ezek között található volt 38 bar kútfej nyomású olajkút és 120 bar kút-fej nyomású gázkút is.

A kutak zömének helyzete (tulajdonjoga, telekkönyvi bejegyzése stb.) rendezetlen, a Bányakapitányságnál sincs nyilvántartás a felszámolt kutakról. Sokat használnak termálvíz kinyerésére, elsõsorban Önkormányzatok, de más szervezetek (például: Üdülõk.) A kutak fele (papíron) kútfej szerelvénnyel el van látva. El kell készíteni a kutak kataszterét, amit a SZÉSZEK-en keresztül a Kincstári Vagyonigazgatóság közbejöttével az állami költségvetés finanszíroz, ,,bányakár" címén. A kataszter elkészítése folyamatban van, de már most belátható, hogy a felszámolásra, rekultivációra biztosított határidõ nem tartható.

A felszámoláshoz a kút helyzetétõl függõen 25-30 hatóság, intézmény hozzájárulása és véleménye szükséges, ami nagyon lelassítja a folyamatot.


Ez év végéig a Magyar Geológiai Szolgálat 600 kút vízügyi értékelését készíti el. Mintegy 80 kút értékesítésére van érdeklõdõ magánszemély és cég, de ezen érdeklõdõk fõként a kutak által szolgáltatott információk megszerzésében érdekelt, de ezek a hiányos dokumentáltság miatt érdektelenségbe fulladnak.”

Ebben az írásban arra hívnám fel a figyelmet, amit a geotermikus kutakról nem ír le a tudósító. Nem írja le, hogy mekkora lehetõség rejlik benne a jövõben!

Akkor, amikor már mindenki tudja, hogy a világ szénhidrogén készletei 30 év múlva kimerülnek!!!

A hazánk területén eddig is voltak Oroszországból Európába tartó kõolaj- és gázvezetékek. Ezt még bõvíteni, majd egy "bazi nagy atómerõmûvet" telepíteni

NEMZETGYILKOSSÁG. Miért is?

Talán azért, „Mert senki nem számol azzal, hogy „az olcsó energia milyen sokféleképpen hat majd az életre és a megélhetési módokra a légkondicionálás, a televízió és a földrészeket áthidaló sugárhajtású repülõgépek megjelenésével.

A tudósok nem látták elõre, hogy egy napon a meg nem újuló energiahordozókat olyan mértékben fogjuk használni, hogy emiatt emelkedni kezd a tengerek szintje, károsodnak az ökológiai rendszerek, vagy növekszik a hõhullámok, az aszályok és az árvizek megjelenése.”

(Christopher Flavin- Set Dunn : Az energiarendszer újrateremtése)

Lásd a legutóbbi témába vágó Al Gore könyvet is!

Csakhogy, Magyarország a föld mélyében akkora vízkészletekkel, geotermikus energia-készletekkel rendelkezik, hogy NAGYHATALOM LEHETNÉNK!!!!

Lásd az írás végét, ami az adatok megszerzésérõl szól!!!!

Ha az ENERGIAMEZÕKben leírtak alapján, erre mindazt rátelepítjük, amit a szerzõ ír, akkor lehetetlenség lesz majd kitermelni a föld mélyében lévõ vízkészletet, aminek az a csodálatos volta, hogy megújuló!

A másik, az atomerõmûvek mûködtetésével járó környezetszennyezési kockázatok… Vegyük példaként azt a tényt, hogy a csernobili reaktorrobbanással Magyarországon megnõtt az akkori serdülõk körében a fehérvérûségben szenvedõ gyerekek száma. A budapesti szent László Kórházban külön osztályokat kellett megnyitni. Sok volt a nyirokrendszeri megbetegedés is: a nagyon súlyos esetektõl az átmeneti tünetekig. Ismertem egy fiút, akit 13x operáltak kóros nyirokcsomó-duzzanata miatt. Sajnos, a különbözõ csontelváltozásoknak is kiugróan megnõtt a száma..

Albert Schweitzer a béke Nobel-díjas teológus, organamûvész és a hires afrikai orvos egyszemélyben, azt mondta errõl, hogy: "... akkor fog az emberiség kétségbeesni, ha majd minden családban sorra fognak születni a nyáladzó idióták...de akkor már késõn lesz".

Úgy tudom, hogy a mostani atomerõmûvünk is rossz helyzetben van, mert a 2-es blokk még most sem biztonságos a hûtõvízben rekedt kapszulák miatt. Arról nem is beszélve, hogy már milyen rég keresik az elhasznált, de még évszázadokig sugárzó kapszuláknak a helyet, hogy eltemessék. A népszavazások során sorra utasítják el az emberek, hogy pont az õ közelükben alakítsák ki ezt a temetõt...

Egy ilyen temetõ megfertõzheti az egész Kárpát medence vízkészletét és geotermikus kútjait!!!

Sajnos, egyenlõre olyan érdekcsoportok irányítják hazánkat, akiknek a jelen, személyes gazdagságuk számít. Hogy mi lesz a gyerekeinkkel, az unokáinkkal azzal nem törõdnek!

Ja, és katonai, stratégiai szempontból is önállóbbak lehetnénk, v. maradhatnánk, ha nem engednénk a pártokratáknak tálcán fölkínálni az országot külföldi érdekcsoportoknak és energialobbiknak, globalizátoroknak!

(Bp. 2006. dec. és 2009. márciusa közötti három évben.)

Bóna Mária Ilona