„Bazi nagy atomerõmûvet” akarunk, vagy…?

 

Felháborodva értesültem arról, hogy Hódmezõvásárhelyen - õsi, jó termõ földeket kisajátítva -  óriási, földalatti gáztározó építését kezdték meg  . Történik ez akkor, amikor már mindenki tudja, hogy a világ szénhidrogén készletei körülbelül harminc év múlva kimerülnek. Napjainkra, ezeknek az energiahordozóknak a nagymértékû felhasználása olyan mérteket öltött, hogy miatta emelkedni kezdett a tengerek szintje, károsodnak az ökológiai rendszerek, vagy növekszik a hõhullámok, az aszályok és az árvizek veszélye.

Hazánk területén eddig is voltak Oroszországból Európába tartó kõolaj- és gázvezetékek. Ezt még bõvíteni, majd egy "bazi nagy atomerõmûvet" telepíteni rá, természeti környezetünk katasztrofális méretû tönkretételét jelentené. 

Nagyobb figyelmet kellene fordítani a megújuló energiahordozókra. Magyarország a föld mélyében akkora ivóvízkészletekkel és geotermikus energia-készletekkel rendelkezik, hogy a jövõ nemzedékeit sem veszélyeztetné az ivóvíz hiánya! Erre mit tesznek a politikusaink? Megkezdik a meglévõ körülbelül 600 mélyfúrású kút értékesítését – fõként külföldi magánszemély és –cég számára.

Ennek a természeti kincsünknek kiárusítását és tönkretételét le kell állíttatni!

 

A másik, nagy környezeti károkat okozó veszélyre hívtam fel a figyelmet, mégpedig arra, hogy az un. Országos Területrendezési Tervbe bújtatva akarják megvalósítani Magyarország egész területén a NATO logisztikai központok kialakításának feltételeit. Tiltakozunk a településszerkezeti tervbe beépítésre szánt vagy beépítésre nem szánt különleges honvédelmi terület terület-felhasználási egységbe sorolása ellen – ezzel, összesen 11 nagy térségre osztva Magyarország területét!


Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezen településeken lévõ közigazgatási területeknek 10 km-es környezetét jelölik ki NATO logisztikai központok számára:


I. Nyugat-dunántúli körzet Sopron (részközpont: Szombathely).


II. Észak-dunántúli körzet: Gyõr – Gönyû.


III. Közép-dunántúli körzet: Székesfehérvár (részközpont: Dunaújváros, Veszprém).


IV. Dél-dunántúli körzet: Baja (részközpont: Mohács).


V. Budapest körzet: Dél-Pest (Soroksár), Dél-Buda (Nagytétény), Csepel Nemzeti Szabadkikötõ.


VI. Közép-alföldi körzet: Szolnok.


VII. Dél-alföldi körzet: Szeged (részközpont: Kisszállás).


VIII. Észak-keleti körzet: Miskolc vagy Tiszaújváros.


IX. Észak-tiszántúli körzet: Záhony (részközpont: Nyíregyháza).


X. Délnyugat-dunántúli körzet: Nagykanizsa.


XI. Közép-tiszántúli körzet: Debrecen.


Mit is jelentene az ezeken a területeken élõk számára egy „logisztikai központ”?


Vegyük példaként Budapest, Dél-pesti részét. A csodálatos Soroksári-Dunaágat és a folyót szegélyezõ kis hétvégi házakat, horgásztanyákat. Mint egy felfûzött gyöngysor, olyanok ezek a munkásemberek által épített kis házak. Nos, ezt akarják logisztikai központtá alakítani!


Gondoljunk arra, hogy mennyi jogos tiltakozást váltott ki a tubesi lokátor-állomás telepítésének terve! Most ezt szorozzuk be 11 ilyen hadászati eszközök telepítésére kijelölt területtel…!


Bóna Mária Ilona