Minden nemzet életében nagyon fontos a nemzeti öntudat, sõt a nemzeti önérzet és büszkeség megléte, vagy jelenléte. Ezt nevezik nemzeti (nationality=náció) önazonosságnak, hovatartozástudatnak.
Tamási Áron, az Ábel-trilógia szerzõje írta az Ábel Amerikában címû regényében, hogy amikor az emigránsokkal megrakott hajó kikötött Amerikában, ott a kikötõben azonnal nyilvántartásba vették nemzetiségük szerint a hajóval érkezõket. Ábeltõl is megkérdezték, hogy milyen nemzetiségû (nationality).
Amire õ önérzetesen azt válaszolta, hogy Székely vagyok. Nahát, az meg milyen náció? kérdezte az adminisztrátor. Hát az olyan, hogy magyarabb a magyarnál, válaszolta Ábel.
Nos, ma már azt hiszem, hogy Tamási Áron regénye sem találna kiadót Magyarországon emiatt a mondata miatt, merthogy nacionalista!
Ugyanis, a nacionalista lexikális jelentése, mindenhol a világon a saját nép szeretetét, az iránta való hûséget a legfontosabb elkötelezettségnek és értéknek tekintõ álláspont. Sõt, van egy olyan meghatározása is mely szerint, a gyarmati elnyomás alól felszabaduló népek küzdelmét kísérõ nézetrendszer a nacionalizmus.
Mindezzel csak azt akartam mondani, hogy nincs abban semmi kivetnivaló, ha egy nemzet népe, vagy egy párt nacionalista!!! A baj azokkal van, akik nem azok, mert minden más nációt, vagyis nemzethez tartozó népet elsõbbségbe helyez a sajátja elõtt, mint a bolsevik-fasiszta-neoliberális kormánypolitikusok is teszik!
Azt hiszem hogy a nacionalizmus össze lett tévesztve a sovinizmussal, ami egyáltalán nem jellemzõ a jelenleg hatalomban lévõ politikusokra!
Sajnos, a nacionalizmus sem!
A Fidesz sem nacionalista, mert a kampányidõszakokon kívül neki sem jut eszébe, hogy a magyar nációhoz, vagyis nemzethez tartozó nép érdekeit kellene képviselnie!
(Bóna Mária Ilona)