Az Orbán kormány három hónapja



Immáron három hónapja van hatalmon az Orbán kabinet. Ezen idõszak alatt néhány, a magyarság érdekeit szolgáló döntése született. Többek között a kettõs állampolgárság bevezetése, a nemzeti önrendelkezés visszaszerzésére irányuló törekvés, illetve a bankadó. Azonban számos lépése beárnyékolja a kormány eddigi, pozitív intézkedéseit.


Többek között: a minimálbér megadóztatása, a Magyar Gárda alkotmányellenes bírósági betiltásának jóváhagyása, a jogutód: a Magyar Nemzeti Gárda vegzálása, a politikai foglyok, (Budaházy és két sorstársa) további fogva tartása, ügyük felülvizsgálatának elmaradása, a devizahitelesek cserbenhagyása. Katonáink külföldi szerepvállalása, háborús övezetben való részvétele idegen érdekek mentén, igencsak komoly kérdéseket vetnek fel. Legutóbb, a választójogi törvény egyoldalú módosítása, az egy párti diktatúrára való törekvés sötét árnyékát vetíti elénk.


Hogyan tekinthetjük a Nemzeti Együttmûködés kormányának az Orbán Viktor vezette kormányt, a fentebb felsorolt ellentmondások tükrében? Kinek az érdekeit képviseli valójában? Emlékezetes, 2008-ban a Lisszaboni Szerzõdés csont nélküli megszavazása, korábban, 2006-ban Románia Európa Uniós csatlakozásának feltétel nélküli elfogadása, (például Székelyföld Autonómiája) komoly aggályokat vetnek fel. Számomra ugyanis nem tûnik egyértelmûnek: kinek akar megfelelni a kétharmados többség birtokában az Orbán kabinet?



Bogád Antal