!!!LEZUHANT A LENGYEL MINISZTERELNÖK GÉPE, Kaczynski ÉS 132 EMBER MEGHALT


Forrás: Népszabadság online


http://nol.hu/specialis/rss_valogatas/lezuhant_a_lengyel_elnokot_szallito_repulogep




"Lezuhant szombaton Oroszországban a lengyel államfõt, Lech Kaczynskit szállító repülõgép. A gépen tartózkodó mind a 132 személy életét vesztette.


Lech Kaczynski lengyel államfõ repülõgépszerencsétlenségben életét vesztette az oroszországi Szmolenszk közelében - jelentette az Interfax hírügynökség a szmolenszki terület kormányzójára hivatkozva. Kaczynski gépe Moszkvából a nyugat-oroszországi Szmolenszk repülõterére tartva, leszállás elõtt nem sokkal zuhant le. A gépen tartózkodó 132 személy meghalt.




A lengyel külügyminisztérium megerõsítette, hogy az elnök és felesége, Maria a gépen utazott, a lengyel elit számos képviselõje, illetve a katinyi áldozatok hozzátartozói társaságában. Piotr Piszkowski külügyi szóvivõ bejelentette, hogy a tárca helyettes vezetõje, Andrzej Kremer és a lengyel vezérkari fõnök az áldozatok között van. A lengyel Központi Bank szóvivõjének közlése szerint a gépen utazott a bank kormányzója, Slawomir Skrzypek is.
Szmolenszk régió kormányzója, Szergej Antufijev szerint a Tu-154-es elnöki különgép letarolta a fákat, majd több darabra tört - idézi a BBC az orosz tévének adott nyilatkozatát. A Rosszija 24 tévéadó közlése szerint a szmolenszki Szevernij repülõteret kora reggel köd miatt lezárták, és a lengyel elnök gépét vezetõ pilótának javasolták, hogy Minszkben, vagy Moszkvában szálljon le. Õ azonban úgy döntött, hogy Szmolenszkben teszi le a gépet. A negyedik leszállási kísérlet során következett be a katasztrófa. A televízióban közvetített felvételek tanúsága szerint a repülõgép szétszóródott roncsai még mindig égnek a helyi erdõben, tûzoltók és mentõegységek lepték el a helyszínt. Dmitrij Medvegyev orosz államfõ személyesen Vlagyimir Putyin miniszterelnököt bízta meg a baleset körülményeinek kivizsgálására alakult bizottság vezetésével, és azonnal Szmolenszkbe rendelte Szergej Sojgut, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetõjét.

Kaczynski Katinyba (Katyn) látogatott volna, hogy lerója kegyeletét az 1940-ben ott kivégzett több ezer lengyel emléke elõtt. Az elnökkel tartottak kivégzett tisztek hozzátartozói is.
A héten Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel kormányfõ részvételével tartottak megemlékezést, amelyre azonban az oroszellenes érzelmeirõl ismert Kaczynskit nem hívták meg. A lengyel elnök maga kérte, hogy a helyszínen emlékezhessen az áldozatokra, amihez az orosz fél ehhez hozzájárult.
"