A VÁLSÁG OKA -amire MOST kell figyelni


forrás: Magyar Fórum




Elérhetõségek:


http://astro.elte.hu/~hetesizs/


http://ffek.hu/




"AZ OK, A GAZDASÁG MINDENHATÓSÁGÁBA VETETT HIT".




Haladunk a katasztrófába -7 milliárd ember, kimerülõ energiaforrások, változó éghajlat, politikai káosz, gazdasági összeomlás



A Fenntartható Fejlõdés és Erõforrások Kutatócsoport alapítói több mint öt éve foglalkoznak a mai fogyasztás és a túlnépesedés okozta válsággal.


A kutatócsoport 2007 õszén alakult meg hivatalosan.


A tájékoztatás és a figyelemfelkelés mellett hiteles adatokkal szeretnék ellátni a nemzetért felelõs döntéshozókat.


Hetesi Zsolt fizikus egy dolgozatában ezt írja:


"Aki 1960 után született, annak jó esélye van rá, hogy erõszak, járványok vagy éhínség végezzen vele."


Ez a mondat Jay Hanson programozó matematikus tízévi kutatásainak,elemzéseinek összegzése /"Dieoff"-"Kihalunk"/.


"Az emberiség lélekszáma nõ,- a Földön pedig véges az energiaforrás.


Nemzedékünk megéri a körülöttünk lévõ mesterséges világ fokozatosan gyorsuló, hatványozott ütemû összeomlását.


Az erõforrás-válságról a magyar "fõsodratú" médiában nem vagy alig lehet hallani,- pedig tíz éven belül rendezetlenségbe taszíthatja társadalmunkat.



A világhatalmi sakk-játszma, a politikai egymásra-mutogatás, a felelõtlenség, az agyonhallgatás vagy éppen vállvonogatás jellemzi ezt a jelenséget.


A visszacsatolás szerint a folyamatosan növekvõ népesség és gazdaság egyre több erõforrás-felhasználást kíván - ami gerjeszti a népességnövekedést.



Az állatvilágban ha egy faj felszabadul a létszámát szabályozó hatások alól, kipusztulása törvényszerû. Amíg bõségben áll rendelkezésre táplálék,megindul a szaporodás, ha nem ritkítja természetes ellenség.


A Földön nemsokára csaknem 7 milliárd ember lesz,- ez a rengeteg ember éli fel az erõforrásokat.


Az olajtermelés 23 évente megduplázódik,- olajra,szénre,gázra épül a felhasználásunk 87 %-a.


Már elkezdõdött a csökkenés,-mert a nagy mélységrõl felhozott olaj hozamcsúcsát elértük.


Az olaj adja a villamosáram-termelés 90 %-át.


Ha a növekedés, termelés bajba kerül, akkor a társadalom is.


A közgazdászok többsége nincs tisztában a valós adatokkal,-megoldásként gazdasági növekedést erõltetnek.


Az Egyesült Államok éves fogyasztása háromszor nagyobb az erõforrásokból,mint amennyit a területén élõ növényzet megköt.


Az emberi nyersanyag-felhasználás a teljes élõvilág nyersanyag-forgalmát kimeríti , a fénymegkötéssel /fotoszintézissel/ felhalmozott növényi erõforrások felét az ember hasznosítja.


Az erõltetett gazdasági növekedés a végpusztulásba juttatja a bolygót.



Akár azzal,hogy megkétszerezi az üvegházhatású gázokat a légkörben - és ezzel az élõvilág összeomlik,- akár úgy, hogy feléli az összes elérhetõ olcsó õsmaradványi erõforrást és az erre épült társadalom összeomlik.Mindkettõ történik.


Ezért folytatnak a maradék olajlelõhelyekért brutális háborúkat.


A tényleges szén-kitermelési csúcs 2010-2014-re várható.


Az elsõ mûködõ fúziós erõmûvet 2028-ra ígérik.


Ma a megújuló erõforrások a teljes energiaforrás 6 %-át teszik ki,- ebbõl 5 % vízierõmû.


A szénhidrogének 38 %-ot.


Az Egyesült Államok és Kína szénbõl, Magyarország nagyrészt földgázból állítja elõ az elektromos áramot.


Mivel a szélkerekek és napkollektorok gyártásához is szükség van hagyományos erõforrásokra, az összeomlás idején már késõ lesz megkezdeni gyártásukat.


Ha még 2 fokkal növekszik a hõmérséklet, a Földön élõ fajok egyharmada kipusztulhat.


Ez elképzelhetetlen hatás az ökoszisztémára, a bolygó élõ-rendszerére.


Az ember fennmaradása egy ilyen környezetben alig biztosítható.


Az emberiség túléléséhez 23 nagy rendszer mûködése szükséges, ezekbõl 15 jelentõsen sérült, -többségük visszavonhatatlanul.


Az átlaghõmérsékletük növekedésével négy egymástól független csapás is fenyegeti az élõvilágot:


1. a hõmérséklet növekedésével biztosan elolvad az Északi-sark jege. Ennek következtében a Golf-áramlat elõterében felhígul a só sûrûsége, ez pedig magával hozza az áramlat lelassulását, hiszen azt a só sûrûségkülönbsége hajtja. Egész Európa átlaghõmérséklete 4-5 fokkal csökkenhet.


A legrosszabb következmények a világtengerek mentén fekvõ országokra várnak: az atlanti éghajlat szinte eltûnik és helyét a belsõ, kemény szárazföldi éghajlat veszi át. A grönlandi jég elolvadása megemeli a tengeszintet néhány méterrel.



2. a hõmérséklet növekedésével a világtenger is melegszik és széndioxid-megkötõ képessége ezzel arányosan csökken, tovább gyorsítva a felmelegedést.



3. a melegedés miatt összeomlik az Amazonas-medence õserdei élõvilága, tovább emelve a széndioxid-szintet, mintegy 150-200 ppm-mel, ami tovább gyorsítja a felmelegedést.



4. ha 5 fokot "sikerül" emelni a bolygó hõmérsékletén, akkor felolvad az összefüggõ jégtakaró a föld alatt Szibériában. Az ott található jég 10%-ban metánt tartalmaz. A vízmolekulák csapdába zárják a metánmolekulákat. Ha mindez felszabadul (a jelenség Nyugat-Szibériában már zajlik) akkor összesen 450 milliárd tonna metán jut a légkörbe, ami rövidtávon annak felel meg, mintha 23-szor annyi szén-dioxid jutna ki.


A nagyvárosok egy részének vízhálózatára is csapást jelent a fölmelegedés. Sydney víztartaléka 2 évre elegendõ, mert a vízgyûjtõkben a szokásos csapadék 45%-a hullik már évek óta. A folyamatos aszályok következtében a Föld gabonatartalékai az 1986-os 100 napról mára 40-50 napra zsugorodtak, de a mezõgazdaságra ennél még nagyobb csapások is várnak.


A csoportban dolgozó kutatókkal elemzéseket írunk, járjuk az országot, a honlapunkon is elérhetõek vagyunk. Nagy ellátórendszereknek, cégeknek, de akár magánembereknek is szívesen adunk tanácsot. A mai politikai döntéshozók - akikhez gyakran eljuttatjuk elemzéseink eredményét - vagy nem veszik komolyan a veszélyt, amirõl beszélünk, vagy gazdasági érdekeik miatt nem motiváltak arra, hogy fölfogják mirõl is van szó. Pedig ideje lenne észhez térni. Sajnos a mai fiatalok minden bizonnyal megélik a válságot, de hogy ez milyen mértékben, milyen hatásokkal gyûrûzik be, azt nem tudom megjósolni. Az azonban biztos, hogy 2012-re az olaj ára olyan magas lesz, hogy a világ nagy részén nem tudják majd megfizetni.


A közösségek szerepe óriási. Megtartó erõt, támaszt és védelmet jelentenek az elesetteknek, ugyanakkor alapvetõ tájékozódási pontul szolgálnak saját tagjai számára. A jövõ ezeké a közösségeké. A falura települt, önellátó közsségek válhatnak jellemzõvé, melyek tudásközpontokkal állnak kapcsolatban, ahonnan beszerzik azokat az árukat, amelyeket csak ezek régi városmagokra épült központok állítanak elõ. Persze csak akkor, ha sikerül a békés átmenetet biztosítani.


Fontos, hogy a lakosság fogékony részét ráhangolják kutatásaink megértésére. Tehát az a célunk, hogy a bekövetkezõ válság ne legyen akkora, ami ellen már nem tudunk tenni semmit.


Ahol lehet, zöld energiaforrásokat kell találni, arra átállni. Ahol lehet, az embereket takarékosságra kell szoktatni, csökkentve az egyén közlekedés-arányát, növelve a tömegközlekedését. A mezõgazdasági termelésben új módszereket kell keresni, hiszen ez az ágazat is olajjal mûködik, mûtrágyán, traktoron keresztül.


Ebben a szektorban az olaj nélkül ötödére zuhanna vissza a termelés.


Segíteni kell az embereket abban, hogy mit érdemes tenni. Olyan ez, mint amikor beléptünk az Európai Unióba. Nem kaptunk valós tájékoztatást arról, hogy hova csatlakozunk, mi várható és hogyan kell az országnak erre felkészülni.


Az emberek ma egy dobozban élnek, amit háznak hívnak, és nincsenek kapcsolataik. Márpedig a várható veszélyekkel egy ember nem tud megküzdeni, csak a közösségek.



A városokban az energia roppant nagy mennyiségben van felhalmozva.


Egy panelházban a villany, a gáz, a fûtés, a víz mind energiaforrással jön be.



Egy vidéki még csak elballag- ha nem jön víz- a következõ kútig, de egy városi tehetetlenné válik. Ha nem teszünk semmit, hazánk a Nyugat részeként 2015-ig bezárólag belesodródik a polgárosult világ végét jelentõ erõforrásválságba, mely porba dönti a tudományos és ipari vívmányok mellett a ma megszokott életünket.


Ehhez semmit nem kell tenni, csak folytatni eddigi életvitelünket.


Félreértés ne essék: mi, a kutatócsoport tagjai nem valamiféle végítélet hírnökei vagyunk, hanem tudósok, akik próbálják tájékoztatni az embereket arról, hogy a globalizált világ a katasztrófa felé halad. "


forrás: Magyar Fórum




Elérhetõségek:


http://astro.elte.hu/~hetesizs/


http://ffek.hu/