FELVÁSÁRLÁSOK


http://hvg.hu/gazdasag.hazai/20091228_george_pataki_george_herbert_walker.aspx


HVG:


















George Herbert Walker


"George Pataki is beszáll a volt nagykövet kockázati tõkealapjába



2009. december 28. 11:01 |








Húszmillió dollárral kockázati tõkealapot hozott létre George Herbert Walker, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete és Orbán Krisztián magyar üzletember magyarországi, bulgáriai és romániai kis- és középvállalkozások ellenõrzõ pakettjének megszerzésére - írta internetes kiadásában a St. Louis Business Journal címû amerikai lap.






A Danube Fund (Duna Alap) nevû alapba többek között George Pataki, New York állam volt kormányzója is beszállt. Az alapítók szeretnék az alap tõkéjét 80 millió dollárra növelni. A tervek szerint mindegyik ügyletre 3-6 millió dollár közötti összeget szánnak. A megvásárolt cégeket feljavítják és három-öt éven belül értékesítik, a bevételt pedig újabb befektetésre használják fel. Az amerikai lap azt írta, hogy Orbán Krisztián - az Oriens pénzügyi tanácsadó cég ügyvezetõ partnere - olyan üzleteket céloz meg, amelyek évi 30 százalékos tõkemegtérülést ígérnek."















MTI


..............................................


"A lengyel konzervatív napilap cikke azokról az üdvös lehetõségekrõl ír, melyeket a globális gazdasági válság az ország vállalatai számára felkínálnak. Soha még ilyen olcsóak nem voltak sem a lehetséges beruházások, sem pedig maguk a vállalatok, így máris megindult az ágazatokon belül a különbözõ cégek fúziója, illetve a beszerzési források diverzifikációja.


A cégek piaci értéke jelentõsen esett, a válságot relatíve kevesebb vesztességgel átvészelõ vállalatok pedig most megindultak a könnyû befektetések irányába, felvásárolva azokat, melyeknek a túlélés nem sikerült. Ugyanakkor az a tény, hogy a bankok ötször meggondolják, hogy beszálljanak-e egy-egy finanszírozásba, a most kibontakozó tranzakciókat igen biztonságossá, megfontolttá teszi, s mindez ugyancsak egyik záloga a jövõbeni sikernek.

Következésképpen az egész lengyel piacon pezsgés tapasztalható, a legtöbb cég pedig olyan partnerek után néz, melyek sikeresnek bizonyultak a nemzetközi porondon. A válság tehát furcsa módon felgyorsította a lengyel vállalatok nem csak európai, vagyis uniós, de globális integrációját is."

(Rzeczpospolita, Glóbusz)/Kurucinfo


http://kuruc.info/r/9/52775/