Pedagógiai program /?/-százmilliárdos megvonással


forrás:


Magyar hírlap



"Tárgyalást kezdeményez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az ombudsmanok, az iskolafenntartó szövetségek, a szülõi szervezetek, valamint a szakszervezetek bevonásával, hogy megoldást találjanak az állampolgári jogok országgyûlési biztosa állásfoglalásában szereplõ megjegyzésekre.


Szabó Mátéhoz egy középiskola igazgatója fordult az iskolák által a szülõktõl beszedhetõ pénzek ügyében.




Az ombudsman szerint az oktatási intézmények nem kérhetik a szülõktõl a nevelési, pedagógiai program megvalósítását szolgáló rendezvények költségeinek megtérítését.


Ha az iskola által szervezett esemény nem része a tantervnek, a megvalósításához szükséges költségek beszedéséhez a szülõk írásbeli nyilatkozatát kell beszerezni.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke szerint az ombudsman állásfoglalásából kimaradt egy fontos megállapítás: az, hogy az iskolafenntartó felelõssége a pedagógiai program teljesítése, ám a kormányt 2005 óta nem kötelezi törvény arra, hogy garanciát vállaljon a közoktatás finanszírozásáért. Ennek köszönhetõ, hogy azóta százmilliárd forinttal csökkent az iskolák állami támogatása. A PDSZ elnöke szerint a magukra maradt intézményeknek a pedagógiai program megvalósítása és a tanórán kívüli foglalkozások finanszírozása érdekében is a szülõkhöz kell fordulniuk.


http://www.magyarhirlap.hu/belfold/szazmilliardos_oktatasi_elvonas.html