6 millió magyar a létminimumon bolyong a balkánizálódás közepén


Forrás:



Szalontay Mihály

/Magyar Hírlap





"Sajnos nem elírás, jól tetszik látni. Nekem már a hárommillió is sok volt, de a legújabb felmérések szerint, amelyeket Gazsó Ferenc szociológus idézett a hét végén, már megduplázódott.

Hatmillióan élnek az országban a létminimumhoz közeli szinteken.

Mindezt megerõsítik a bankok becslései is, amelyek szerint a magyar lakosság mintegy hatvan százaléka egyetlen fillért sem tud megtakarítani. Hatmillióan bolyonganak a balkanizálódó magyar társadalom erdejében.

A kvázikommunizmus után a kvázikapitalizmus jelzéseit, majd európai címkéket rajzolgattak fel nekik, de húsz év vargabetûi után még mindig reménytelenül keresnek valamiféle kiutat önmaguknak és a családjuknak. A kormányzat eközben a saját útján halad, hatalmának megszilárdításán és a saját klientúrája gazdagításán fáradozik.

A közpénzek harminc százaléka magánzsebekbe vándorol.

Pártállami múltjának feledtetésére a hatalom mindent megtesz a multik útjainak egyengetéséért, miközben a saját honfitársai többségét lendületesen tereli befelé az erdõ sûrejébe vezetõ tévúton.

Ezt nem a jobboldali publicista ármánykodása jelzi, hanem a már idézett szociológus meg a banki statisztikák.

Rohamosan nõ a lakosság hitelállománya, s az eladósodottságot csak növeli a forint gyengélkedése.

Az államadósság ugyanis folyamatosan növekszik, a gazdaság teljesítõképessége zsugorodik, az infláció beragadt az európait jóval meghaladó szinten. Mivel nincs jelentõs tõkebeáramlás az országba, a forint árfolyamát a spekuláció szeszélyei szabályozzák. Saját nemzeti valutánknak olyan agyament hitelkamatai vannak, hogy mi, egyszerû magyar halandók, azt képtelenek vagyunk a saját szegényes fizetésünkbõl kigazdálkodni, s kénytelenek vagyunk olyan valutában felvenni a hiteleinket, amiben még nem kapjuk a fizetésünket. De fogalmunk sincs arról sem, hogy mikor közelítjük meg legalább annyira Európát, hogy a fizetésünket már euróban kapjuk.

A rendszerváltás óta eltelt húsz év gazdasági mérlegének legszomorúbb eredménye nem az, hogy nem sikerült az olyannyira óhajtott felzárkózás a Nyugathoz, hanem az, hogy elvesztettük az oda vezetõ utat.

Ja, hogy ez mind túl egyoldalú, és nem kell olyan sötét képet festeni a valóságról, mert különben is büszkének kell lennünk az úton elért haladásra? Ezt hallottuk a hét végén a kormánypárt fórumán. Azon kívül, hogy az intézményrendszert tekintve sikerült magunkat felvetetni a világ civilizált felének klubjaiba, más eredményt nemigen tudtak a lelkes elvtársak sem felsorolni a hét végén.

A nyugdíjasok vásárlóerejének megkérdõjelezhetõ emelkedése, az ország rendszerváltás óta nem tapasztalt, totális eladósodása révén vagy az ugyancsak uno­káinknak törleszteni hagyott külföldi hitelekbõl fedezett egyéb szociális juttatások elég nevetséges érvek. A világ civilizált felének klubjaiba a felvétel egyébként sem rajtunk múlott, stratégiai gesztus volt, amivel egyelõre nem tudtunk élni.

Bár a közember számára is egyre világosabb lesz, hogy a fenti agyrémen sürgõsen változtatni kell, ha nem akarjuk az esélyt is elveszteni a kiút megtalálásához, a hatalom még mindig igyekszik meggyõzni bennünket arról, hogy boldogok lehetünk, mert a mienk Gyurcsány Ferenc országa.

Az életszínvonal romlásával egyenes arányban fogyatkozik azonban azoknak a szegényeknek a tábora, akik ezt még el is hiszik, és az egyre korruptabb és hiteltelenebb hatalomnak már sem ereje, sem ötlete, sem szakembergárdája, sem intézményrendszere nincs ahhoz, hogy a fennálló viszonyokon érdemben változtasson.

A politikailag, gazdaságilag és erkölcsileg is tarthatatlanhoz való görcsös ragaszkodása pedig minden nappal egyre több embert taszít reménytelen helyzetbe. "





..................















Többezer gazdálkodó válhat földönfutóvá az idén
2009. november 1. 07:18:03

Háromszáz százalékos hitelfedezetet vár el a gazdáktól a nekik nyújtandó segítség fejében a bankok pártján álló kormány.

Hat-nyolcezer mezõgazdaságból élõ család veszítheti el mindenét, és válhat földönfutóvá heteken belül, mert az idén lejáró hiteleit képtelen visszafizetni.

Hiá­ba a kemény munka, termésükért az önköltségi ár harmadát kapják, miközben hitelállományuk harminchétmilliárd forintra rúg.

Forrás: kecskemetilapok