Influenza- az EDDSZ az ombudsmanhoz fordult


Források:






/MTI,MNO,Hír tv/


http://www.hirtv.hu/musorok/?article_hid=173383


http://www.mno.hu/portal/673871



"Az ombudsmanhoz fordult az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, mert véleménye szerint zsarolással kényszerítik ki az egészségügyi dolgozóktól, hogy oltassák be magukat az új influenzavírus elleni vakcinával.


Cser Ágnes, a szervezet elnöke budapesti sajtótájékoztatóján elmondta:


Az oltás beadatása önkéntes, azonban több egészségügyi intézmény olyan nyilatkozatot irat alá a dolgozókkal, amelyben személyesen teszik õket felelõssé, ha az oltás elmaradása miatt megbetegítik környezetüket.


Véleménye szerint ez egy jogállamban megengedhetetlen.

Az újságíróknak kiosztott egyik nyilatkozatban az olvasható:


„Alulírott a H1N1 és a szezonális influenza elleni védõoltást – a fokozott veszélyeztetettség ellenére – nem kérem. Tudomásul veszem, hogy influenzás megbetegedésem esetén az ebbõl eredõen bekövetkezõ – esetleges – saját, munkatársi, ellátotti egészségkárosodásokért személyes felelõsség terhel.”


Az érdekvédõ szerint ez egy jogállamban megengedhetetlen, ezért soron kívüli vizsgálatot kért az állampolgári jogok országgyûlési biztosától.

Véleménye szerint ezzel az eljárással megfélemlítik a munkahelyüket féltõ dolgozókat,- annak ellenére, hogy a mai napig nem áll rendelkezésre az oltóanyagnak az a szakértõi véleménye, amely egyértelmûen bizonyítja: ha beoltatja magát ezzel a bizonyos vakcinával a munkavállaló, akkor védve van a H1N1 vírus ellen, illetve hogy milyen mellékhatásai vannak a készítménynek.

Ezügyben az EDDSZ elnöke szintén levélben fordult az Országos Epidemiológiai Központ fõigazgatójához.


Ez a nyilatkozat visszaélés a munkáltatói hatalommal – vélte a szakszervezeti vezetõ.


Az EDDSZ elnöke minderrõl tájékoztatta Székely Tamás egészségügyi minisztert.




/MTI,MNO,Hír tv/


http://www.hirtv.hu/musorok/?article_hid=173383


http://www.mno.hu/portal/673871