Mítosztalanítás / 20. Szellemi hódítások


/folyt.


Sakyamuni buddha elõírásai:

"Menjetek ó szerzetesek, a világ iránti együttérzésbõl, az istenek és emberek hasznára és boldogulására.

Kettõtök ne vegye ugyanazt az ösvényt.

Prédikáljátok a tant, mely segít benneteket..prédikáljátok szellemét és minden betûjét, mutassátok a vallásos élet példáját teljes egyszerûségében".

Ezek a szerzetesek és követõik tehát mindenfelé vándoroltak, mindegyikük mások támogatására rászorulva. Koldusokként éltek és laikus híveik alamizsnájában bíztak. Semmi másuk nem volt, mint a testükön viselt ruhák.

Életüket lemondás jellemezte a földi javakról, de lemondásukban nem volt semmi a más mozgalmak aszketikus szigorúságából.

Legfõbb elfoglaltságuk a Buddha tanításain való meditáció volt és hogy fokozatosan megszabaduljanak a világi szenvedélyektõl.

A szabadba kivonulás cselekedete vot a feltétele annak, hogy valaki a közösséghez csatlakozhasson és ez a szimbolikus cselekedet az otthon elhagyását jelentette.

Ez jelképezte a vándorló szerzetesek rendjébe való bejutáshoz szükséges laikus-testvéri életmódot és a menedék nélküli életet.

A szerzetesek kivétel nélkül nomád életmódot folytattak.

Láthatók a párhuzamok az evangéliumokkal:

Márk, 6.7 "Ezek után magához hívta a tizenkettõt és kezdte õket kiküldeni kettesével. Hatalmat adott nekik a tisztátalan lelkek fölött /8./ és meghagyta nekik, hogy semmi se vigyenek az útra egyetlen boton kívül, se kenyeret,se tarisznyát, se pénzt az övükben "/9./.

"Ha egy helyen nem fogadnak be titeket és nem is hallgatnak rátok, akkor kimenve onnan, még a port is verjétek le lábatokról, bizonyságul ellenük "/l2./

"A tanítványok pedig elindultak és hirdették az embereknek, hogy térjenek meg /l3./.

Sok ördögöt kiûztek, sok beteget megkentek olajjal és meggyógyultak".

Itt is - mint a buddhizmusban - az erõszakkal való térítés teljesen kizárt.

A buddhizmus alkalmas volt arra, hogy összefogja a különbözõ népeket, amelyek bejutottak és megtelepedtek az Indus völgyében és a felsõ Gangesz-medencében.

Ilyesfajta hódításokat tettek a baktriai görögök az i.sz.e. II.században, majd a szkíták és pártusok, az i.sz.e. I. században.


/szerk.Béres E.