HÍREK +



"HATÁRON -TÚLI MAGYARSÁG" VAGY "KETTÕS ÁLLAMPOLGÁRSÁG"?



Kampány: - Erkölcsi kötelességének látja a Fidesz és a KNDP a kettõs állampolgárság rendezését. - Szerintük az Országgyûlés jelenlegi összetételében erre nem képes. Kormányrakerülési ígéretként is elhangzott az errõl szóló törvényalkotás . A két párt most törvényjavaslatot nyújtott be a határon túli magyarok érdekében.
Eszerint eltörölnék a magyar állampolgárságról szóló jogszabályból azt a feltételt, mely szerint az igénylõnek életvitelszerûen Magyarországon kell élnie. Kedvezményesen honosítható lenne, akinek felmenõje magyar állampolgár és igazolja magyar nyelvtudását, a kérelmeket a külképviseletek is befogadhatnák.

A Semjén Zsolt (KDNP), Simicskó István (KDNP) és Németh Zsolt (Fidesz) jegyezte indítványban azonban nem esik szó a kettõs állampolgárság adta -egyéb jogi visszáságok -rendezésérõl.



A határon túli magyarok kedvezményes honosításáról 2004. december 5-én tartottak országos ügydöntõ népszavazást. A kettõs állampolgárságról szóló szavazás eredménytelenül zárult.


.....................





Az Európai Néppárt szeptemberben felfüggesztette a Magyar Demokrata Fórum tagságát és eljárást indított a párt ellen, mert Bokros Lajos nem a Néppárt, hanem az európai konzervatívok és reformerek frakciójába ült.

Az MDF úgydöntött, otthagyja az Európai Néppártot és kezdeményezik egy új konzervatív európai pártszövetség létrehozását.

A választmány most levélben kérte a Fõvárosi Közgyûlést, hogy tiltsa meg a pártból kizártaknak az MDF nevének használatát.Hock Zoltán és Katona Kálmán nem hagyta el a demokrata fórum fõvárosi frakcióját.

/Hír tv./



...................

625o Ft-ba kerül januártól a földhivatali tulajdoni lap, mert a kormány emeli a szolgáltatások díjait.

Jövõre már csak hiteles tulajdonilap-másolatot lehet kérni.

A nem-hiteles másolatokat az államigazgatási szervek és az ügyvédek használták,-õk a központi programon keresztül a jövõben is hozzáférhetnek ezekhez.

Díjmentességre a jövõben csak a Magyar Állam, a közhatalmi feldatokat ellátó szervezetek és az egyházak lesznek jogosultak.

........................................