HÍREK - 2009.okt.18.


-NINCS FORRÁS A KÓRHÁZAKNAK ÍGÉRT 38 MILLIÁRD FORINTRA


-KAMPÁNYCÉLOKAT SZOLGÁL A TELEPÜLÉSÕRSÉG-INGYENAUTÓK 130 MILLIÓS KÖLTSÉGGEL


-IBM-ES és INTEL-ES VEZETÕKET TARTÓZTATTAK LE CSALÁSÉRT

- Csalásért, belsõ információk szerzéséért vádat emeltek az egyik leggazdagabb amerikai milliárdos és neves cégek vezetõi ellen


.........


Az Állami Számvevõszék jelentése szerint nincs fedezet a kórházaknak ígért 38 milliárd forint kifizetésére.


Pesti Imre Fideszes képviselõ szerint Székely Tamás egészségügyi miniszter és Oszkó Péter pénzügyminiszter becsapta a kórházvezetõket és az önkormányzati vezetõket, az egészségügyi dolgozókat és a betegeket.


A költségvetés magyar-ellenes jelentette ki a politikus.


xxx


Sajtóinformációk szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a jövõ héten kezdi meg annak a 4,5 milliárd forintnak az utalását az egészségügyi intézmények részére, amelyrõl nemrég állapodtak meg az ágazati szakmai szervezetek és a kormány képviselõi.
Az egyezség szerint decemberben további 6 milliárdot folyósítanak a kórházaknak és szakrendelõknek, a jövõ év elején pedig - már a 2010-es költségvetés terhére - plusz egy havi finanszírozásban részesítik az intézményeket.





..........................................


Idõközi országgyûlési képviselõ-választást tartanak ma Pécsett és 9 környezõ településen. A voksolás akkor lesz érvényes, ha azon a választók több mint negyede részt vesz. A választást azért írták ki, mert Toller László 2006 nyarán bekövetkezett balesete után a bíróság kimondta a parlamenti képviselõ cselekvõképtelenségét, így a korábbi pécsi polgármester elvesztette választójogát, - ezzel parlamenti mandátumát is.

Zebegényben önkormányzati képviselõket, Parasznyán és Somogygesztiben polgármestert választanak. Szavazni mindenütt reggel hat és este hét óra között lehet.


....................................

l3o milliós fizetnivalót is kaptak a polgárõrök az "ingyen-autók" mellé.


A polgárõrség a rendõrségtõl kapott leselejtezett autókat,- l3l darabot.



Bajnai Gordon arról nem beszélt, hogy a kormány jövõre átvállalja-e a polgárõröktõl a cégautóadót, amely 2009-tõl õket is terheli. - Az Országos Polgárõr Szövetség elnöke nem kapott konkrét ígéretet a kormánytól az adó átvállalására.






Tetétlen polgármestere bírálja a településõrség felállítását: szerinte az kormányzati kampánycélokat szolgál a kormány közbiztonsági programjában.
A polgármester szerint a feladatra kiképzett, nyomozati jogkörrel rendelkezõ és fegyverviselésre is jogosult rendõrséget kellett volna megerõsíteni.A
polgárõrök gyakorlatilag önkéntesen, társadalmi munkában, szabadidejük feláldozásával végzik a munkájukat. Bernáth László úgy véli, a létrehozott szervezetet kormányzati pénzen, kampáncélból üzemelteti majd a kormány.

Településenként két õrt fizet a kormány. Napi nyolc órában dolgoznak, minimálbérért. Feladataikat a polgármester szabja meg, jogaik viszont még nem tisztázottak.




....................................................





Tõzsdei bûnszövetkezet tagjait vették õrizetbe Manhattanban.


Az egyik leggazdagabb amerikai milliárdos és neves cégek vezetõi ellen csalásért és belsõ információk szerzéséért emeltek vádat.A milliárdos Rajaratnam és öt vezetõ vállalati tisztségviselõ 25 milliárd dolláros törvénytelen haszonra tett szert íly módon.

A bûnügyben a Galleon és a New Castle fedezeti befektetési alapok,

valamint olyan neves amerikai cégek egyes vezetõi állnak, mint az IBM számítógépgyártó, a McKinsey tanácsadó cég, és az Intel chipgyártó .Értékpapírcsalásért az amerikai törvények értelmében húsz évig terjedõ szabadságvesztés szabható ki. Az amerikai tõzsdefelügyelet polgári peres eljárást indított a bûnszövetkezet tagjai ellen.

.........................................