FRADI-ÕRZÕ/KÉRDÉSEK-címer és off-shore


Forrás:

Magyar Hírlap, Origo




Ezév március:

Avagy hogyan kerül hatmillió forintos díjra vonatkozó igény csupán véletlenül egy dokumentumba.

“A Ferencvárosi Torna Club azt a döntést hozta, hogy havi hatmillió forintot kér az FTC Labdarúgó Zrt.-tõl azért, hogy a labdarúgócsapat használhassa az egyesület címerét” – nyilatkozott az Origo nevû internetes újságnak Szász András, az FTC Labdarúgó Zrt.-t 94 százalékban birtokló Esplanade Real Estate Kft. vezérigazgatója. Szász azt is elmondta a honlapnak, hogy a követelés nem korrekt, és egész biztos abban, hogy az angol tulajdonos, Kevin McCabe cége nem fizet az anyaegyesületnek.


A Fradi elnöke, Rieb György elmondta, hogy félreértés történt és ezt ma rendezik.


“Két hete történt egy kisebb probléma, amelyet a mai rendkívüli elnökségi ülésen sikerült végre orvosolnunk” – nyilatkozta az [origo] érdeklõdésére Rieb György, a Ferencvárosi Torna Club elnöke. “Tény, hogy az angoloknak elküldtünk egy tervezetet a védjegyhasználatról, hiszen ezt jogilag tisztáznunk kellett. Véletlenül azonban belekerült egy hatmillió forintos havi díjról szóló adat, márpedig, valljuk be, tervezetben nem szokás összegrõl írni.”


Hozzátette: "A jövõben is együtt kívánunk dolgozni az FTC Zrt.-t 94 százalékban birtokló Esplanade Real Estate Kft.-vel, több tervünk is van annak érdekében, hogy az FTC minél több pénzt tudjon generálni szakosztályainak, így a labdarúgóknak is” – mondta Rieb György.


"Közben megegyezés jött létre az FTC Labdarúgó Zrt. és a klub között – mondta a Magyar Hírlapnak Szász András. – Az egyesület elnökségének jóváhagyására várunk már csak, hogy lezáruljon ez a számunkra is roppant kellemetlen ügy. Nekünk az az álláspontunk, hogy ilyen mértékû követelést nem lehet teljesíteni. A kérés megkérdõjelezné a korábbi szerzõdést, mert az egyesület logója és a név gyakorlatilag a szerzõdéskötéskor a zrt. egyetlen értéke volt. De úgy tudom, hogy akik a pénzkérést kiötlötték, a tárgyalások alatt visszavonták igényüket.”


A fenti cikket itt találja:


.......................................

Ezt pedig az "Index" internetes portál írta,-szintén márciusban:


MVM-milliárdok offshore cégeknek


2009. március 10.,

Közel tízmilliárd forint került tavaly az MVM-tõl egy Kapolyi-cég közbeiktatásával egy offshore hátterû vállalkozáshoz, melyet az FTC angol befektetõjének budapesti helytartója, Szász András képvisel Luxemburgban. Az MVM-nél belsõ vizsgálat zajlik az ügyben, Szász András szerint már minden elrendezõdött.


Az Index birtokába került dokumentumok szerint több tízmilliárd forintnyi "aggályos" pénzmozgást tárt fel a Magyar Villamos Mûvek Zrt.-nél lefolytatott belsõ vizsgálat. Az állami tulajdonú óriásvállalat új menedzsmentje külsõ szakértõk - jogászok és könyvvizsgálók - bevonásával világíttatta át az MVM tavaly leváltott, azóta a BKV-t irányító volt vezérigazgatója, Kocsis István idejében lezajlott nagy értékû tranzakciókat. Az MVM-csoport tagvállalatainál, például a Paksi Atomerõmûnél is belsõ vizsgálatok folytak. Az MVM-nél befektetési, tanácsadói, és kölcsönszerzõdéseket vizsgáltak.


Az egyik vizsgált ügylet a Kárpát Energo Zrt.-vel kötött, vállalatfinanszírozási célú hitelszerzõdés volt. A Kárpát Energo Zrt. Kapolyi László cége, a System Consulting Zrt. projekttársasága, amelyben az MVM 2008. február 14-én 51 százalékos tulajdonrészt szerzett. A Kárpát Energo igazgatóságának elnöke Molnár László, az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese, Kocsis István bizalmi embere lett, miután az MVM beszállt a cégbe.


Mozgalmas idõszak


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2008. március 11-én váratlanul bejelentette, hogy leváltja Kocsist az MVM élérõl. Március 13-án az MVM 55,3 millió eurós (akkori árfolyamon mintegy 15 milliárd forintos) általános vállalatfinanszírozási célú, a vásárosnaményi gázerõmû megvalósítását célzó hitelszerzõdést kötött a Kárpát Energóval. Március 17-én a hitelfelvevõ teljes egészében lehívta az MVM-kölcsönt. Ebben az idõszakban Molnár László vezette a Kárpát Energót, és az MVM részérõl is õ engedélyezte az ügyletet gazdasági vezérhelyettesként.


Március 20-án a Kárpát Energo 32,553 millió eurót (mintegy 9 milliárd forintot) utalt át a Power Investments International II. S.Á.R.L. nevû luxemburgi cégnek befektetési kölcsönként. Az ügyletet lehetõvé tévõ kölcsönszerzõdés február 28-án, vagyis az MVM tulajdonszerzése után, ám az MVM által delegált tisztségviselõk megválasztását megelõzõen köttetett, és nem felelt meg a független felek által megkötött kölcsönszerzõdésekkel szemben támasztott követelményeknek, hiányoztak belõle az ilyenkor szokásos biztosítékok és felmondási okok.


A Power Investments II. május 24-én 1,724 millió eurót (nagyjából 430 millió forintot) fizetett az MVM-nek "vértes vételár 1. része" címen. Ezt a befizetést azonban a Vértesi Erõmû Zrt.-t privatizáló Kapolyi László cégének, a System Consulting Zrt.-nek kellett volna teljesítenie. Tatabánya polgármestere, Bencsik János szerint nem kizárt, hogy a befizetésre az MVM-tõl származó hitel terhére került sor, vagyis Kapolyi az MVM hitelébõl fizethetett az MVM tulajdonában álló erõmûért, amelyet szén-dioxid kvótákkal is kistafíroztak.


2008. júniusától még bonyolultabbá vált a történet. A Kárpát Energo június 9-én 5,748 millió euró (1,4 milliárd forint) értékben részvényeket jegyzett a Power Investments II-ben, de a tõkeemelésre már ezt megelõzõen, március 20-án, a 9 milliárdos kölcsön lehívásával egyidejûleg sor került. Június 13-án a Kárpát Energo ezt a részesedést továbbértékesítette egy ismeretlen hátterû, System Investment Corporation nevû panamai cég részére.


Kajmán-szigeteki emberünk


A luxemburgi cégnyilvántartás szerint a Power Investments International II. S.Á.R.L. nevû céget 2007. december 21-én jegyezték be 12.500 eurós törzstõkével. A vállalat tulajdonosa a Kajmán-szigeteken bejegyzett Power Investments International offshore cég. A Kajmán-szigeteki Power Investments International székhelye egy postafiók az Ugland House nevû irodaépületben. Leányvállalata, a Power Investments International II. luxemburgi cég vezetõ tisztségviselõje Szász András, a vezetõ tisztségviselõ értesítési címe megegyezik a Kajmán-szigeteki anyavállalatéval."



A fenti cikket itt találja:


http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/03/10/mvm-milliardok_offshore_cegeknek/


........................


2009. június:


http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/06/26/kapolyi_engem_nem_kerdeztek/



"Kapolyi: Engem nem kérdeztek"


"Az MVM belsõ vizsgálata több olyan, az elõzõ vezetés idején létrejött ügyletet is szabálytalannak talált, amelyeknek közük van Kapolyi László cégeihez. Feljelentések történtek a Vértesi Erõmû áramvásárlási szerzõdései, és az MVM által offshore hátterû cégeknek utalt milliárdok ügyében. A pártállam egykori ipari minisztere ma energetikában utazó nagyvállalkozó, az ország egyik leggazdagabb embere, az MTA rendes tagja, az MSZP parlamenti képviselõje. Szerinte az õt ért vádak alaptalanok.



Fontosabb részletek

  • Több mint tízmilliárd forint került a tavaly leváltott elõzõ vezetõség, Kocsis István vezérigazgatósága idején a Magyar Villamos Mûvek Zrt.-tõl offshore hátterû cégekhez.

  • Az MVM új vezetõsége belsõ vizsgálatot folytatott a kétes ügyletek miatt. A vizsgálat lezárulta után idén április végén büntetõ feljelentést tettek a Nemzeti Nyomozóirodánál.

  • A belsõ vizsgálathoz készült szakértõi jelentések egy részét ismeretlenek kiszivárogtatták a sajtónak. Ezek szerint az offshore-ügy felveti a sikkasztás és hûtlen kezelés, illetve orgazdaság, pénzmosás és jogosulatlan befektetési tevékenység, valamint a bûnszövetkezeti elkövetési forma gyanúját.

  • Az Index kiderítette, hogy az MVM-ügyben érintett offshore hátterû cégek Szász András üzletemberhez, az FTC angol befektetõjének budapesti képviselõjéhez köthetõk. Szász az MVM-nél Kocsis István tanácsadója volt.

  • Kocsis István és Szász András arra hivatkoznak, hogy az offshore hátterû cégekre az MVM regionális terjeszkedésérõl szóló stratégia megvalósításához, balkáni üzletszerzés céljából volt szükség.

  • Az MVM álláspontja szerint viszont semmi sem indokolta a kétes ügyleteket, azok szabálytalanul zajlottak, és jelentõs vagyonvesztést okoztak az állami vállalatnak.




Igaz, hogy a Kárpát Energo vásárosnaményi erõmûberuházására szánt MVM-hitelbõl fizetett a Vértesi Erõmû tulajdonrészéért?


A Kárpát Energo az indulásnál teljes egészében cégem, a System Consulting tulajdonában volt, ennek az 51 százalékát vette meg tõlem az MVM 2008 februárjában 6,2 milliárd forintért. 2008 májusában írtam alá a Vértesi Erõmû privatizációs szerzõdését, tehát a vételár megfizetésére egyfelõl a Kárpát Energo tulajdonrészéért kapott 6,2 milliárd forint állt rendelkezésemre, másfelõl a Vértesi Erõmû áramtermelésére támaszkodva a Merrill Lynchcsel volt egy megállapodásom, ami további ötvenmillió euró hitelt biztosított.


Tehát az az elképzelés, hogy a Kárpát Energo hitele bármiféle szerepet játszott a Vértesi Erõmû megvásárlásában, fikció. Ostobaság ezt feltételezni, hiszen ha ezt a kölcsönt a System nem a Kárpát Energo finanszírozására, hanem a Vértesi Erõmû megvásárlására használta volna fel, akkor utána mit csinált volna a saját erõmûvével szemben fennálló kötelezettségeivel?"



A fenti cikket az alábbi linken találja:


http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/06/26/kapolyi_engem_nem_kerdeztek/