HÍREK DÉLBEN - 2009. OKTÓBER17.



- BAJNAI ELÉGEDETT AZ OSZTRÁK BANKOKKAL

- 3OO MILLIÁRD FORINTTAL EMELKEDTEK A KÖZTARTOZÁSOK

- 4 ÉS FÉLMILLIÁRDDAL TARTOZIK AZ ÁLLAM A PROTESTÁNS FELEKEZETEKNEK



...................



Elégedett az osztrák bankok magyarországi terjedésével Bajnai Gordon.

A "Kurier"-ben azt nyilatkozta, hogy a magyar gazdaság likviditáshoz jut általuk és fenntartják a finanszírozást.


Bajnai úgy jellemezte hazánk és Ausztria viszonyát ,hogy a "közös történelmi háttér mellett kölcsönös szolidarításon alapszik", - az Európai Unió új perspektíváit pedig jól kihasználja a két ország.

A Rábát érintõ vízszennyezéssel kapcsolatban azt mondta: létrejött egy megállapodás a vízminõség javításáról és annak ellenõrzésérõl.

A Heiligenkreuzba tervezett égetõmûvel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a magyar kormány tudomásul vette: az égetõmû tartományi és nem szövetségi ügy. Ugyanakkor támogatást nyújt azoknak az ott élõ állampolgároknak, akik élnek a tiltakozáshoz való jogukkal .


Az egykori schengeni osztrák határõrök szolgálatának meghosszabbítási szándékával kapcsolatban úgy nyilatkozott: "abban nem lát Magyarországgal szembeni bizalmatlanságot."



.................................





Egy év alatt 300 milliárd forinttal emelkedtek a polgárok és a vállalkozások köztartozásai.

Az APEH idén õszig több esetben járt el, mint tavaly,- a kimutatások szerint mégis hatalmasak a köztartozások.

.....................


Több milliós bírságot kell fizetnie a pénzügyminiszternek. Oszkó Péter jogtalan építkezés miatt kapott pénzbüntetést az önkormányzattól .Oszkó 2007 tavaszán vett Budapest II. kerületében telket, amelyre korábbi tulajdonosa már megtervezett egy házat és rendelkezett építési engedéllyel.
A vásárlást követõen azonban eltért a jogerõs engedélytõl és annál jóval nagyobb mértékben kezdett építkezni. Az önkormányzat ezt észrevette és megvizsgálta a törvénytelen építkezést – írja a Magyar Nemzet.


............................



Közös nyilatkozatban fejezték ki a magyarországi református és evangélikus egyház vezetõi, hogy a jelenlegi formában fölöslegesnek tartják a tárgyalások folytatását a kormánnyal.


A Református Zsinat lelkészi elnöke „õszödi stílusú” félrevezetésnek tartja a kormány kommunikációját. Bölcskei Gusztáv szerint komolytalan, törvénytelen és erkölcstelen, hogy három hét alatt három új számot közölt velük a kabinet a 2008-as zárszámadás közoktatási fejezetébõl.

Az elsõ, 366 milliós egyházi tartozás után egy héttel már az állam tartozott 900 millió forinttal, újabb egy hét múlva pedig ez az összeg nulla forintra sorvadt. A protestáns egyházak szerint valójában 4,6 milliárd forinttal tartozik a felekezeteknek az állam.
.........................



A felvidéki Osztrópatakon falat húztak a roma és nem roma lakosság közé.


150 méter hosszú és 2 méter magas betonfal épült nagyjából két hete Osztrópatakon, a felvidéki faluban. A falat azért emelték, hogy elválasszák egymástól a roma és a szlovák lakosságot. A település 1757 lakosából 1184 roma. A két csoport között éles etnikai ellentétek húzódnak./Hír tv./


xxx


Egyelõre nem vezet be vízumkényszert Kanada Magyarországgal szemben, jóllehet a magyar menedékkérõk száma az elsõ háromnegyed évben majdnem ötszöröse volt a tavalyi összadatnak – jelentette a Canadian Press kanadai szövetségi hírügynökség az ottawai szövetségi kormányra hivatkozva.

A jelentés szerint a Magyarországról érkezõ, menekült státusért folyamodók száma szeptember végéig 1353-ra szökött fel. A menedéket kérõk száma azután növekedett meg, hogy Kanada vízumkötelezettséget vezetett be Csehországgal és Mexikóval szemben.

A kanadai hírügynökséget tájékoztató – közelebbrõl meg nem jelölt – források szerint a magyar menedékkérõk döntõ többsége roma származású. Jason Kenney bevándorlásügyi miniszter korábban megkérdõjelezte, hogy a cseh menedékkérõk, akiknek a többsége szintén a roma kisebbségbõl került ki, valódi menekültek, akiket üldöznének hazájukban és akiknek aggódniuk kellene biztonságuk miatt. A miniszter hivatala a Canadian Press pénteki híre szerint közölte, nincs kapcsolat a cseh vízumkényszer és a magyar menedékkérelmek ugrásszerû megnövekedése között.

A kanadai kormány a Canwest News Service kanadai hírügynökség október eleji jelentése szerint felszólította Budapestet, hogy tegyen lépéseket a menedékkérõk beáramlásának megállítására. Budai Bernadett kormányszóvivõ október 8-án azt mondta: kétségtelen, hogy egyre több a menekültstátust kérõ magyar állampolgár Kanadában, a magyar és a kanadai hatóságok azonban hónapok óta egyeztetnek szakértõi és kormányzati szinten egyaránt. /MNO/

.........................................


Úttörõdalt kellet megtanulniuk egy ajkai általános iskola tanulóinak.

A várossá avatás 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre készülve, a szocialista polgármester utasította erre az intézmény vezetõségét.


A gyerekek az egyhetes õszi szünet alatt mindennap próbálták a "Mint a mókus fenn a fán"-kezdetû úttörõdalt - írja a Magyar Nemzet.


......................................