MINDENKI FIGYELMÉBE-AZ ÁTVERÉSEKRÕL-HOAX-KÖRLEVELEKRÕL,FOTÓS TRÜKKÖKRÕL!


MIELÕTT RÉMHÍREKET VAGY ÁLHÍREKET TERJESZTENE BÁRKI,EMELJE FÖL A TELEFONT,JÁRJON UTÁNA AZ ESETLEGES SZÉLHÁMOSSÁGOKNAK-FÕKÉNT OLYANOKNAK,AMIK TÖBB ÉVE TERJEDNEK A VILÁGHÁLÓN.


UGYANEZT AJÁNLOM,A "JELENSÉGEKKEL" KAPCSOLATBAN IS,-TESSÉK SZIVES PROFI FOTÓSNAK MEGMUTATNI...




A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.




A hoax (angol eredetû[1] vándorszó, jelentése: „beugratás”, „megtévesztés”, „átverés”, „álhír” vagy „kacsa”) leggyakrabban az e-mailben terjedõ álhírek, kacsa-lánclevelek különféle változatait jelöli, bár az átverés gyakran kiegészül honlapokkal, illetve nemritkán az írott sajtó vagy a tv is hajlamos átvenni.


A hoax általában nem irányul más vagyonának vagy vagyoni értékkel bíró dolgának illegális megszerzésére (mint például a csalás), célja inkább a célszemély(ek) megtréfálása. Nevezhetjük ártatlan tréfának is, de az elkövetõnek tudnia kell, hogy számos esetben nagyon vékony a határvonal a tréfa és a büntetendõ cselekedet között.


Fontos (de nem okvetlen szükséges) jellemzõje a hoaxnak a virális jelleg, tehát azon képessége, hogy terjed és szaporodik (lásd memetika), bár a számítógépes vírusok „automatikus” terjedésével ellentétben ez az emberi segítséget is igénybe veszi („Küldd tovább 10 példányban!”).


Nemzetközileg az internettel együtt terjedt el, minthogy a hálózat ideális terepe a kisebb-nagyobb átveréseknek.


A népszerûbb hoaxok jelentõs forgalmat generálhatnak, és ezzel komoly pluszköltségeket okozhatnak a szolgáltatóknak.


A hoax írójának célja lehet, hogy a "szélnek eresztett" levél fejlécében rövid idõ alatt rengeteg e-mail cím gyûlik össze, amelyek a levél többszörös továbbítása után hozzá is visszajutnak - így valós, mûködõ címekhez juthat, melyeket értékesíthet a spammereknek.