PÁRIZS UTÁN PÉCS?- -Bírósághoz fordul a francia multicég


Internetes források szerint négy monopolhelyzetben lévõ cég szolgáltatja a vizet és kezeli a szennyvizet mintegy száz országban,-majdnem 3oo millió fogyasztónak.


Ezek a francia Suez és Vivendi (amely újabban Veolia Environment névre hallgat), a Német RWE-AG és az angol Thames Water, a Bechtel- United Utilities tulajdona.


/http://kulonorak.extra.hu/articles.php?lng=hu&pg=224/


A vízprivatizáció több országban okozott gondokat: a tapasztalatok szerint a víz ára két-háromszorosára nõtt,-miközben romlott a víz minõsége. Az érintett országok lakossága több esetben tüntetett emiatt.


Kalifornia Felton városában tavaly szembeszálltak a magántársaságokkal,amelyek csak az óriási hasznot tették zsebre.Franciaországban számos nagyváros nemet mondott a nyerészkedõ vállalatoknak és visszavette a vízmûvek kezelését. A párizsi polgármesterválasztás feltétele volt a vízmûvek visszaszerzése.A kanadai Hamiltonban tíz évi, a bajok eltitkolásával övezett harc után értek el sikert a városi polgárok.



Magyarország 2009.okt. l5:


Bírósági úton akarja a multicég visszaszerezni a Pécsi Vízmûvet.


A "Suez Environnement" ügyvezetõje, Csorba Zoltán a kormányközeli "Népszabadságban" számon kéri Páva Zsolt fideszes polgármesterét, -mert véleménye szerint kockáztatja Pécs vízellátását.


Az önkormányzati tulajdonban lévõ "Tettye Forrásház Zrt. október 5-én vette át a vízszolgáltatást a francia cégtõl.


Csorba Zoltán ügyvezetõ a francia cég hosszútávú európai befektetési érdekeire, valamint jó hírnevére hivatkozik és nemzetközi pereket helyezett kilátásba.


................


EMLÉKEZTETÕ EGY HÍRHÁLÓN MEGJELENT LEVÉLRE:


-május-


"Tõzsdére viszik a vízkészletünket?
Vizünk féltése, DMVR-s aggodalmak


A váci Duna Menti Regionális Vízmû Zrt dolgozójaként és magyar állampolgárként szeretnék reagálni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt alábbi nyilatkozatára.
Az MNV Zrt nyilatkozata 2009. április 4-én, a Népszabadság Online oldalán: "Az Észak-magyarországi Regionális Vízmûvek Zrt vagyonkezelésébe kerül a Tiszamenti Regionális Vízmûvek (TRV) és a Duna Menti Regionális Vízmû (DMRV) Zrt állami tulajdonú részvénycsomagja. A lépéssel az NVT szándéka az volt, hogy a régióban létrehozzon egy meghatározó piaci szolgáltatót. Ami lényegesen javítja hatékonyságukat, versenyképességüket - mondta Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ (MNV) szóvivõje. A változtatás révén a DMRV Zrt és a TRV Zrt tevékenysége feletti felügyeletet az ÉRV Zrt látja el. A szóvivõ kifejtette, az önkormányzatokkal is megtörténtek a szükséges megbeszélések.
A DMRV Zrt-nek május végéig be kell mutatnia a dunántúli részének leválasztására és az Észak-dunántúli Vízmûhöz történõ áthelyezésére vonatkozó megoldási lehetõségeket.
Hozzátette: a tõzsdei bevezetés a törvényi elõírások miatt nem lehetséges, ám az új cég mérete alapján már közel van ahhoz, amikor egy vállalat esetében egy ilyen döntés szóba jöhetne."
Eddig az idézet.

A vízmûvek felett a felügyeleti és tulajdonosi jogokat nem a vízügyi minisztérium (azaz egy szaktárca), hanem az MNV Zrt gyakorolja. Az MNV Zrt és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) a pénzügyminiszter felügyelete alatt álló szervezet. Ez annyit jelent, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ döntéseiért - miniszterén keresztül - a kormány is felelõs.
Ma Magyarországon öt regionális, állami tulajdonú vízmû mûködik: az Észak-magyarországi Regionális Vízmû (ÉRV), központ: Kazincbarcika; az Észak-dunántúli Regionális Vízmû (ÉDRV), központ: Tatabánya; a Tiszamenti Regionális Vízmû (TRV), központ: Szolnok; a Dunántúli Regionális Vízmû (DRV), központ: Siófok, a Duna Menti Regionális Vízmû (DMRV), központ: Vác.
Úgy gondolom, attól, hogy két önálló cég: a TRV Zrt és a DMRV Zrt vagyonkezelését az ÉRV Zrt-re bízza, kvázi fölérendeli, egyik cég sem lesz hatékonyabb, versenyképesebb.
Próbáltam keresni annak okát, hogy milyen szempontokat vettek figyelembe a döntés meghozatalakor. Szakmait és gazdaságit biztosan nem, mert a DMRV Zrt mindkét összevetésben toronymagasan megelõzi vagyonkezelõjét az ÉRV-t.
A DMRV Zrt váci központtal, váci, gödöllõi, szentendrei üzemigazgatóságokkal rendelkezik. Szolgáltatási területünk Pest, Nógrád és Komárom-Esztergom megyékre terjed ki. Ez 121 települést, kb. 600.000 fogyasztót jelent. Mûködéséhez egy fillér állami támogatást nem kap. A befolyt víz- és csatornadíjakból tartja fönn magát, végzi a szolgáltatási tevékenységet, az öt vízmûvállalat közül a legalacsonyabb vízdíjakkal. A kazincbarcikai vízmûhöz képest 59 százalékkal olcsóbban, mégis lényegesen nagyobb nyereséggel.
Nem értem, milyen szakmai és gazdasági érvek alapján lett az ÉRV Zrt a vagyonkezelõ?

Az MNV szóvivõje azt nyilatkozta, hogy a döntés elõtt egyeztettek az önkormányzatok vezetõivel. Hangsúlyozni szeretném, az önkormányzatok véleménye megkerülhetetlen, mivel az egészséges ivóvíz biztosítása a polgármesteri hivatalok törvény által elõírt kötelessége.
Ezzel szemben Vác és Visegrád polgármestere már jelezte, hogy velük nem egyeztettek. Õk ezt a sajtón keresztül el is mondták, és kifejezték nemtetszésüket az összevonás és a privatizáció miatt.


Az április 1-én megjelent határozat a DMRV Zrt-hez csak április 3-én jutott el, a fogyasztókhoz a mai napig nem. Pedig egy ilyen jobbító szándékú, a köz javát szolgáló döntés létrejöttét meg kellett volna osztani a közvéleménnyel tévén, rádión, újságokon keresztül: hadd lelkesedjenek õk is! Valójában a hír csak az MNV honlapján jelent meg sajtóközlemény formájában.
Száraz Gábor szóvivõ április 4-i nyilatkozatából kideül: még egy törvénymódosításra várnak és a vízmûvek tõzsdére kerülhetnek, privatizálhatók.
Azt gondolom, egyik legnagyobb kincsünkrõl, a vízrõl nem dönthetnek ilyen-olyan bizottságok, csak és kizárólag az állam polgáraival együtt.

Országunkban ivóvizet, önkormányzati tulajdonú, illetve megyehatárokon átnyúló, köztulajdonban lévõ, regionális vízmûvek szolgáltatnak. Árat emelni csak az önkormányzat és az állam jóváhagyásával lehet.
Míg állami vállalatként mûködünk, különbözõ elvárásoknak kell megfelelnünk: fogyasztóvédelmi felügyelet, ÁNTSZ, laborvizsgálati eredmények, stb. Így garantálva a mindenkori jó minõségû ivóvizet.
Miért nem szabad a víz vagy annak hasznosítási jogát eladnunk?
Akkor, amikor a szakemberek a globális felmelegedésrõl, az édesvízkészlet hiányáról, elsivatagosodásról beszélnek, Magyarország kiváló minõségû, könnyen hozzáférhetõ, folyamatos rendelkezésre álló édesvíz-készlettel rendelkezik. Folyók, tavak, gyógyforrások, ásványvizek természetes gazdája.
Mi várhat ránk privatizáció után?
Jön egy befektetõ - külföldi vagy belföldi -, aki megvásárol bennünket, aki szeretné, ha befektetett pénze minél elõbb megtérülne, sõt nyereséget is szeretne. Felemeli a vízdíjat, kétszeresére, háromszorosára, akár többszörösére. A dolgozók létszámát felére, harmadára csökkenti. Ha nincs megfelelõ létszámú szakember: a vízellátás biztonsága veszélybe kerül, romolhat a víz minõsége.
Az államnak ebben az esetben már nincs beleszólása a történésekbe.

Munkám során azt tapasztalom, hogy a jelenlegi vízdíj megfizetése is gondot okoz fogyasztóink nagy részének. Ne kelljen ugyanezért a szolgáltatásért a többszörösét fizetnünk!
A DMRV azt szeretné, hogy a víz minden fogyasztó számára hozzáférhetõ és megfizethetõ legyen.

Szakszervezetünk két levelet is írt az MNV-nek, több száz aláírást gyûjtöttünk a döntés ellen. Tiltakoztunk az ellen, hogy a DMRV-t kettévágják, jobb parti mûködési területét más szolgáltatóhoz csatolják, önállóságát megszüntessék, vagyonkezelés alá vonják.
Követeltük, hogy a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács vonja vissza határozatát.

Meg kell elõznünk vízmûveink eladását!
Minden önkormányzat, polgármester, országgyûlési képviselõ és a civil lakosság is emelje fel szavát, pártállástól függetlenül! Egységes fellépésre van szükség!
A vízszolgáltatás köztulajdonban tartása: nemzetstratégiai kérdés!

Egy DMRV-s dolgozó


..................................

EMLÉKEZTETÕ AZ ELLENTMONDÁSOKRA:

VÍZ NÉLKÜL A HOMOKHÁTSÁGI GAZDÁK- DE A CSEKKET MEGKAPTÁK,HOGY FIZESSENEK!

GAZDAFÓRUM/ECHO TV. 2009. JÚLIUS O5.

Itt:


......................................

EMLÉKEZTETÕ A VIZEINKET FENYEGETÕ VESZÉLYRE:

Origo










Nyitott seb a hegyen - kénsavas tó fenyegeti a Tiszát
2009. augusztus 9., vasárnap, 20:26




Ezer méter magas hegyek között gyûlik a savas víz a Rosia Poieni-i rézbánya zagytározójában. Gazdája, egy román állami cég lassan kifut a pénzbõl, és ha nem kap segítséget, nem tudja majd semlegesíteni a kénsavas vizet, amely az Aranyosba, onnan pedig a Maros, majd a Tisza vizébe juthat.


Eljött az utolsó pillanat, amikor a helyzet még menthetõ, de a román állam nem talált végleges megoldást a problémára. A helyiek nyugodtak, szerintük biztosan lesz pénz. Õk inkább a bányáért aggódnak, mert ha végleg bezárnák, megállna az élet a bányavidéken. Az [origo] riportja az Erdélyi Érchegységbõl.







"Nem lehet felmenni a bányához akkreditáció nélkül. Faxot kell küldeni a gazdasági minisztériumba, egy hét, amíg megvan az engedély" - tárja szét a karjait Lucian, a Cupru Min román állami bányacég marketingese. Zavartnak tûnik, és láthatóan szeretne megszabadulni az újságíróktól. Elõkerít egy mintegy tízsoros tájékoztatót a Rosia Poieni hatalmas rézlelõhelyeinek kiaknázásáról, az alkalmazott "klasszikus technológiáról", és kitessékel bennünket az irodaépületbõl Abrudbánya fõterére.


Az erdélyi Rosia Poieni - magyarul Veresvölgy - ezer méternél is magasabban fekvõ külszíni fejtésû rézbányája olyan hely, amelyre mostanában érdemes Magyarországnak odafigyelnie. A bányászat melléktermékeit gyûjtõ zagytározó komoly fejfájást okoz a Cupru Minnek és a román államnak. Eddig ugyanis egy bukaresti magáncég, az Energomineral - amelynek sem internetes oldalát, sem telefonszámát nem találtuk meg - bérelte és mûködtette a bányát, és semlegesítette a zagytározóban gyûlõ savas vizet. Július elején azonban felmondta a szerzõdést, és magára hagyta a hatalmas savas tavat is, amelynek vize kellõ gondoskodás híján elõbb-utóbb beleömlik az Aranyos patakba, onnan a Marosba, azután pedig a Tiszába.


A Financiarul címû román lap szerint, ha az Aranyosba jut a szennyezés, legalább 15, legfeljebb 53 órán belül eléri a Marost.

Stefan Bardan Fehér megyei prefektus múlt szerdán Gyulafehérvárról Bukarestbe utazott, és közölte a kormány tagjaival: a rézbánya ülepítõje "ökológiai bombává" változott, mióta a réz világpiaci árának zuhanása miatt az Energomineral egyoldalúan felbontotta szerzõdését az állammal. Az államfõ, Traian Basescu ugyanezt a kifejezést használta, amikor július 18-án a térségben járt. "Nem hagyhatunk figyelmen kívül egy ilyen ökológiai bombát. Az olyan lenne, mintha egy gyilkosságot készítenénk elõ" - fogalmazott.


A Cupru Minnek túl sok a nyakába szakadt feladat: a zagytározóba napi, mintegy hatvan tonna meszet kellene adagolnia a veszélyesen savas víz semlegesítésére, márpedig ez napi százezer lejbe (mintegy 6 400 000 forintba) kerül. Az állami cégnek - amely az erdélyi Új Magyar Szó szerint épp 153 dolgozóját készül elbocsátani - nincs erre pénze. A megyei prefektus szerint még tíz napra elegendõ meszet sikerült szerezni, addig stabil a helyzet. A tizedik nap szombat, a gazdasági minisztériumnak a legutolsó pillanatban, pénteken kell elõállnia valamilyen megoldással.


A prefektus titkára, Dorin Sava csütörtöki levelében az [origo]-nak azt állította, a helyzetet ellenõrzésük alatt tartják, már nem fenyeget veszély, mert a gazdasági minisztériumi államtitkár a térségbe utazott, és folyamatosan figyeli a fejleményeket. Szerinte ezzel "megtalálták a megoldást", konkrétumokat azonban nem közölt.


Bánya nélkül megáll az élet


A probléma ijesztõen hangzik, de Abrudbányán (Abrud), a Rosia Poienihez közeli régi bányavárosban nem aggódnak a zagytározó miatt. "Az állam nem hagyhatja magára a bányát, mert az övé. Kötelessége pénzt adni a mészre" - mondja magabiztosan az abrudbányai polgármester, Ratiu Tiberiu. Szerinte csak adminisztrációs problémáról van szó, egyszerûen arról, hogy "ki fizet".


Az Erdélyi Érchegységben fekvõ településen a zagytározónál sokkal jobban aggódnak a bányászok megélhetése miatt. A hegyi településeken évszázadok óta szinte mindenki a bányászatból él. A Cupru Minnek a rendszerváltás után még 3000 alkalmazottja volt, ma körülbelül 150. A környéken a rézbánya leállásával hatvan százalékon felülre ugrott a munkanélküliség. "Látom az embereken, hogy kétségbe vannak esve, mióta az Energomineral eltûnt. Azóta csökkent a fogyasztás, még a szemét is kevesebb lett" - mondja a polgármester.


"Van egy tehenük, kecskéjük, ez-az. Egyik napról a másikra élnek" - mondja Kopenetz Loránd gyógyszerész, akit a környéken mindenki ismer. Õ a helyi magyar kulturális egyesület elnöke, a református templom és parókia gondnoka, de az RMDSZ helyi képviselõjelöltje is volt. Most éppen a beomlott tetejû unitárius templom felújítására próbál pénzt gyûjteni. Szerinte a helyieknek munka kell, a város nem tud tovább fejlõdni, ha nincsenek adóbevételei. Ha a környékbeli régi bányákat végleg bezárnák, megállna az élet.


Sekély vörös víz


Kopenetz Loránd kalauzol el minket a rézbányához és a zagytározóhoz. Terepjárója vagy negyven percig kapaszkodik fel a tározóhoz vezetõ sáros földúton, idõnként eleredõ, késõbb szakadó esõben. Az ipari területeket senki nem õrzi - csak egy õrrel találkozunk, az is mosolyogva köszön. A kocsi egy helyen átzökken egy csaknem fél méter vastag csövön. Ezen keresztül vezetik a réz kinyerése közben keletkezett melléktermékeket a zagytározóba.


Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A víz a sav miatt vörös a zagytározóban (A galériáért kattintson ide!)


A bánya - hatalmas kráter, mintha kiharaptak volna egy darabot a hegybõl - éppúgy elhagyatott, mint a közeli bányászszálló néhány épülete. Némelyikben még laknak, de a legtöbb szellemház, jóval ezer méter felett, a hegyek között elszigetelve. A 18 kilométer kerületû zagytározót zöld hegycsúcsok veszik körül, néhány száz méterre tehenek legelnek a hegyoldalban, kicsit arrébb, a vízparttól nem messze tanyák. Lassan beúszik egy felhõ a völgybe, a víz fölé. A táj képeslapba illõ, csak a víz kénsavtartalmát jelzõ vöröses-sárgás színe és a sekély részein átlátszó sötétszürke iszap utal arra, hogy ipari ülepítõrõl van szó. A víz sekély, de egy kiadós esõzés felduzzasztaná.


Az abrudbányai polgármester rajzokon magyarázza el - alaposan leegyszerûsítve -, hogyan is mûködik a Rosia Poieni-i rézbánya. A bányát 1977-ben nyitották meg, mert az itteni hegyekben van a román rézkészlet csaknem kétharmada. "Nem a legmodernebb a kitermelés módja, a hetvenes évek technológiája, de nem is nagyon elavult technológia." Miután a hegyben levõ sziklát megtisztították a földtõl, külszíni fejtésbe kezdtek. A kibányászott kénes érc savasítja a vizet, és mivel a hegyoldal "nyitott seb", a kén érintkezni tud a vízzel. Nem csak a csöveken át töltõdik fel a zagytározó, hanem a hegyekbõl is szivárog a savas esõvíz. A zagytározóban a lehetõ legolcsóbb anyaggal, mésztejjel semlegesítik a savas vizet, amelyet ezután a gát mellett vezetnek le az Aranyos patakba.


Még van rengeteg érc


Ratiu Tiberiu, aki több mint 7 éven át a rézbánya fõmérnöke volt, biztos benne, hogy az Aranyos mentén élõk nyugodtan alhatnak. Szerinte "független szakértõk" állandóan vizsgálják, hogy mennyire savas a víz, a szabványok alapján mérik a gát stabilitását és minden egyebet is ellenõriznek.


Fotó: Ancsin Gábor [origo]
A melléktermékek kilométeres csöveken érkeznek a zagytározóba (A galériáért kattintson ide!)


Szerinte Basescu azért nevezte ökológiai bombának a tározót, mert fõ aggodalma, hogy a bányavidéken nincs munka, aggódik a helyiekért, és szeretné elérni, hogy a verespataki aranybánya nyíljon meg. Verespatak (Rosia Montana) kevesebb mint két kilométerre fekszik Rosia Poienitõl, az itt aranybányászatot tervezõ kanadai cég, a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) még mindig nem tudta megkezdeni a termelést, mert az engedélyek kiadása környezetvédelmi aggályok miatt évek óta csúszik. (A verespataki aranybánya sorsa szintén kiemelten érinti Magyarországot, a többéves történetet bõvebben lásd keretes írásunkban.) Az RMGC - amelynek érdeke, hogy a helyieket maga mellé állítsa - tíz napra elegendõ meszet ajánlott fel ajándékként a Cupru Minnek, hogy kihúzza a következõ napokat, amíg a kormány eldönti: ki fizesse a zagytározó ártalmatlanítását.


Az abrudbányai polgármester két lehetõséget vázol fel, amikor a rézbánya további sorsa felõl érdeklõdünk. Románia uniós csatlakozása óta az állam nem adhat támogatást a bányászat ösztönzésére, ezért a Cupru Min biztosan nem tudja folytatni a kitermelést. Ezért vagy végleg leáll a munka, és ökologizálják a területet, vagy az állam privatizálja a bányát, és így folytatódhat a kitermelés. Bár az EU-tól kapna pénzt Románia az ártalmatlanításra, "a helyieknek ez lenne a legrosszabb, és még van rengeteg érc a hegyekben" a polgármester szerint. Ezért az igazi megoldás a koncesszióba adás, vagy a teljes privatizáció - tette hozzá.


Kockázatos kommunista bányák


Az érchegységi bányákkal - fõként a verespataki aranybánya sorsával - foglalkozó civil szervezet, az Alburnus Maior vezetõje, Stephanie Roth szerint azonban a legjobb megoldás az lenne, ha Romániában bezárnák és ártalmatlanítanák a régi bányákat, és csak a fenntarthatókat privatizálnák. "A kiaknázás folytatása a legolcsóbb és a legegyszerûbb módszer, ha az állam bérbe ad egy régi, még a kommunista idõkben megnyitott bányát, megszabadul a felelõsségtõl" - mondta az [origo]-nak.


Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Abrudbányán 60 százalék feletti a munkanélküliség (A galériáért kattintson ide!)


A holland környezetvédõ szerint a román állam gyakran nem lép idõben, holott nem elõször fordul elõ, hogy egy magáncég - amely elõzõleg ígéretet tett a korszerûsítésre - kivonul, amint a kitermelés már nem gazdaságos. A politika nem érdekelt a valódi megoldásban, csak nagyon ritkán avatkozik közbe. Szerinte ez a Fehér megyei prefektusra is igaz, aki eddig nem vallotta be, hogy problémák lehetnek a zagytározóval, mert "amíg munkahelyek létesültek, szemet hunyt felette".


Stephanie Roth szerint a Rosia Poieni-i rézbánya - több más bányával együtt - 2004-2005-ben benne volt egy állami projektben: a román állam ekkor a Világbanktól kapott pénzt, hogy biztonságossá tegye "a környezetvédelmi szempontból legkockázatosabb helyeket". A projekt szerinte egyszerre szólt a bánya bezárásáról és a terület rehabilitálásáról, azonban idõközben felfutott a réz világpiaci ára, ezért leállították a projektet, és kiadták a bányát egy bukaresti cégnek, az Energomineralnak.


A világbanki támogatással elindult bányarehabilitációs projektet a Nemzetközi Bizottság a Duna Folyó Védelméért nevû szervezet, az ICPDR is említi egy 2007-es nagyszabású jelentésében, amely a Tisza vízgyûjtõ területérõl szól. Eszerint nemzeti szintû projektrõl van szó, amely a jövõbeni környezeti katasztrófák megelõzését célozza. A jelentés rámutat, hogy a térségben levõ régi, de fõként az elhagyott bányák kiemelt kockázatot jelentenek. A bányák bezárása után mindig megugrik a környezetszennyezés veszélye, részben a gazdátlanul maradt vagy nem kellõen ártalmatlanított savas vizek, ülepítõk miatt. A romániai bányaipar tízezer embernek ad munkát, de egyben komoly veszélyt is jelent a földre, a talajvízre és a folyókra - olvasható a jelentésben.


Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Új munkagépek a bányába (A galériáért kattintson ide!)


Ugyanez a szervezet, az ICPDR vett részt egy 2000-es tanulmány elkészítésében, amely a tiszai ciánszennyezés (lásd keretesünket) után az abrudbányai rézbányát a "magas kockázatú balesetveszélyes helyek" közé sorolta - igaz, ilyen helyek jócskán akadnak Románián kívül Magyarországon, Szlovákiában és Ukrajnában is.


Megkérdeztük a prefektus titkárát, Dorin Savát is, hogy szerinte milyen veszélyt jelent a környezetre Rosia Poieni és a térség. Sava szerint "nincs környezeti kockázat, mert a bányászatot az uniós szabványoknak megfelelõen végzik. A mostanihoz hasonló problémák nem fordulnak elõ gyakran."








A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/nagyvilag/20090807-rosia-poieni-rezbanya-erdely-abrudbanya-a-zagytarozo-semlegesitese.html