A választott képviselõk írásos nyilatkozatát javasolja a Magyarok Szövetsége


Felelõs képviseletre hívja fel a figyelmet a Magyarok Szövetsége.


A szövetség új megoldást keresett a képviselõk visszahívhatóságára.

A tervezett társadalmi szerzõdés a képviselõjelölt és a regisztrált választók közössége között -kötbér közbeiktatásával -pogári jogi alapokra helyezte a képviseleti rendszert, adatvédelmi és a visszahívók felelõsségének aggályait vetette fel.


Az idõközi önkormányzati választások során a társadalmi szerzõdés aláírásával elérhetõ, hogy a képviselõ önként mondjon le mandátumáról, amennyiben elvesztette választói bizalmát.

A képviselõi felelõsségvállalás a választási programon és a képviselõ személyében való bizalmon alapszik.

Bár jogi eszközök a felelõsségrevonásra nem adnak módot,- a nyilvánosság elõtt írásban tett nyilatkozat garanciát jelent, etikai súlya miatt.

A visszahívás intézménye a világ számos országában ismert,-annak jogrendbe illeszkedõ kialakítására több példa is rendelkezésre áll, azt törvények szabályozzák.


A magyarországi jogrendszerben ennek a helyi népszavazás intézménye felel meg legjobban. Eszerint helyi népszavazás kezdeményezhetõ arra vonatkozóan, hogy képviselõtestületi határozat szülessen a választói többség akaratáról a képviselõk visszahívhatóságáról.


A népszavazást a jogosultak 10 %-a kezdeményezheti, amennyiben az érvényes és eredményes, a helyi képviselõ-testület köteles azt határozatban kimondani.

Ily módon a helyi népszavazások során a képviselõk felelõssége nagyobb társadalmi megítéléssel esne latba és tisztességes magatartásra ösztönözné azokat, akik vállalják a visszahívhatóságot,-ami számukra is hosszabb megbizatást jelentene.

A Magyarok Szövetsége minden választópolgárnak azt javasolja,hogy csak olyan jelöltre adja le szavazatát, aki a képviselõi megbízásra vonatkozó szerzõdésbe foglalt nyilatkozat aláírásával és nyilvánosságra hozatalával l garantálja, hogy nem felejti el küldetését, választási programja, a helyi érdekek és a nemzeti érdek képviseletét - közölte Herpai Sándor a Magyarok Szövetségének alelnöke,-remélve, hogy a következõ országgyûlési választások elõtti Alkotmány tartalmazza majd a visszahívás intézményrendszerét.