HÍREK este







A Fidesz és a KDNP törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek, hogy a Fõvárosi Közgyûlés feloszlathassa önmagát.


Tarlós István szerint a korrupciós ügyek súlya alatt összeomlott az MSZP.A kétharmados támogatást igénylõ indítvány szerint idõközi önkormányzati választást addig lehet tartani, míg az államfõ ki nem írja a következõ választást.


Az MSZP nem támogatja a Fõvárosi Közgyûlés feloszlatását - jelentette be a párt elnöke, hozzátéve, hogy a Fidesznek az önkormányzatról, illetve a választásokról szóló törvény módosítását kezdeményezõ javaslatát sem támogatják.



Az MDF egy nappal a koalíciós szakadás után már bejelentkezett a fõvárosi cégek felügyelõbizottsági elnöki posztjaiért.



...................................................


Font Sándor fideszes képviselõ televíziós nyilatkozatában kijelentette, hogy hatalmas magyar földterület került külföldi tulajdonba a törvény kiskapuinak felhasználásaival, ezért törvénymódosítás szükséges.


Az Országgyûlés mezõgazdasági bizottságának elnöke a parlamenti pártok közötti egyetértésben bízik a földtörvény kérdésében.


....................................



Jövõre nem finanszírozzák az érettségit

Elképesztõ döntés született a parlament oktatási bizottságának ülésén: ha az Országgyûlés is jóváhagyja, jövõre a kormány nem támogatja az önkormányzatokat az érettségi vizsgákhoz - így valószínûleg nem díjazzák majd a vizsgaelnököket és a tanárokat.
A javaslat Magyar Bálinttól származik, a bizottság MSZP-s tagjai pedig támogatták azt.


......................................



Elnapolták a BKV ügyeit vizsgáló bizottság felállítását.

A képviselõk sem a közlekedési társaság igazgatótanácsát, sem a felügyelõbizottságot nem hívták vissza.

A szocialisták kilépnek a fõvárosi koalícióból, a liberálisokra hagyva a botrányokat. A két szocialista fõpolgármester-helyettes valószínûleg visszaadja megbízatását.

.....................................



Egymilliárd forintos reklámhadjáratra készül Budapest Fõváros Önkormányzata.

A pénzbõl a fõvárosban megvalósuló uniós fejlesztéseknek kívánnak hírverést biztosítani. A marketingcégeknek a közlekedési projektekeket, a városrehabilitációt, a Margit híd felújítását, valamint a kommunális és közmûprojekteket kellene bemutatniuk.


A fõvárosi önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást ígér,- az ajánlattételi határidõ november 26.

Az ellenzéki Fidesz szerint már a beruházások elõkészítése sem volt szakmailag megalapozott.

.......................................................


Pécsett a városvezetõk visszavették a városi vízmûvet a külföldi társtulajdonostól.


Véleményük szerint a profitéhség nem a pécsiek érdekeit szolgálta, a franciák sokszor megkerülték az önkormányzatot, évente – a vízdíjon felül – 120 millió forintot vettek ki az emberek zsebébõl.



Egy felmérés szerint a pécsiek 94 százaléka egyetért a döntéssel, miközben a kiebrudalt multicég médiainváziót indított. Pécs fideszes polgármestere, Páva Zsolt szerint évente ötszázmillió forinttal többet tud megtakarítani a város így, hogy saját céget alapított - írja a Magyar Nemzet.


......................




A köztársasági elnök meghívására ma Magyarországra érkezett az Egyiptomi Arab Köztársaság elnöke.


Mohamed Hoszni Mubarak részt vett a Magyar-Egyiptomi Üzleti Fórum mai ülésén és találkozott Orbán Viktorral, akit egyiptomi látogatásra hívott.


A 82 milliós Egyiptom az arab világ egyik vezetõ gazdasági hatalma. A Hír televízió információi szerint az afrikai ország lehet az orosz gázfüggést kiváltó cseppfolyósított gáz egyik jelentõs szállítója Magyarország számára.


......................................


Edelény polgármestere nem zárható ki a Fideszbõl nyilatkozatai miatt - jelentette ki Orbán Viktor.


Molnár Oszkár országgyûlési képviselõ az elmúlt hetekben egyes romák lakta falvakban- lehetséges szándékos magzatkárosításokról, valamint az izraeli tõke magyarországi térhódításáról tett kijelentéseket.

A Fidesz elnöke szerint az országgyûlési képviselõnek egyértelmûvé kell tennie ezeket a nyilatkozatokat vagy konzekvenciákat kell levonnia.

Orbán Viktor szerint "nem elég elhatárolódni Edelény fideszes polgármesternének kijelentéseitõl".

Egy kereskedelmi televízióban ma a Fidesz elsõ embere arról is beszélt, hogy sem a Jobbik-kal , sem az MSZP -vel nem tud partnerséget elképzelni.

Molnár Oszkár életveszélyes fenyegetést kapott az elmúlt hetekben tett nyilatkozotai után, emiatt feljelentést tett az edelényi rendõrkapitányságon.






..................................


Hazatoloncolhatják a koszovói menekülteket Németországból.A Süddeutsche Zeitung szerint még az õsszel aláírhatják az errõl szóló megállapodást.A hivatalos adatok szerint Németországban több mint 14 ezer koszovói él, zömük roma származású.


A megállapodás szerint Koszovó befogad mindenkit, akirõl akár az iratai alapján, akár más módon kimutatható, hogy a volt dél-szerbiai tartományban élt. A német kormány a lapjelentés szerint vállalta, hogy évente legföljebb 2500 koszovóit toloncol haza, ügyelve arra, hogy ezek ne kizárólag romák legyenek.-írja a Magyar Nemzet.


.....................................




Súlyos betegségben szenved Szabó Gyula, a Nemzet Színésze. Sajtóinformáció szerint a 79 éves mûvészt vasárnap reggel bakteriális fertõzés gyanújával szállították kórházba. A Kossuth-díjas és kiváló mûvészt az intenzív osztályon kezelik.A vizsgálatok során kiderült, hogy Szabó Gyula agyhártyagyulladásban szenved.


.......................


Délután fokozatosan újraindították Ukrajnában az olajszállítást a lengyel határ felé az Odessza-Brodi kõolajvezetéken - közölte a Transneft orosz olajvezeték üzemeltetõ.A vezetéken azután állt le a kõolaj továbbítása, hogy a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) térségében megszakadt az áramellátás az erõs szél és a havas esõ miatt.
Hasonló gondok miatt leállt a szállítás a Magyarországot is ellátó, déli irányba futó Barátság kõolajvezetéken. A Transneft továbbra is fogadja a termelõk kõolaját, amit tározókban helyez el, amíg nem indul újra a vezeték.
Az ukrán energiaügyi miniszter délután azt mondta, hogy szerda éjfélig újraindul az olajszállítás Európa felé.

............................


Leesett a hó a Bükkben és a Mátrában. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánkúton és Mátraszentivánon a hõmérséklet 0 fok alatt van,-helyenként megmarad a hó.






..........................