Mítosztalanítás


Antropomorfizmus.


Az egyetlen és legjobb szó, ami eszembejut.


Jó ideje elnézem, hogy teológia terén- is- hirtelen mindenki szakértõ lett. Sõt tudományos szakértõ.


Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy bármelyik szaktudomány képviselõje lehetõleg maradjon annál, amit tanult és tehetsége folytán tegyen ahhoz hozzá, valamint mérettessék meg tudományossága.Ez úgyis körülbelül 2o-3o év,-tehát lehet struktúrálni az idõt.


Tessék tudomásul venni,hogy a szaktudományok, -úgymint pl.fizika,biológia,közgazdaságtan,stb.- fölött álló tudományokról beszélünk, mert a filozófia és a teológia mindezek fölött állnak,annyiban,hogy az emberiséget mindenkor érintõ kérdésekkel foglalkoznak tudományos megközelítésben,-de "természetesen" "transzcendere".


Elnézem, hogy emberek, akik végigrohangálták az életüket pénz-és karrierhajszában,-életük delén elkezdenek gondolkodni: "mi végre is".


Leültetnek "vallási" mûsorokhoz szellemileg össze nem illõ embereket,-kínos súlykolással, amirõl az embernek az jut eszébe: "õ sem gondolja komolyan".


"Komoly egyházfik" támadnak olyan embereket, akikrõl halványlila segédfogalmuk sincs.


Jószándékú tömegek vetik bele magukat éhesen abba, amit titkoltnak vélnek.


Magukat katolikusnak aposztrofálók szidják honlapokon az "újpogányságot".


Életrajza szerint szociológus.Tehát nem teológus.De "hithû" katolikus -és "lám a körlevél is".


Igen nagyrabecsült "katolikus" körben volt alkalmam nem is oly rég oly orbitális marhaságot hallani mély öntudattal elõadva,hogy majdnem kifejeltem az ablakon.


A 7o-es években igen csekély volt a pap-utánpótlás.Néhányan azonban közülük nem voltak életidegenek,-nem merevedtek egy fennsõbbséges pózba,-hanem valóban szívükön viselték a rájukbízott fiatalok sorsát. Szerzetesek, akiket meghurcolt a rendszer,-de a saját egyházuk is.


Egy szervezet mindig nehezebben "mozdul",hoz döntéseket -mint egy kisebb egység.


Mire belátta a t.egyház, hogy semmi rossz nincs abban,-sõt-,hogy a fiatalok összejárnak beszélgetni,tanulni,kirándulni, zenélni,-beletelt vagy 2o esztendõbe./Lásd rehabilitálások/


Tessék azt is tudomásul venni, hogy az ember,mint olyan felül aggyal született, valamint létezik olyan fogalom,hogy dogmafejlõdés.


Tessék szíves tudomásul venni,hogy létezik szellemi konfrontáció és ez nem a gonosztól származik./Ahogy egyes zenei mûfajok sem/.


Igen nagy a hiány:


-valódi munkában,-mert a pénzcsinálás a divat-égigérõ bankokban,.-pl.asztalfaragás vagy állattartás helyett


-valódi zenében:mert divat lett a play-back és a celebek


-igen nagy a hiány érzelmekben,mert már nem adják ki az ilyen irányú füzeteket nénikék és unatkozó háziasszonyok számára


Tessék szíves tudomásul venni, hogy azok a néprajzosok,képzõmûvészek,nyelvészek -Uram bocsá!-klasszika-filológusok- akik nem átallottak "leszállni" a pórnép közé 2o éve mást sem tesznek, mint tanítják az embereket.


Már aki becsüli önmagát annyira, hogy egészséges szellemi kiváncsisággal meghallgatja a párbeszédtõl el nem zárkózó elõadókat.


/nem pedig szellemi és lelki önelégültségben tölti az életét,-írásaikon is átütõ mázzal/.


Valamint igen nagy a hiány abban,hogy a Tisztelt egyházak ne késlekedjenek észrevenni idõben,mi is folyik Magyarországon,-kb. az elmúlt 4o évben,-valamint a hozzájuk tartozó nyájnak kiszállni abból a langymeleg, biztosnak tûnõ pihe-puha párnázott,fejbólintó "megmondTÁK" felfogásból,- amit a hitüknek gondolnak.


Lehet elmélkedni így október 6.-a például elõdeink példáján,-õk mit is értettek ezalatt.



Mert ugye van olyan,hogy hitfejlõdés, - az egyes embernél is.


Tehát: valahol megint csak a párbeszéden múlna .


Nem a piedesztálon álló dogmatikán, szervezeten,hithûségen,-de nem is a naív "ló túlsó oldalán".


Tessék szíves legalább azokat a dolgokat kommunikálni,-amit 2o éve meg kellett volna tenni, - amikor majdnem tönkretettek egy professzort a civiltagozat miatt.


Mert ugye "nem lehet ezeket a dolgokat a köznép elé vinni".


Nehéz is retorikát tanítani,- sõt gyakorolni,- amikor a szószékrõl nem lehet megállapítani,hogy loo ember között hány professzor és hány nénike ül.


Minden tiszteletem azoknak a kutatóknak, akik tisztességesen végzik a munkájukat.


Nem szeretem a lo könyvbõl kiollózottakból ll.-et írókat.


Nem szeretem a 4o-6o évük között "jajj de érdekes" címszóval ezirányban olvasgatókat,-majd környezetüknek "ex-cathedra" piedesztállá válókat.


Szeretném, ha elgondolkodnának azon, hogy a leigázó hatalom mindig ráépítette a hódító nép szentélyeit a már meglévõkre.


Szeretném,ha elgondolkodnának azon,miért tendencia ezeket lefesteni, befalazni, -kultúrát,történelmi eseményeket elhallgatni.


Szeretném,ha azok, akik nem látnak saját önelégültségüktõl leszállnának a katolikus lóról és elmennének egypár érdekes elõadásra.Rögtön kiderülne jónéhány gondolkodási séma önmagukról.


Mára minden gyerek tudja,-vagy tudnia kéne,hogy a "biblosz"-könyveket jelent,-és a nevek szerinti említés azért van,-mert valakinek tulajdonítják./A maszoréták még azt is hozzáírták a széljegyzetekhez,ha épp dolguk akadt és félbehagyták munkájukat./


Vagyis drága uraim és hölgyeim szellemi orientációkról, iskolákról és izmusokról beszélünk,-tanítókról,ha úgy tetszik.


Érdemes lenne végiggondolni, hogy magyar történelmünk folyamán mire is jutottak az egyházak pl. a közélet és a politika kérdésében.


Csak a közelmúltig.



Tessék mondani "ez egy más világ?"


Nem azért születünk oda és akkor,mert valami dolgunk van itt és most?


Arról is érdemes lenne értekezni, hogy már az ókorban szellemi-és nemcsak szellemi összütközésbe kerültek a zsidó-és görögkeresztények.



Azt is nagyon szeretném, ha mindenki hivatkozna forrásokra,tisztességesen,-ahogy illik.


Valamint nagyon nem szeretném,ha a new-ageista beszûrödött terminológia a "nemzeti oldalon" is tért hódítana.


És leginkább nem szeretném,ha szektának kiáltanák ki az egyházak azokat, akik mernek kérdezni, tanulni.


-Bár tulajdonképpen az is mindegy.



Szükségünk van az összefogásra,-szükségünk van a tudásra.


Szükségünk van mítoszokra, mesékre.


Hitre leginkább.



"Az igazság középen van".


/Béres E.