Természetvédelmi terület-273 millióért




2009.szept.l7.


Hír tv:


„Jogosulatlanul fizettek ki 273 milliót az MNV-nél”


Jogosulatlanul fizettek ki 273 millió forintot tavasszal magánszemélyeknek a termõföldet életjáradékért programban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõnél (MNV) – ezt állítja a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója. Elmondása szerint minden állítását dokumentumokkal tudja igazolni, amelyeket hajlandó átadni a pénzügyi tárca vezetõjének.




A termõföldet életjáradékért program lényege, hogy az állam földet vásárolhat a tulajdonosoktól a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott feltételek szerint, és ezért cserébe havi életjáradékot fizet nekik életük végéig. A jogszabályban kikötik, hogy csak 55. illetve 62. életévüket betöltött tulajdonosok földjét lehet megvenni.

Budai Gyula szerint idén márciusban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ megvásárolt egy 315 hektáros, osztatlan közös tulajdonban lévõ erdõt Veszprémben, összesen 320 tulajdonostól. A Magosz szövetségi igazgatója az ingatlannyilvántartás adataira illetve a kormányrendeletre hivatkozva azt állította, hogy 261 tulajdonosnak jogosulatlanul fizettek ki egy összegben összesen 273 millió forintot a programban, és csak 59 tulajdonos volt jogosult pénzre. Volt köztük ugyanis például egy 1970-es születésû tapolcai férfi, aki még nem töltötte be a rendeletben elõírt életkort.

Budai Gyula szerint a vagyonkezelõ vezetõi értekezletének határozata bizonyítja, hogy a társaság idei költségvetésébe eredetileg nem tervezték be a szóban forgó 273 millió forintot, azt valahonnan elõ kellett teremteni, és mindehhez kellett az akkori pénzügyminiszter, Veres János hozzájárulása is. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. vezérigazgatója akkor Tátrai Miklós volt - tette hozzá.

A Magosz szövetségi igazgatója úgy tudja, hogy az állam ráadásul értéken felül vette meg a több mint háromszáz hektáros erdõt, amely egyébként természetvédelmi terület, tehát korlátozottan hasznosítható, és az állam tulajdonjoga be van már arra jegyezve.

Arra a kérdésre, hogy tesz-e feljelentést az ügyben, Budai Gyula úgy válaszolt: nem akarja azt a látszatot kelteni, hogy mindenért õ tesz feljelentést, más ügyekben tett már ugyanis korábban feljelentést. A szerinte bizonyító dokumentumokat viszont hajlandó átadni a pénzügyminiszternek. Elmondta még, hogy nem tudja, ki lehet az a 261 személy, akik szerinte jogosulatlanul jutottak pénzhez. Arról sincsenek pontos információi, ki segíthette õket.

(FH)


............


Kiegészítés a hozzászóláshoz:


A politikusokhoz címzett levelet nekik maguknak volna jó elküldeni.


Egyéb jogi problémákkal az illetékes szervekhez,-vagy a Nemzeti jogvédõhöz lehet fordulni.


...............