BAJNAI 6O MILLIÓT AD A VIETNAMIAK EGÉSZSÉGÉRE - ITTHON ÉHSÉGSZTRÁJKOLNAK A KÓRHÁZVEZETÕK


CSÕDBEN AZ EGÉSZSÉGÜGY,-A KÓRHÁZVEZETÕK ÉHSÉGSZTRÁJKRA KÉSZÜLNEK.


KÖZBEN BAJNAI 6O MILLIÓ EURÓT AD - A VIETNÁMI EGÉSZSÉGÜGYRE.


..........



2009.szeptember l7.10.20.


"Négy egyezményt írnak alá holnap a vietnami miniszterelnök magyarországi látogatása alatt - értesült a Világgazdaság. Ezek közül a legfontosabb a hatvanmillió eurós kötött segélyhitel, amit Vietnam 18 éves futamidõre kap, és az egészségügy területe az egyik prioritás.
a napilap információi szerint vietnami kérésre a hitel lehetséges felhasználási területei között az egészségügy, az oktatási infrastruktúra, a környezetvédelem és a szakképzés van. Az összeget nagyrészt egy kiemelt fejlesztési övezetben tervezett onkológiai kórház építésére fordíthatják.

Vietnam 18 éves futamidõre kapja a 60 millió eurós hitelt, ebbõl 3 év a türelmi idõszak. A kölcsön nullaszázalékos kamattal vehetõ fel, a projekt kivitelezési ideje pedig 3,5 év. A napilap megjegyzi, hogy a válság idején a kötött segélyhiteles konstrukciók különösen "jól jönnek", hiszen biztos piacokat jelentenek a donor ország cégeinek. Az ilyen hitelbõl finanszírozott projekteket magyar fõvállalkozók valósíthatják meg. "


......................


forrás:


http://www.rtlklub.hu/cikk/282329


2009.szeptember l6.


/RTL-klub:


Éhségsztrájkkal szereznének pénzt a kórházak


Az új finanszírozás bevezetése után a korábbi hónapok 80 százalékának megfelelõ juttatást kapnának az egészségpénztártól, annak azonnali kiegészítését kérik.

A múlt heti kormányfõi találkozáson hiába kérték: Bajnai Gordon szabadítsa föl számukra a válság miatt zárolt 13,5 milliárdot, s egészítse azt ki további 12 milliárddal, erre "nem látott esélyt" a miniszterelnök. Mintegy 10 ezer embert kellene elbocsátani, hogy némileg mérsékeljék a pénzhiányt, ám a létszámhiánnyal küzdõ intézményekben ez katasztrofális lenne. Mint azt Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke mondta: a zavartalan betegellátás érdekében demonstrációs eszközökkel kívánják elérni céljukat.