Terminológiai zavar a bankok körül: etika vagy szellem?-a magyarországi bankok finanszírozása


Szómagyarázat


etika: Az "etika" kifejezés a görög "éthosz" szóból ered, amelynek jelentése: „érzület”, „jellem”./most szándékosan nem bocsátkozom ennek további fejtegetésébe/


kufár:

Haszonlesõ, pénzsóvár, nyerészkedõ kereskedõ, üzér.

" E szentegyházbul /templomból/ ostorral sem árt kiûzni alkuszt és galamb-kufárt. (Arany: "Írjak? Ne írjak?")

A kufár lélek nem tekint az erkölcsi, szellemi értékekre, mindenben csak az anyagi hasznot keresi.

/Értelmezõ kéziszótár/



Van egy mondat a Magyar Bankszövetség tíz éve létezõ etikai kódexében, így hangzik:


„a bankok a finanszírozás által befolyásolják a társadalom fejlõdését, ezért döntéseiknél figyelembe kell venniük annak érdekeit”.


Ennek a mondatnak az értelmezése, gyakorlatba való átültetése és a végrehajtás felügyelete nem szorul további magyarázatra.


Láncreakció:


- vállalkozások hitellehetõségei - inkább "lehetetlenségei"---tömeges elbocsátások


- lakástámogatási hitelek --- a bankok által egyoldalúan módosított szerzõdések


- fizethetetlen törlesztõrészletek,--- "bedõdõ hitelek", --- családok kilakoltatása


- bankok büntetlensége helyett: bankok finanszírozása


/Béres



....


Részlet egy telefonos-beszélgetésbõl:


forrás: "Lánchíd rádió"/2009.


"Kalauz"



"Mi egy Delawárban bejegyzett cég vagyunk...Ön nem kerülhet velünk kapcsolatba,...az ügyletet csak bennfentes körök intézhetik,ez 3-4 kör , ....kipucoljuk...4o napon belül mennek a lakók,- vannak erre módszerek,had ne mondjam,...maga nem kerül kapcsolatba velünk,nem is kerülhet, a banknak vagy egy ügyvédje,annak cége intéz mindent...majdnem minden bank benne van,...az ügyvédek cégei intéznek mindent...nincs a cégjegyzékben...Delawárban van....


.........



A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége nemrégiben közzétette a rablógazdálkodást folytató bankok és hitelintézetek listáját. A listán szereplõk egyike sem tett eleget a szövetség korábbi felkérésének, hogy a válság miatt nehéz helyzetbe került hitelfelvevõkkel szemben ne alkalmazzanak kilakoltatást, illetve végrehajtást.


A (VÉSZ) elsõ körben július 31-ig adott határidõt a bankoknak, hogy függesszék fel az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált adósokkal szemben az árverezéseket és kilakoltatásokat. Ennek a felkérésüknek csak hat bank tett eleget. A moratóriumot nem hirdetõ bankok és hitelvállalkozások közül a szerintük legveszélyesebbeket tették most feketelistára, egyelõre csak ábécésorrendben.


Hamarosan új listát tesznek közzé, amely már veszélyesség szerinti sorrendbe szedi õket.


A VÉSZ felszólítja a lakosságot, és a vállalkozásokat, hogy betétjeiket vegyék ki a lista élén álló bankból, illetve ne vegyék igénybe szolgáltatásaikat.


..............


Tõzsdefórum-2009.február 18.



"Két tételbõl - tõkeerõsítõ és garanciaalap - összeadódó bankmentõ csomagot jelentett be tegnap Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Veres János pénzügyminiszter.


Az IMF-Világbank-EU készenléti hitelbõl hatszázmilliárd forintos keret jut a magyarországi bankoknak.


Ebbõl háromszázmilliárd forint a bankok tõkemegerõsítésére használható fel 2009. január 31-ig.




Ha ezt a tételt nem használják fel a legalább kétszázmilliárd forintot elérõ szavatolótõkével rendelkezõ pénzintézetek, akkor a szóban forgó összeg átkerül a szintén háromszázmilliárd forintos garanciaalapba. Ez utóbbi azt jelenti: az állam garanciavállalását a bankok a jövõ év végéig történõ új devizaalapú forrásbevonásaik során használhatják fel.

A jegybankelnök elmondta: a garanciavállalási keretbõl azok a hitelintézetek kaphatnak, amelyek igénybe vették a tõkeerõsítõ keret forrásait. A tõkeerõsítés módja az állam részérõl úgy mûködik majd, hogy nem szavazó osztalékelsõbbségi részvényeket vásárol az állam.

Veres János ennek kapcsán megjegyezte, hogy "nem arra készülünk, hogy hosszú távon, tartósan" megjelenjen az állami tulajdon a magyarországi bankokban. A pénzügyi tárca vezetõje ugyanakkor konkrét idõpontot nem mondott az állami tulajdon "eltûnésére".

"A költségvetési bizottságot tegnap tájékoztatta Veres János pénzügyminiszter az IMF készenlétihitelkeret-szerzõdésrõl" - mondta lapunknak Varga Mihály. A bizottság fideszes elnöke szerint a Fidesznek eddig nem volt tudomása arról, hogy bankmentõcsomag készül, ezért arra vár választ a kormánytól, hogy valóban az adófizetõk kontójára felvett IMF-hitelbõl akarja-e megtámogatni a döntõ részt külföldi tulajdonú, hazánkban mûködõ pénzintézeteket.

A volt pénzügyminiszter szerint érthetetlen, hogy mi történik a kormányzatban. "Eddig arról értesültünk, hogy az emberek vannak bajban, mert a forint korábbi bezuhanása miatt megdrágultak a hiteleik. Most pedig azt halljuk, hogy a bankok vannak bajban, és hogy ezeket a bankokat abból a hitelbõl kell megsegíteni, amit a magyar állam vesz fel" - mondta az ellenzéki politikus.

A következõ évben csökken az itthoni háztartások fogyasztása
Jövõre három százalék körüli mértékben csökken a háztartások fogyasztása - derül ki a Pénzügyminisztérium által közzétett, a konvergenciaprogram teljesítésérõl szóló jelentésben. Ennek alapvetõen három oka van: részben a hitelfelvételi lehetõségek beszûkülése és megdrágulása, másrészt a recesszióból következõ foglalkoztatáscsökkenés, valamint a reálbércsökkenés következtében kevesebb jut majd fogyasztásra. A PM elemzése alapján a beruházások a kedvezõtlen gazdasági környezet és a beszûkülõ finanszírozási lehetõségek miatt mérséklõdnek, csakúgy, mint az exportlehetõségek. A tárca azzal kalkulál, hogy a kedvezõtlen gazdasági helyzet miatt a foglalkoztatottság szintje 0,6 százalékkal csökken jövõre. A 13. havi nyugdíjak kifizetésével kapcsolatos szabályok változása várhatóan a GDP 0,3 százalékával mérsékli majd a központi kiadásokat."

tõzsdefórum




..............



Lemondott a Bankszövetség elnöke
















2009. szeptember 14. 11:07 |








Lemondott a Magyar Bankszövetség elnöki tisztérõl Felcsuti Péter hétfõn. A Raiffeisen Bank vezérigazgatója bejelentését azzal indokolta, hogy: „a bankszakma egyes stratégiai kérdéseiben képviselt álláspontom jelentõsen eltér a Bankszövetség néhány meghatározó tagjának véleményétõl". A közleménybõl az nem derül ki, hogy a bankok nemrégiben közzétett magatartási kódexével kapcsolatos-e a véleménykülönbség.





A leköszönõ elnök a szûkszavú hivatalos indokláson kívül – az MTI érdeklõdésére sem – kívánta kommentálni a hírt.

Az 1989-ben megalakult Bankszövetség szakmai érdekképviseleti szervezet, amelynek jelenleg 44 bank és pénzintézet a tagja.


A szövetség legmagasabb fóruma a testületi ülés, amelyen minden tagbankot az elsõ számú vezetõje képvisel egy szavazati joggal. A testületi ülés választja meg három évre az elnökség tagjait az ügyek operatív vitelére.


A Bankszövetség elnöke dönthet és intézkedhet a testületi ülések közötti idõszakban az elnökség hatáskörébe tartozó, de nem halasztható kérdésekben. Az elnök tartja a kapcsolatot az állami szervezetekkel, a társadalmi és más érdekképviseleti szervekkel, és a nemzetközi szakmai szervezetekkel.


A Bankszövetség szakértõk bevonásával rendszeresen részt vesz mindazon törvények, jogszabályok, programok kidolgozásában, véleményezésében és egyeztetésében, amelyek közvetve vagy közvetlenül érintik a bankszektort. A szövetség véleményezi a Magyar Nemzeti Bank monetáris szabályozásának tervezetét, és szorosan együttmûködik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF).


http://hvg.hu/gazdasag/20090914_felcsuti_peter_bankszovetseg_lemondott.aspx



.....................


A Magyar Nemzet cikke:


Erkölcs, alázat, porhintés

"Nagyobb alázat, az erkölcs és az etika pedig legalább olyan fontos, mint a pénz. – Ezt nem egy falusi tanító jelentette ki a 30-as években, hanem a bankszövetség elnöke nyilatkozta a Népszabadság szeptember 7-i számában. Felcsuti Péter annak idején anynyira vágyott az MSZMP-tagságra, hogy képes volt belépni a munkásõrségbe. Aztán nagyot fordult a világ, Felcsuti is kibújt a munkásõrzubbonyból, és ma a Raiffeisen Bank vezérigazgatója, egyúttal a bankszféra érdekképviselõje a felelõtlen hitelfelvevõ lakossággal szemben. Alig több mint egy éve sem az alázat, sem az erkölcs még nem volt a bankvezér napirendjén. 2008 májusában egy Heti Világgazdaság-interjúban kedélyesen visszaidézte, hogy szülei nyilasverõ kommunisták voltak, akik részt vettek a Gömbös-szobor felrobbantásában. Nem csoda, hogy a diktatúrában megkapták a Szocialista Hazáért érdemrendet – az ilyen kitüntetéssel rendelkezõk gyermekei felvételi nélkül juthattak egyetemre. Felcsuti Moszkvában tanult, valószínûleg világnézetét is onnan importálta. „Baloldali nevelést kaptam, például 1956 nálunk nem volt se forradalom, se szabadságharc” – jelentette ki. "

(Magyar Nemzet, 2009. szeptember 9.,Körmendy Zs./

.....................


A lízingcégek és a pénzügyi vállalkozások is aláírnák a kódexet a bankok után

2009-09-14 13|

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a lízingcégekre és a pénzügyi vállalkozásokra is kiterjesztené a banki magatartási kódexet, miután a bankszövetségnél azt jóváhagyják - mondta Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke az MTI-nek hétfõn.