Csõdbe viszik az önkormányzatokat,-bajban az óvodai, iskolai étkeztetés




Jövõre 130 milliárd forinttal fordít kevesebbet a magyar állam oktatásra mint tavaly, -a jövõ évi büdzsé melléklete szerint.


A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a sztrájktól sem riad vissza, ha nem tudja visszavonatni a normatívacsökkentést a Közszolgálati Érdekegyeztetõ Tanácsban.


Csökken a gyermekek után járó fejkvóta - hivatalos nevén közoktatási alaphozzájárulás, a gyakorlati képzés, a szakképzés, a kollégiumi elhelyezés állami támogatása is.



Kevesebb pénzre számíthatnak a közös óvodát vagy iskolát fenntartó önkormányzatok is, -noha az intézményi társulások alakítását az MSZP ösztönözte.



Az önkormányzatok képtelenek lesznek kigazdálkodni a hiányzó összeget,- a szülõkre nem lehet további terheket hárítani.



A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elfogadhatatlannak tartja a tervezett megszorításokat. Az érdekképviselet elnöke azt mondta, minden törvényes eszközt megragadnak, ha nem tudják leállítani a normatívaelvonásokat a Közszolgálati Érdekegyeztetõ Tanácsban.
A PDSZ együttes fellépésre szeretné bírni a többi szakszervezetet.


xxx


Gyõri példa:


A pénzügyekért felelõs alpolgármester elmondta,hogy az iparûzési adóból félmilliárd forinttal folyt be kevesebb az elsõ félévben, mint a tavalyi év azonos idõszakában, - ez az összeg közel annyi, - mint az önkormányzat által fentartott iskolák költségvetése. A több, mint 4oo millió forint hiánya miatt az óvodai és iskolai étkeztetéshez l8o millió forintot kellene kigazdálkodniuk, - az alapnormatíva pedig l6o millió forinttal lesz kevesebb jövõre.




Kevesebb jut gyógypedagógiai nevelésre, a sérült gyermekek felzárkóztatására, mûvészeti képzésre és kedvezményes iskolai étkeztetésre is, utóbbi tétel megnyirbálása egyike a Nemzetközi Valutaalapnak tett ígéreteknek. A gyõri önkormányzat elõzetes számításai szerint az oktatási elvonások összege megegyezik egy gimnázium egész évi költségvetésével.

(hírTV)




http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=286976