Évadnyitó



Évadnyitó volt -nem a színházban,- a Magyar Szocialista/ez a kifejezés értelmét vesztette/ Pártban.


Tanácskoztak az "erõrõl", a "tiszteletreméltó szövetségrõl", az "eszközökrõl" és a "kivezetésrõl".



Kiemelném a következõket : "a szocialista párt áldozatot hoz", ---a választók elõtt ismét bebizonyosodott, hogy van egy párt, amelyre a bajban is számítani lehet,--- amely képes a közérdeket az önérdek elé helyezni".


Megtudtuk,hogy "törékeny a gazdaság",és "össztársadalmi katasztrófa is lehetett volna".


Ehhez nincs mit hozzáfûzni.


Csak tudnám miért Waszlavik Kelet-Eruópa rock-sámánjának sorai jutnak eszembe:



"...Kecskelábú teknõsbéka
Elfújlak én felfújt hólyag
Kirángatom én a lábad
Kitömlek én aprópénzzel
Bezárlak a páncélszekrény'
Legfeljebb ha úszom egyet
A sok pénz húz le majd
a Balaton fenekére.
..."



/Béres



.........................................................


Cikk


Bajnai: Nem a szív, hanem a fej költségvetése lesz



A válságkezelõ kormány és az MSZP között erõs és tiszteletreméltó szövetség van, a szocialista párt ad eszközt és erõt a kormánynak, hogy kivezesse az országot a válságból, sõt, visszavezesse az élmezõnybe, ahol az 1990-es években volt – fogalmazott Bajnai Gordon az MSZP szombati, évadnyitó tanácskozásán. A Fidesz szerint Bajnainak a benyújtott költségvetés visszavonását kellett volna bejelentenie.


A kormányfõ az ország helyzetét értékelve kiemelte: még nem vagyunk túl a válságon, még áldozatokat kell hozni, de ha az ország szigorúan végigviszi a válságkezelõ programot, akkor 2011-re akár 3 százalékos is lehet a gazdasági növekedés, magasabb, mint Európa legtöbb országában.

A miniszterelnök szerint az MSZP-nek és a válságkezelõ kormánynak is kompromisszumot kellett hoznia ezért a szövetségért. A szocialista párt áldozatot hozott, hiszen a válságkezelõ program nem kifejezetten baloldali. Nem ad, nem oszt, hanem sok esetben visszavesz. Viszont az elért eredmények miatt elõnyt is jelent az MSZP-nek ez a szövetség, hiszen a választók elõtt ismét bebizonyosodott, hogy van egy párt, amelyre a bajban is számítani lehet, amely képes a közérdeket az önérdek elé helyezni, amelyre krízisben is rá lehet bízni az országot – tette hozzá.

Az eredmények között Bajnai Gordon elsõként a forint erõsödését említette: szerinte az, hogy a februári 300 forint feletti euró helyett most 270 forintot kell csak fizetni az uniós valutáért, az ország iránti bizalom erõsödésének jele. Hozzátette: az árfolyam ilyen mértékû ingadozása azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon törékeny a gazdaság.

A kormányfõ emlékeztetett: tavasszal óriási veszélyben volt Magyarország, gazdasági összeomlás fenyegetett, amely össztársadalmi katasztrófához is vezethetett volna. Közel volt az a helyzet, amelyben nem tudták volna odaadni a bért az orvosoknak, a tanároknak, nem lehetett volna kifizetni a családi pótlékot, a nyugdíjakat. Akár több 100 ezer ember is munkanélkülivé válhatott volna, olyan infláció jöhetett volna, amelyben teljesen elértéktelenedik a forint.

Magyarország ez idáig elkerülte ezt a katasztrófát – mondta a miniszterelnök, de egyúttal figyelmeztetett: nem biztos, hogy végleg elkerülte. Bajnai Gordon szerint óriási a tét, hiszen még kerülhetünk ilyen helyzetbe, ezért nem szabad még engedni a válságkezelés szigorából. Azt mondta: nehéz lesz szeretni a 2010-es költségvetést, hiszen ez „nem a szív, hanem a fej költségvetése”. Hozzátette: mindenki, aki szereti a hazáját, tudja, hogy most nem lehet népszerû ígéreteket hangoztatni, ez hazafiatlan lenne.

„Ez a tervezet a jövõre is veszélyt jelent!”
Egyetlen döntést kellett volna bejelentenie Bajnai Gordonnak a szocialisták tanácskozásán: a pénteken benyújtott hazug, felelõtlen és rendkívül veszélyes költségvetés azonnali visszavonását – reagált közleményében Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivõje a miniszterelnök szombati beszédére. Szijjártó Péter szerint ez a tervezet nemcsak a következõ egy évre, hanem a jövõre is veszélyt jelent. Elfogadása teljes pénzügyi összeomlást hozhat, következménye pedig az lesz, hogy leáll az egészségügyi rendszer, az önkormányzatok pedig országszerte mûködésképtelenné válnak – fogalmazott Szijjártó Péter. A Fidesz arra szólítja fel a kormányt, hogy azonnal vonja vissza ezt a költségvetést, és végre álljon félre a változás útjából – áll a közleményben.

(FH)


http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=286960