A föld és a karvalytõke




Budai Gyula "MAGOSZ"-igazgató után Túri-Kovács Béla a Fidesz-szel szövetséges kisgazdák /Kisgazda Polgári Egyesület és Kisgazda Polgári Szövetség (KPE-KPSZ)/ elnöke beszélt a jövõ év fordulójára várható spekulációkról.




Néhány hete Budai Gyula azt mondta, az állam gyanus jelzáloghitelezési konstrukciókra vállalt kezességet - emiatt milliárdokat fizet ki 22 banknak.

A Nemzeti Földalap-kezelõ - amely azóta beolvadt a Nemzeti Vagyonkezelõbe - 2003 és 2007 között többszáz olyan földértékesítési szerzõdést kötött - többmilliárd forint értékben -, amelyek esetében a vételárat banki hitelbõl fizették ki és jelzálog-szerzõdések jöttek létre, amelyekért az állam készfizetõ kezességet vállalt.

A szövetségi igazgató szerint ezeknek a szerzõdéseknek közös ismertetõjele az állam készfizetõ kezessége arra az esetre, ha a hitelfelvevõ nem tudná visszafizetni a vételárat, illetve hogy egy szakképesítés nélküli szakértõ felülértékelte a területeket, valamint olyanok vették fel a hitelt, akikrõl tudható volt, hogy egy-másfél éven belül fizetésképtelenné válnak.


"Ebben az évben eljött az a pillanat, amikor a hitelek egy része bedõlt, és a bankok elkezdték beváltani a készfizetõ kezességet" - jelentette ki Budai Gyula, hozzátéve: az elsõ ilyen bedõlt szerzõdés értelmében a Raiffeisen által benyújtott számla jelenleg közel 500 millió forint és ez csak a több száz hasonló szerzõdés egyike.


Ha az állam ezekben az esetekben készfizetõ kezességet vállalt, akkor a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek is megérdemelnék ugyanezt - -mondta a MAGOSZ-elnök.


Budai Gyula szerint Oszkó Péter pénzügyminiszternek választ kell adnia arra, tudja-e, hogy a bankok benyújtották a számlát az államnak, illetve hogy milyen költségvetési forrásból fogják kifizetni a pénzintézetek követeléseit.



A szövetségi igazgató egyben felszólította a tárcavezetõt, indítson vizsgálatot, hogy kiderüljön, ki a felelõs ezeknek a hitelszerzõdéseknek a megkötéséért.


Hangsúlyozta: álláspontja szerint az egész szerzõdési konstrukció felveti a csalás tényét, és ha valóban így van - folytatta - "ismét egy olyan csalássorozattal állunk szemben, amely vonatkozásában a pénzügyminiszter úrnak a vizsgálatot követõen meg kellene tenni a büntetõfeljelentést". Budai Gyula jelezte, ha Oszkó Péter nem, akkor a rendelkezésére álló dokumentáció alapján ezt megteszi õ maga.


................................


Ma Békéscsabán a kisgazdák országos gyûlésén Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület és Kisgazda Polgári Szövetség (KPE-KPSZ) elnöke hívta fel a figyelmet, hogy


" közeledik 2011 és 2012 fordulója, „amikor megjelennek, nem a földet mûvelni akaró holland parasztok, mert nem õk az elsõ számú fenyegetõ veszélyek (...), hanem a karvalytõke”. Szerinte ez a tõke pontosan ki tudja számolni, hogy a befektetésébõl öt-hat év múlva mekkora haszonnal tud majd kiszállni. Nem érdekli, hogy mi lesz a földdel, az sem, hogy termeljen, mert a haszon magában a tulajdonban van. „El kell érni, szövetségeseket kell találni, hogy a tõke szabad áramlása ne terjedhessen ki a termõföldre, mert az nem tõke, azt Isten adja minden országnak, minden népnek”-jelentette ki a kisgazda elnök, aki arra számít, hogy az új kormány egyik elsõ intézkedése egy új földtörvény megalkotása lesz. „




A gyûlésen felszólalt Kövér László a Fidesz országos választmányának elnöke is, aki azt mondta,"saját népe, saját országa, saját nemzete ellen folytat mocskos kis háborút saját politikai elitünk egy része, a saját kormányzatunk, a saját parlamentünk pártjainak egy része,-az elmúlt 7-8 esztendõ pedig felér egy háborús pusztítással ."


A választmányi elnök szerint a válság elsõsorban lelki és erkölcsi természetû.


A Fidesz választmányi elnöke az "Isten""Haza" ,"Család"értékhármasát, - valamint a hitelességet emelte ki beszédében, mint követendõ értékrendet.

(MTI)