Határok,levelek,fegyverek



Balassagyarmat polgármestere és alpolgármestere nyílt levélben arra kérte Robert Fico szlovák kormányfõt, hogy szécsényi látogatása során kerülje el Balassagyarmatot.


A nógrádi város polgármestere és alpolgármestere nyílt
levélben szólította fel Ficót, hogy ne városukon keresztül közelítse meg Szécsényt,- hanem válasszon más határátkelõt.
A levél szerint a révkomáromi incidens, illetve a szlovák nyelvtörvény miatt Robert Fico nemkívánatos személy Balassagyarmaton.



A nyílt levél:

"Tisztelt Miniszterelnök Úr!



1919. januárjában az akkoriban formálódó Csehszlovák hatalom felrúgva a béketárgyalásokon kijelölt megállapodásokat, megsértve Magyarország szuverenitását önhatalmúlag átlépte a demarkációs vonalat és megszállt több települést az Ipolyság-Losonc közti vasútvonal mentén, köztük a térség központi települését Balassagyarmatot.


A megszállókat a város polgár lakossága a helyi katonasággal együtt véráldozatok és utcai harcok árán verte ki a demarkációs vonal mögé 1919. január 29-én.


Eme hõsi tett emlékére viseli Balassagyarmat 1998 óta címerében is a Civitas Fortissima (Legbátrabb Város) nevet, melyet 2005-ben a Magyar Köztársaság Parlamentje törvényben is megerõsített.





Ön, mint a Szlovák Köztársaság jelenlegi miniszterelnöke a Magyar
Köztársaság Elnöke Sólyom László 2009. augusztus 21-i Révkomáromból való kitiltásával és az úgynevezett szlovák nyelvtörvény legutóbbi módosításával durván megsértette Magyarországot, a szlovákiai magyar kisebbséget, a
Magyar-Szlovák egyezményeket és az Európai Unió rendelkezéseit. Éppen ezért Ön Miniszterelnök Úr - hasonlóan az 1919-es törvénytelen megszállást elrendelõ Csehszlovák felelõs vezetõkhöz - nemkívánatos személy Balassagyarmaton.
E levelünkben éppen ezért arra kérjük, hogy 2009. szeptember 10-ére
tervezett Szécsényi látogatásakor kerülje el Balassagyarmatot, más
határátkelõt válasszon a Bajnai Gordon jelenlegi Magyar Miniszterelnökkel való tárgyalásának megközelítésére. Amennyiben Ön mégis Balassagyarmaton áthaladva érkezne Szécsénybe, vagy távozna onnan, Balassagyarmat önkormányzata azt durva provokációnak és a Civitas Fortissima iránti tiszteletlenségnek fogja tekinteni.
Ha Ön, mint a Szlovák Köztársaság Miniszterelnöke e kérésünk ellenére holnap Balassagyarmaton áthalad, durván megsérti az egyetemes jóízlést és Balassagyarmat szuverenitását.


Ennek a diplomáciai kommunikációnak asemmibevétele a kétoldalú szlovák-magyar viszonyban meglévõ feszültség
további tudatos növelését jelentené.


Az Ön áthaladása városunkon Pozsony és Balassagyarmat diplomáciai viszonyában példa nélküli esetet jelentene, Ön ebben az esetben tudatosan lábbal tiporná a diplomáciai szokásokat.
Természetesen magánszemélyként bármikor szívesen látjuk, szabadon lófrálhat Palócország fõvárosában, nyalogathatja kiváló fagylaltjainkat, és nem éri semmilyen hátrány, ha szlovákul beszél, azt kivéve, hogy tíz méterre a határtól már senki sem fogja megérteni Önt.


Jelen tiszteletteljes kérésün teljes mértékben összhangban van az Európai Unió rendelkezéseivel és a magyar törvényekkel."



Balassagyarmaton, 2009. szeptember 9.
Medvácz Lajos, Balassagyarmat város polgármestere
Csach Gábor, Balassagyarmat város alpolgármestere



http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=287980


nport.hu


.............................................


Salgótarján polgármester-asszonya is írt levelet Ficónak:


/szept.09./



Fico Úr!




Szeretném felhívni a figyelmét néhány dologra, mert úgy látom,
történelemismeret tekintetében súlyos hiányosságai vannak. Ez persze érthetõ, nem csoda, hogy az önök - nem túl terjedelmes - nemzetitörténelemkönyvébõl kimaradt néhány vitathatatlan tény.


Ám nekünk,magyaroknak - Magyarország ezer éves történelme okán és jogán - nem lehet szelektív a memóriánk.





Ön - egy mindössze 16 éves államisággal bíró ország vezetõjeként -
valószínûleg elképzelni sem tudja, micsoda felelõsséget ruház ránk az a tény, hogy a mi õseink 1000 éve alapítottak hazát itt, a
Kárpát-medencében. S ezt az ezer esztendõt tisztán, felelõsséggel kell
megõrizzük emlékezetünkben, legyen szó annak legdicsõségesebb, vagy kevésbé diadalmas fejezeteirõl.


Erre tanítanak bennünket nagy királyainkis. Emlékeztetem Önt, hogy már Szent István királyunk is arra intette korának gondolkodóit, hogy be kell fogadni az idegeneket, mert az õ kultúrális, nyelvi sokszínûségük gazdagítja magát a befogadó nemzetet is.
Így fogadtunk be mi magyarok magunk közé számtalan népet, s így forrt egybe a sorsunk évszázadokra.


Tudja, ezért van az, hogy én magam nem tekintem - a mai értelemben vett - kisebbségnek a trianoni határokon kívül
rekedt szlovákiai magyarságot, mert annak minden egyes tagja ezer éves államiságunk szimbóluma. Még akkor is így van ez, ha a nagyhatalmak igazságtalan osztozkodása révén létrejött, a tõlünk elvett területekkel megnövelt, új országok számára kínos ez a szembenézés.


Pedig végre itt volna az ideje. Ne féljen, nem határrevíziót akarunk, s
nem kérjük vissza Önöktõl saját, igen nagy becsben tartott nemzeti
szimbólumainkat, a hármas halmot és a kettõs keresztet sem, csupán azt szeretnénk elérni, ne Önökben keltsen sérelmet mindaz, amit velünk szemben elkövettek! Inkább legyenek büszkék közös történelmünkre és ne - kisebbségi komplexusból táplálkozó - gyûlöletet érezzenek Magyarország és a szlovákiai magyarság iránt.


Higgye el, nekünk is fáj, hogy éppen két éve
Önök újra megszavazták a súlyosan magyarellenes Benes-dekrétumok sérthetetlenségét, ami több mint szégyen, mégsem jutna eszünkbe ezért a Magyarországon élõ szlovák kisebbségen bosszút állni! Mert Szent István óta a békés együttélésre törekszünk.


Persze a békesség keresése nem lehet egyenértékû a balgasággal. Én sem kérek Öntõl lehetetlent - például hogy mondjon egy szlovák királyt -, ezért kérem, Ön se várja el tõlem, és ne várja el a magyar nemzettõl, hogy szó nélkül hagyjuk azt a súlyosan kirekesztõ, magyarellenes nyelvtörvényt, ami az Ön és kormánya nevéhez fûzõdik. Nem is beszélve Sólyom László köztársasági elnök kitiltásáról.


Tudja, nem elég ám az Unióhoz tartozni, európai módon kell gondolkodni és viselkedni! Salgótarjánban és Nógrád
megyében a nemzetiségek évszázadokon keresztül mindig azt keresték, mi az, ami összeköt bennünket, és sohasem azt, ami szétválaszt.


Számtalan példáttudnék hozni Önnek arról, hogyan élünk itt, Salgótarjánban szlovákok és magyarok a legnagyobb békében.


Iskoláinkban ugyanolyan jogai vannak a Szlovákiából érkezõ tanulóknak, mint magyarországi gyermekeinknek; vegyes házasságok köttettek régen és köttetnek ma is, gazdasági szimbiózisban élünk, egymáshoz járunk vásárolni, közös kultúrális programokat szervezünk, s elmondhatom: Fülek városával kiemelkedõen jó viszonyt ápolunk. Velük együtt, a történelmi Nógrád megye településeinek társulásával készítettük elõ a Novohrad-Nógrád
Geopark projektet, amelynek sikere esetén elsõ közép-európai pályázóként csatlakozhatnánk az Unesco globális geopark-hálózatához.


De említhetem a Somoskõi vár történetét is, ahová mi magyarok az uniós csatlakozásig csak útlevéllel kirándulhattunk. Mégis békésen, elfogadóan tudtunk osztozni rajta szlovák partnerünkkel. Nem lázadtunk, nem pöröltünk, és nem nyilvánítottunk egyetlen szlovák politikust sem nem kívánatos személynek Magyarországon.


Fico úr!


Végezetül nyomatékosan arra kérem, ne akarja megismételni a
huszadik századi történelem legszégyenteljesebb fejezeteit, amikor a
nagypolitika ? saját, kisszerû érdekeitõl vezérelve - belerondítva a
mindennapi életbe, tönkre akarta tenni az emberek közötti békességet, s embert ember ellen fordított! Hagyja, hogy továbbra is egyetértésben élhessünk egymás mellett! Mostanság, amikor a világ minden igazságtalanságról csak politikailag korrekt módon becsomagolva lehet beszélni, ezek az õszinte sorok sokaknak nem tetszenek majd.


Az Önhöz hasonlóak ilyenkor szélsõségesezni, nacionalistázni szoktak minket, magyarokat, s valószínûleg a híres szlovák érzékenységrõl is papolni fognak. (Persze a magyarok érzékenységével jó ideje nem foglalkozik senki.)


De hiába minden elterelõ hadmûvelet, a tény akkor is tény marad: a
szlovákiai magyarok otthon vannak a Felvidéken, és nem használhatja fel õket egyetlen politikai kalandor sem azért, hogy szavazatokat szerezzen, és közben saját kétes ügyleteirõl is elterelje a figyelmet!"


Székyné dr. Sztrémi Melinda


http://nport.hu/nograd/kozelet/nehany-gondolat-amit-bajnai-gordontol-sohasem-fog-hallani-256144


..............................................


"A szlovák kormányfõ a tiltakozás ellenére Balassagyarmatnál lépte át a határt, és közel negyedóráig váratta Bajnai Gordont. Robert Fico konvojának élén egy gépfegyveresekkel teli kisbusz haladt.




A politikust két konvoj kísérte, Fico 8-10 autóból álló kíséretét egy gépfegyveresekkel teli kisbusz vezette fel nyitott ajtókkal.
A kormányfõk négyszemközti találkozójára a sajtó munkatársai sem léphettek be, a megbeszélés közel egy óráig tartott.




Robert Ficot Szécsényben több száz tüntetõ várta, transzparenseket feszítettek ki, amelyen a szlovák nyelvtörvény és Sólyom László kitiltása ellen tiltakoztak. A demonstrációt több civil szervezet mellett a "Jobbik" és a Munkáspárt szervezte. Nógrád megye egész területén fokozott rendõri ellenõrzést tartottak.

Orbán Viktor szerint két alkalmatlan ember tárgyalt egymással, - miután Robert Fico fittyet hány az európai normákra, az európai kultúrára és az európai jogszabályokra, -Bajnai Gordon pedig azért, mert csak átmenetileg vállal felelõsséget a magyar polgárokért.

Orbán Viktor az Európai Néppárt vezetõségi értekezlete után azt mondta: a szlovákok a köztársasági elnökön keresztül gúnyt ûztek az országból,- ha ezzel szemben nincs viszontválasz, akkor ez legközelebb is bekövetkezhet.








http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=286673