Budaházy a politika játékszere


Budaházy a politika játékszere


Több mint másfél éve van elõzetes letartóztatásban a magyarországi rezsimek által Budaházy György. Nem, nem tévedés, hogy rezsimeket írtam. A Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai érában az akkori hatalom által szélsõségesként kezelt, majd késõbb terroristának kikiáltott Budaházynak ma már szabadlábon kellene lennie.


Ez még sincs így, hiszen hiába történt meg a „fülkeforradalom", Budaházy ebbõl mit sem vett észre. Többször föl is tette a kérdést a nyilvánosság elõtt is, hogy miért kell neki börtönben lennie. Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás folyamatosan figyelmeztet azokra az anomáliákra, melyek a „Budaházy ügyet" jellemzik. Az elsõdleges és legfontosabb tény a két jogvédõ elemzéseiben, hogy Budaházy György ellen nincsenek kézzel fogható bizonyítékok. Ugyanakkor vannak a hatalom részérõl hatalmas „lufik", melyek nevetségesek, és könnyen kipukkannak. Ugye emlékszünk még Draskovics Tibor alias „drazsé" bizonyítékára, melyet hihetetlen önbizalommal adott elõ a közvéleménynek, s melyrõl már másnap kiderült, hogy pusztán koholmány és semmi köze nincs sem Budaházy Györgyhöz, sem pedig a médiában vele "reklámozott" Magyarok Nyilai fantázianevû szervezethez. Mostanában - milyen érdekes - már csupán a Hunnia csoportról beszélnek inkább.


A jelenlegi hatalom a „fülkeforradalom" után fél évvel valamennyi médiumában nekiesett a korábbi rendszer üldözöttjének. Mintha semmi nem történt volna, mintha az elsõszámú közellenség az a fiatalember lenne, aki az elmúlt nyolc évben a legmarkánsabban és következetesen emelte fel szavát a jogtiprások és a rendszer gazemberségei ellen. Sokan nem értik és jogosan teszik fel a kérdést, hogy a Fidesz-közeli médiumok miért rontottak Budaházy Györgynek és mit akar ezzel elérni a jelenlegi hatalom.


Logikusan gondolkodva sajnos azt kell megállapítanunk, hogy mindkét rezsim (MSZP-SZDSZ és Fidesz-KDNP) Budaházy György személyét saját politikai tõkéjének kovácsolására használta, használja fel. Budaházy lényegében a politika játékszere lett. Tudom, többen is megbotránkoznak, amikor a mostani politikai berendezkedést is rezsimként említem. Sajnos nem tehetek mást, hiszen amíg magyar állampolgárok saját hazájukban, politikai okok miatt, bemutatott bizonyítékok nélkül, szabadságuktól megfosztva, emberi jogaikban csorbítva rácsok mögé vannak kényszerítve - mindegy milyen „forradalomnak" nevezett hatalomváltás után létrejött kormányról beszélünk -, azt nyugodtan rezsimnek nevezhetjük.


Azok közül, akik figyelemmel kísérték Budaházy sorsát az elmúlt másfél évben, a legtöbben biztosra vették a kormányváltás utáni szabadon bocsátását. Maga Budaházy György is úgy képzelhette, hogy a választások után hamarosan visszatérhet majd családjához. Ez azonban nem történhetett meg. Hogy miért? Talán azért, mert a Fidesznek kötelezettségvállalásai vannak, melyek elfogadtatásához szüksége van a terrorizmus rémképének magyarországi vizionálására. Így tehát kapóra jön Budaházy és az általa nevesített magyarországi terrorizmus. Mindenesetre az utóbbi hetek parlamenti törvényalkotási eseményei jogosan valószínûsítik ezt a magyarázatot. Amennyiben ez így van, akkor bizony egy olyan erõsen visszataszító jelenségsor megélõi vagyunk valamennyien, mely többek számára világossá teszi a mindennapi politika aljasságát.


Izrael teljes jogú EU társult tagságának elfogadtatása, az új rendõrségi törvény, a terroristaellenes kommandó - mely bármikor, bárhol, bárki ellen bevethetõ úgy, hogy lényegében nincs fölötte kontroll - nos, ezek mind egy diktatúra alapjait teremthetik meg még akkor is, ha a kormány kijelenti, hogy nem hívnak be egy esetleges kormányellenes megmozdulás elfojtására külföldi rendõri alakulatokat. Ezt mondják, de a törvényi felhatalmazás meg lesz hozzá. A történelem pedig már többször is bizonyította, hogy extrém politikai helyzetben egy vergõdõ hatalom - fennmaradása érdekében - a törvénytelen eszközöktõl sem riad vissza, pláne, ha eszközrendszerében törvényi felhatalmazás is létezik. A „Forradalmi Kormány" terroristaellenes kommandóját egyébként egyre többen már csak „Új AVH" néven emlegetik.


Sajnos ilyen belpolitikai körülmények között sínylõdik börtönbõl börtönbe ráncigálva Budaházy György. Amikor a Hír Tv bemutatta „bizonyítékként" azt a videót, amiben kivehetetlen figurák nejlonzacskókba töltött focilabdának álcázott robbanószerkezeteket „passzolnak" egymásnak egy bevásárló központ parkolójában, a legegyszerûbb ember is csak a megdöbbenés hangján tudott megszólalni. Ugyanis ilyen alapon bárki bármivel megvádolható, majd meghurcolható.


Mindez tragédia, amelynek fõszereplõje Budaházy György, aki maga a focilabda, a játékszer, akibe - amíg „pályán tartják" - mindegyik „nagycsapat" belerúghat, már csak azért is, hogy a cirkuszra vágyó nagyközönség jól szórakozzon, a tabellaállás pedig a résztvevõ „nagycsapatoknak" a legkedvezõbb legyen.


Bella Árpád