Rendkívüli idõjárás



Mai nap megint okosodtam egy picit . Összefutottam H A . ( nyugdíjas) barátommal . Valamikor õ volt itt a helyi DÉDÁSZ vezetõje . Két utcával lejjebb volt a telephelyük .Majdnem naponta találkoztam velük . Egy UAZ kocsival ,közlekedtek . Drótokkal , szigetelõkkel felszerelve jöttek -mentek ha sütött ha fujt ... Mindenemü elektromos problémát õk orvosoltak.S ami fontos :szinte azonnal . Véletlen áramkimaradásra nem emlékszem az õ idejükbõl .Aztán amint beköszöntött náluk is a rendszerváltás , megszünt a telephely .Azóta bizony megfakult kicsit... A haja fehérebb lett de a mosolya még a régi . Így aztán nem hagytam ki a nagy kérdést : Szerinted mi történ Sommonyba, Zalában hogy napokig nem volt áram ?

Mi történt ? Hát csak annyi, hogy amióta ezek a rablók átvették az áram szolgáltatást ,megszûnt a karbantartás . Gondold csak el : leesik tíz centi hó és összedõl a hallózat !


No de mégis -- kérdezem ártatlanul -- mert ugye rendkívüli volt az idõjárás !

Mikor ? -- kérdezet vissza barátom . Volt itt már olyan zúzmara, ónos esõ , hó , hogy mozdulni se lehetett egy hétig ,aztán mégse omlott össze a rendszer.


Na de láttam a TV. híradóban, hogy derékba törtek az oszlopok -- erõsködök a laikusok tudálékosságával .

Hát persze. De miért ? Azokat a nyomvonalakat évente egyszer -- lehetõleg õsszel -- végig kellene járni , s amelyik oszlop nem áll opcájdba (függõbe ) azt függõbe kell állítani ! Merthogy az oszlop terhelhetõsége arra az állapotra van ám méretezve ! Ha egy oszlop csak 15 fokban megdõl ,akkor a terhelés már nem az oszlop tengelyébe esik hanem valahová a derekára .S ugye kap egy kis pótterhelést aztán ez az eredménye ! S akkor az egyik törött oszlop maga után rántja már a másikat .Úgy megy ez mint a dominó .


No de ezek a rablók elzavarták a szakemberek hatvan százalékát ! Mert kell a profit . Itt szolgáltatás címén már csak pénzbeszedés folyik .Mit gondolsz :ellenõrzi ezeket valaki ? Láttad te azóta amióta mi elmentünk, hogy egy vas oszlopot befestettek ? Láttál te valahol vezetéket cserélni szakembereket ? Netán azt hogy oszlopot cseréltek ?

Hát nem láttam . Mert tényleg nem láttam azóta .

Aztán elbúcsúztunk.


Barkuti Jenõ