Rovat: Tongai Királyság
Cikkek száma: 16
 
Tartalom:
2012.09.08  Doma-Mikó István: A koronázás 4/4
2012.09.07  Doma-Mikó István: A koronázás 3/4
2012.09.06  Doma-Mikó István: A koronázás 2/4
2012.09.05  Doma-Mikó István: A koronázás 1/4
2012.08.18  Doma-Mikó István: Nirvána Palettája - Ciklonban 9/9
2012.08.16  Doma-Mikó István: Nirvána Palettája - Ciklonban 8/9
2012.08.12  Doma-Mikó István: Nirvána Palettája - Ciklonban 7/9
2012.08.03  Doma-Mikó István: Nirvána Palettája - Ciklonban 6/9
2012.07.30  Doma-Mikó István: Nirvána Palettája - Ciklonban 5/9
2012.07.28  Doma-Mikó István: Nirvána Palettája - Ciklonban 4/9
2012.07.20  Doma-Mikó István: Nirvána Palettája - Ciklonban 3/9
2012.07.15  Nirvána Palettája - Ciklonban 2/9
2012.03.21  Doma-Mikó István: Három király szolgálatában
2012.03.21  Március 18-án elhunyt Őfelsége V. György Tupou, Tonga királya
2012.03.08  Doma-Mikó István: Nirvána Palettája - Ciklonban 1/9
2012.03.08  Doma-Mikó István: A Tongai Királyság

Doma-Mikó István: A koronázás 4/4
2012.09.08, 04:37                    Tartalomjegyzékhez               Egyszerű

Korunkban húsznál kevesebb királyságot ismerünk. Akad monarchia, amelyben az uralkodóknak még koronája sincs. Az utolsó, klasszikus értelemben vett királykoronázásra több mint fél évszázada került sor.

1953-ban klasszikus ceremónia keretében a jelenleg is uralkodó II. Erzsébet brit királynő fejére tették fel a koronát. A monarchiák nem mindennapi szakrális eseményére 55 évvel később, 2008. augusztus elsején kerülhetett újra sor. Brit minta és szertartás szerint Tonga királyává koronázták V. George Tupout.
A fényes királyi pompával rendezett ünnepségre az uralkodó 500 prominens vendéget hívott külföldről. Tekintve, hogy 1989-óta a királyi család udvari festőművésze vagyok, magam is részese lehettem e világraszóló eseménynek.

A Hawaii és Új-Zéland közötti, 170 szigetből álló Tongai Királyságnak 1875-től, I. George Tupou trónra lépésétől van koronázott királya. Őt II. George, majd III. Salote királynő követte. Én IV. Taufa’ahau Tupou királynál 1988-ban kezdtem a szolgálatot. Vihar Győztese (a király nevének jelentése) uralkodása alatt tanúja voltam az ország hatalmas fejlődésének. Őfelsége modern nemzetközi repülőteret építtetett, főiskolát, tv – és rádióállomásokat alapított. 2006 szeptemberében, 41 évi uralkodás után halálozott el. A trónon idősebbik fia követte V. George Tupou néven.

Folytatás...

A királyi ebéd díszvendégei (Foto: Doma-Miko)

Étkekben a tongai ínyencségek voltak túlsúlyban. Minden asztalra jutott 2-3 pirosra sült kismalac, egészbesült csirke, tálakban narancsos sonka és persze az óceániai kenyérpótló, a szeletelt yam. Az újzélandi konyha lazacot, tengeri kagylókat, királyrákot és osztrigát kínált héjában. Még japán étel is akadt: préselt tengeri algalapba göngyölt szusi, nyers tőkehalból szasimi és füstölt lazac. A meleg ételre vágyók megkóstolhatták a sárgabarackkal angolszalonnába göngyölt sült pulykamellet, vagy a friss kókusz-szeletekkel tálalt korianderben főtt kagylót. Gazdag választék volt salátákból is, amelyek közül a legegzotikusabb tengeri növényekből készült. Desszertnek pedig csokis sütemény, sajttorta és új-zélandi friss gyümölcsök zárták a sort. Az italok közül egy bizonyos fehérbor volt a kedvenc. Nem véletlenül, címkéje az új királyt ábrázolta.

A királyi ebéd (Foto: Doma-Miko)

Őfelsége este 10 órától bált rendezett a rezidenciáján. A főváros mellett Medici-stílusban épült fehér márványpalota a kristálycsillárok és reflektorok fényében messziről pompázott. Tíz óra előtt pár perccel megérkeztek a külföldi lobogókkal díszített limuzinok. Megjelenés szigorúan protokoll szerint. A férfiaknak frakkban, fehér mellényben, fehér csokornyakkendőben és fekete lakkcipőben. Hölgyeknek nagyestélyiben (hosszú báli ruha, könyökön fölül érő kesztyű), valamint táska, nyakék és ékszerek.

A bál fő attrakciója a király nyitótánca volt. Őfelsége elegáns volt, gáláns és magabiztos. Önfeledt tapsot kapott. A zenében egymást váltották a különböző zenekarok: új-zélandi, kubai, jamaikai, és természetesen tongai. Az erősítők hangja kilométerekre elhallott az éjszakában. Az előkelő vendégsereg talán Európában érezte magát. Ehhez minden külsőség megadatott. Egy óra múlva már tetőfokára hágott a vigasság, s a díszvendégek kivételével szinte mindenki táncolt. Ám ők is csak éjfél után kezdtek hazaszállingózni a szállásaikra. Az új uralkodó viszont hajnalig kitartott.

A koronázás másnapján megtekintettem a katonai parádét. A Palota melletti hatalmas füves téren erre az alkalomra dísztribünt állítottak. Ott foglaltunk helyet sátortetővel védve a délelőtti forró napsütésben. Címeres autókban egyenként érkeztek a díszvendégek rang szerinti sorrendben „lentről felfelé”. Elsőként az új-zélandi maori király, őt követte a bhutáni hercegnő, majd az angol glouchesteri hercegi pár, a thaiföldi hercegnő, a japán koronaherceg, a tongai trónörökös és felesége és végül a királyné. Már csak a király hiányzott. Eközben felvonultak előttünk a tongai véderő fegyvernemei: a Tongai Haditengerészet, a Királyi Tengerészet és a Királyi Gárda. Masírozásukhoz a Tongai Védelmi Szervek Királyi Zenetestülete szolgáltatta a pattogó ritmust. Velük zenéltek ausztrál, új-zélandi és amerikai bajtársaik is.

Vidám, majálisi hangulatra érkezett Őfelsége V. George Tupou király. Főparancsnoki díszegyenruhájában egy nyitott jeep-en állt, amely a nép éljenzése közepette körbevitte a katonák sorfala előtt. Végighallgatta a parancsnokok jelentéseit, majd helyet foglalt a királyi páholyban. A különböző katonai egységek díszlépésben, tisztelegve és mélyen meghajtott zászlókkal vonultak fel előtte. Az egyórás parádé végén Őfelsége elhagyta a helyszínt, s a vendégei az érkezés fordított sorrendjében követték.
Én is átmentem a Palotába, ahova meghívóm volt a királyi ebédre, amelyet a trónörökös, Tupouto’a Lavaka herceg és az ország nemesei rendeztek.

A helyszín és az ülésrend a tegnapival azonos volt, de a többit átrendezték, és a terem brokátdíszeit is kicserélték. A roskadásig telt asztalokat ma már egyértelműen a tongai ételek uralták. Több volt az egészbesült kismalac, és a különféle főtt édeskrumpli-féleség, a yam és a táró. Ezeket a cukorrépa méretű zöldségeket sütve vagy főzve, szeletelve tálalják. Ezüst tálcákon volt még umu, a tongaiak grillsültje. A kókusztejjel bőven megöntözött levelekbe csomagolt húst és zöldséget egy gödörben izzó kövekre helyezik, majd betemetik. Másfél óra múlva a világ legfinomabb grillétele lesz, amelyben a sót a szétsült levél íze pótolja. Jómagam régi emlékeket idézve több csomagocskát is elfogyasztottam ebből a kiváló csemegéből.
Gazdag választék volt gyümölcsökből. Szeletelt óceáni édes görögdinnye, alma, narancs, de legnagyobb keletje a különféle szőlőknek volt, amelyek itt egzotikumnak számítanak. Alkohol azonban ma nem volt az asztalon.
Az ebéddel tulajdonképpen véget ért a Koronázási Ünnepség. Délután hazautazott a japán trónörökös, s másnap estig szinte valamennyi vendég követte.

A tongaiak kétnapos ünnepen pihenték ki a fáradalmakat, de attól tartok, egy hétbe is beletellett, mire a munkájukban is visszatért a régi kerékvágásba.
Pár nappal később Őfelsége a királynéval és udvartartásával körútra indult a Ha’apai, majd a Vava’u szigetcsoportokra megismételni az ünnepségeket.

Én pedig visszatértem Tokiói otthonomba, ahol semmi nem változott. Vagy mégis? Tengernyi új ötlet kavarog bennem, hét élet is kevés lenne megfesteni. A szolgálat azonban valamiféle rendre kötelez. Őfelségéről már készítettem portrékat, ám első feladatomnak tartom megörökíteni őt Királyként.

VÉGE

Most szólj hozzá!                    Válaszok itt


Rudi Tanya

StarBus 2000Mag-artMátyás VendégházHUN TV

Attila Hotel

Kézi Malom az otthonábanHargita PanzióFELIRATKOZÁS
Világ Királnyője Kápolna
HUN TV
Nomád Étel

Locations of visitors to this page
Magyar címer Szent Koronával, vagy korona nélkül 1. (www.dobogommt.hu)
Relaxing Music 1.
Népesedés dinamika, elorejelzés
Legfrissebb írások:
IDEGEN FORGATÓKÖNYV
Újabb gyalázat a magyarság ellen !
BG: Ki is a "fake news” propagandistája?
BG: Nagypéntek és a világ számára "minta nemzetünk”- összefüggései.
A TÖRÖK JÁR BUDÁN, vagy KUBINYI TAMÁS?
Bene Gábor: JÁVOR és a szarkenés....
Példák a múltból, okulásul
Tovább >>
Új hozzászólások:
Tovább >>
Társoldalak:
Égi Patróna
Magyarok Világszövetsége
Statisztika:

 
© Nemzeti Hírháló 2003-2014