El FOX csodálkozni Európa!


El’ FOX csodálkozni Európa!




Szabadság! Szép szó és gondolat. Teljes szabadsággal ad helyszíni közvetítést arról a tüntetésrõl egy napilap, hogy az õ szabadságát betiltották. A média arról panaszkodik, hogy nem teheti azt, amit teljes nyugalommal csinál. Miközben tiltakozás közben teszi, amit szerinte neki nem szabad, és nem szól rá a világon a kutya se. Mi ez? Pro Libertate? Kutyafütty, fityfiritty vagy: vakablak?


A rendõrség becslése szerint tízezren, a szervezõk szerint tizenöt ezren, ámbár ha meggondoljuk, hogy a Kossuth-tér az ország központi tere: csaknem tíz millióan, és mivel a Nemzet tere is, csaknem 15 millióan vettek részt tegnap a parlament elõtt a sajtó szabadságáért tartott civil tüntetésen. A tiltakozók ezzel nem fejezték be, elhatározták: két hét múlva ugyanitt és az ország több pontján folytatják a demonstrációt. Ez megnyugtató. Lesz mirõl írni, lesz zene, jó hecc, és ha majd beköszönt a valódi tél, feltehetõen árulnak és vásárolnak (nehogy elgémberedjenek a hidegtõl és kiessen kezükbõl a toll) sült gesztenyét. Farsang van, csapjunk a lovak közé!


Mert bõven van téma. Néhány ötlet: megírni és tüntetni való, igaz nem éppen vidám történetekkel teli helyszín. Íme, kapásból egy-kettõ. Ma az ország negyede, harmada vízben áll, amelynek következtében az ottaniak nem mondhatják: immár kint vagyunk a jéghideg vízbõl. És nem élhetnek a véleménynyilvánítás szabadságával, hiszen csak akkor mondhatják el véleményüket, ha megkeresi õket a helyi vagy az országos sajtó. Amúgy pedig nem érnek rá. Elfoglalják magukat a létért való küzdelemben. Javaslom ezért tüntetés helyszíneként BAZ megye, Csongrád megye néhány belvízileg kiemelt települését, ahol a tüntetõk kitüntethetnék magukat amúgy demokratikusan, megkülönbözetés nélkül, a helyiek segítésében: árokásás, vízelvezetés, vízben álló családi házakból való családok kimenekítése. Természetesen minden megszorítás és szájkosár nélkül: szabadon. Már csak azért is, mert a gátak, vízelvezetés és véd mûvek kiemelten fontos és gyors megépítése helyett, más (például a sukorói ügylet) kiemelt beruházássá nyilvánításával és saját vagyonuk gyarapításával volt elfoglalva a nyolc esztendõn keresztül regnáló, idén április 11-én a választók szabad akaratából megbuktatott hatalom. Mondom, a szabadság és a liberalizmus jegyében, nehogy megszóljon minket külföld: Bécs, Berlin meg Konrád György és a többiek, hogy nem utazhatnak BAZ megyébe, Csongrád megyébe, és nem mondhatnak véleményt és nem állhatnak tökig a vízben gumicsizmában tüntetõleg a segítésben. Kinyilvánítva véleményüket és szolidaritásukat chartársilag is ezek mellett a szerencsétlen emberek mellett, akiket a volt hatalom a szoaré-ban hagyott.


És persze itt van ez az egész ország.


Éppen tegnap mondotta volt a választásokon gyõztes pártszövetség által kiemelt miniszterelnökünk, hogy ez az ország, ahogyan ezek nyolc év után itt hagyták nekünk, tiszta disznóól. (Nem szó szerint idéztem az elmondottakat.) Szóval: tiszta disznóól. És, még ha tiszta lenne! De nem az. Mert bûzlik innen és onnan is, a mindenféle lenyúlások, összevissza visszásságok miatt. És éppen most kellett az ejrópai nobiltásoknak EU elnökségünk ürügyén itt fintorogniuk Royal Palace of Gödöllõ! Ha ezt Grassalkovich báránybordával, háromféle borral, damaszt abrosszal ólomkristály poharakkal megérte volna!


Talán tüntethetnének egyet õk is itt, miként a nagy mutatványosok, csak úgy könnyedén, librális-sajtószabadságilag, és követelhetnék: mikor tudhatjuk meg, mi van a Princz-ügy, a Kulcsár-ügy, a Szalay utcai ügy mögött! (Amit anno 2006-ban a Szalay utca 4. szám alatti ingatlannal összefüggésben indított a Legfõbb Ügyészség. Az ügyészség még 2006 áprilisában indított pert az Altus mint elsõrendû és a Humán-Jövõ 2000 Kht. mint másodrendû alperes ellen szerzõdés semmissége miatt. Álláspontjuk szerint a kormányfõ (Gyurcsány Ferenc) cége 1995-ben az állam kárára gazdagodott 87 millió forinttal, amikor a másodrendû alperes jogelõdje ésszerû gazdasági indok nélkül felújította az Altus tulajdonában lévõ, Szalay utca 4. szám alatt található képviselõi klubot.)


Hogy ez gusztustalan lejáratása lenne az országnak?


Imázs ide vagy oda, hagyni kell mindenkit, hogy kiabálja tele az országot-világot, amivel akarja, természetesen büntetlenül! Vagy nem errõl szól a liberális sajtómimika??


És íme itt a másik helyszín.


„Bajnai Gordon 2005 decemberében alapította meg a talányos nevû ESGÉ-B Vagyonkezelõ Kft.-t. Alig egy hónap múlva 100 százalékos üzletrészét átadta egy ciprusi társaságnak, a Danilack Investmentnek. A miniszterelnök állítása szerint az offshore cégnek nem õ, hanem apukája és anyukája a tulajdonosa. A ciprusi vállalkozásnak azonban a szülõk helyett további két ciprusi offshore cég a részvényese, és hogy ezek mögött valóban csak a kormányfõ felmenõi állnak-e, vagy esetleg õ maga is, nem tudható. Az offshore hálózattal rendelkezõ családi vállalkozásuk, az ESGÉ-B Kft. vásárolta 2006 januárjában 120 millió forintért azt a XII. kerületi luxusingatlant, amelybe Bajnai beköltözött és jelenleg is lakik.”


Javaslom, hogy a transzparenseket ne hagyják otthon: Merjünk nagyot ébredni!"; "Neked szabad?" feliratokkal.


Ennyi disznóság után már csak a legnagyobb õszödi kondást illõ idézni:


„Azt gondolom, hogy lesznek konfliktusok gyerekek. Igen, lesznek. Lesznek tüntetések, lesznek. Lehet tüntetni a Parlament elõtt, elõbb-utóbb megunják, hazamennek. Csak akkor lehet végigcsinálni, ha a lényegben hisznek és a lényegben van egyetértés. Kikerülni a konfliktusokat, önmagunk között, megijedni attól, hogy egyébként sértünk érdekviszonyokat, akkor nem szabad elkezdeni. Nem szabad.”




2011. január. 15. Wéber Tünde