BETILTÓSDI


BETILTÓSDI




A minap láttam egy MSZP-s szórólap jobb felsõ sarkában, az USA-ban használatos Dávid-csillagos seriff jelvényt, amelynek a közepébe ezt írták: biztonság. Nálunk a biztonságiak nem hordanak ilyesmit, feltehetõ azonban (tekintettel a közel-keleti folyamatos palesztinokat ért támadásokra, konfliktusokra) hogy eme csillag az emberekben riadalmat kelt. Talán még a karácsonyfán is? Nem kellene az ilyen karácsonyfadíszeket, de az ilyen illusztrációjú szórólapot, sõt az ilyeneket szétszóró pártot is betiltani, a csillagszóró szétszórt fényszikráihoz hasonlatosan esetleg szétszórni? Természetesen hirtelen ötletektõl vezérelt új szabálysértési tényállási kormányrendelettel, eddiginél határozottabb és következetesebb rend teremtés érdekében.


Ugyanakkor a mostani intézkedés célzottja, ez a gárda, nem az a gárda. Ez, amelyik ellen a (tegnap november 17.-én, a szakminiszter által említett) kormányrendelet intézkedne, ha jól tudom idén július 14.-én, a francia forradalom 220. évfordulóján alakult. És bár az alakuláskor erre az ünnepre utalás nem történt, a további bajokat megelõzve, sürgõsen fel kell venni a franca-magyar kapcsolatokat irányító külügyéreknek (tekintettel a súlyos magyar belpolitikai gárdacsapásra és annak körülményeire) miként lehetne elõírni a franciáknak nemzeti ünnepük betiltását, illetve visszafogottabb megünneplését. Akár ötvenezer forintig terjedõ pénzbírsággal.


Vannak azért még eldöntendõ kérdések.


Mi legyen azon a kisebbségi viseletekkel, amelyek az emberekben, ismerve a hozzájuk kapcsolható bûnügyek sorát, az emberekben riadalmat keltenek? Szabják át, adják le és felejtsék el? Mi lesz az öltönyös, fehérgalléros bûnelkövetõkkel? Meztelenül jelennek meg a parlamentben? A kormányüléseken? Még belegondolni is szörnyû, hogy pártkongresszusokat nudista strandokon kell, hogy tartsák télen és nyáron! És a pártaktivisták meztelenül járják majd tavasszal kopogtató cédulákkal a vidéket…


Még valami: büntetik-e azt, aki bõr miniszoknyában, combig érõ lakkcsizmában keresi meg a napi betevõt? És, ha igen, mihez kezdjen, ha munka nélkülivé válik? Lépjen be az amúgy is megcsappant tagságú költségvetési gombnyomogató pártok egyikébe? És ez mind semmi: mit szólnak majd ahhoz a kormányrendelet kitalálói és készítõi, hogy egyes szimbólumok használatát az Emberi Jogok Európai Bírósága döntése nem is olyan régen (ötágú csillag) elfogadhatónak tartotta, mert szerintük az „ellenérzések” - amelyek alapján immár a sokadik büntetõjogszabály elkészült - önmagukban reális, ésszerû félelemként nem definiálhatók?




2009. november. 18. Wéber Tünde