Rasszizmus biznisz! Nem vernek át?


Rasszizmus biznisz! Nem vernek át?




Itt szerveznek demonstrációt a kirekesztés és az erõszak ellen? Akkor éppen jó helyen járnak. Mert itt aztán minden megtalálható, ami ehhez a mûfajhoz tartozik. Mert valóban tûrhetetlen az a rasszista, internáci kampány, ami a magyarok ellen folyik és botrány, hogy a rasszizmussal kapcsolatos fogalmak a média jóvoltából is, szándékosan, elõre megfontolt indíttatás szerint: összekavarodnak. A több mint ötven hazai és nemzetközi szervezetet tömörítõ Civilek, a Szélsõjobb Ellen Mozgalom „No pasarán!” vagyis: „ Nem törnek át!” megnevezéssel tart békésnek ígérkezõ kampányt augusztus 15.-ére Budapesten. Vajon mennyi állami támogatás és jól fizetõ állás jut ezeknek a kizárólag magyarellenes rasszista szervezeteknek? A mi pénzünkbõl, közpénzbõl lesz ez a buli. Nem vernek át? Mert ez is fontos. Végül is, ha jönnek, itt lesznek és ez jó. Helyes!


Mert az 54 hazai és 12 nemzetközi, magukat antifasiszta, humanista és antirasszista civil szervezetként meghatározók majd személyesen tapasztalhatják, hogy mi történik ebben az országban.


Amíg az eseményrõl tartott sajtótájékoztató résztvevõi néma felállással emlékeztek a Kislétán hétfõre virradóra meggyilkolt, szerencsétlen roma asszonyra, még nem tudni, hogy ez idõ alatt éppen hány idõs, egész életüket végigdolgozó becsületes magyar embert vertek agyon pár ezer forintért és a vidék Magyarországán hány kirabolt áldozat maradt és erõszakoltak meg öregasszonyokat, terrorizáltak gyerekeket, családokat.


Azért is jó, hogy ez a nemzetközi antirasszista szervezet ide látogat, mert talán segít tisztázni a fogalmakat.


Magyar az, aki annak vallja magát és cigány, aki pedig cigánynak, de akkor honnan tudják sokszor, hogy az áldozat cigány és a tettes magyar? Megvallották hovatartozásukat elõtte a területileg illetékes ügyészségen? Netán: az a cigány, akit a rokonok annak vallanak? Vagy az, aki a cigány etnokulturális közösséghez tartozónak vallja magát, illetve, aki a közösség szemében egy jól körülírható, cigánynak nevezett szociokulturális csoport tagja? Azt már értem, hogy ez az a téma, ahol könnyû kavarni


Sok mindent nem értek még: neonáci az, aki nemzeti hovatartozásával másokat izgat? Mert mások úgy vélik, õk a felsõrendûek, és az õ hovatartozásuk az elsõdleges, és e ténnyel szabadon villoghatnak. Na, ezt már értem, ez utóbbiak a neon-nácik.


És az a típus micsoda, aki mindenkit lerasszistáz, aki nem úgy gondolkodik, mint õ? Egyébként: rasszizmus-e az, ha egy romatelepen egy vagy több fehérbõrû riportert elzavarnak? És azt se értem: mi az, hogy romatelep? Az már nem Magyarország? Jut eszembe: az SZDSZ-Új Degeneráció gyûjtést szervez a kislétai családnak. (És a párttal mi lesz? Nekik ki gyûjt a 2010-es választások után, ha hoppon maradnak?) Érdekesség a szerencsétlenségben: nem hallottunk arról, hogy a Szögi-árváknak gyûjtöttek-e? Aki hallott valami ilyesmirõl, szóljon!


Kreol bõrû, sötét hajú, a roma közösségekben feltûnést nem keltõ személy segítheti terepfelméréssel a sorozatgyilkosokat - értesült a Bors. Erre már csak németül tudok rákérdezni: kihittnvoln? Meglehet, egy iszlám fundamentalista keveredett ide Palesztinából, csak rosszul állították be a GPS-ét! A falunapokon általában nem a Budapesti Filharmónikusok koncerteznek, ezért az FBI és a többi nyomozószerv figyelmét fel kellene hívni arra, hogy talán a bazseváló zenészek között lehetnek a gyanús alakok. Vagy: netán a rasszizmus bizniszben utazókat kellene jobban ellenõrizni?


Most az internáci bulin lesz itt erre majd a legjobb alkalom.





2009. augusztus. 07. Wéber Tünde