EFFETA!


Effeta!



„Azután föltekintett az égre, fohászkodott és így szólt: "Effeta", vagyis "Nyílj meg!" Erre megnyílt a süket füle, 

megoldódott a nyelve, és érthetõen beszélt.”

(Mk 7,31-37)



Kondor Béla: Apocalypsis cum figuris (1956, Bp., MNG) rézkarcán látható:


Amikor „megnyílik” a süket füle, megoldódik a nyelve, érthetõen beszél és ez már nem csak egy, hanem tíz, száz, sok ezer, sokmillió ember képessége: a szavak kimondása, az igazság megértése a minden volt és elkövetkezõ hazug világrend alapjai, emelvényei meglazulása. Dõlõ félben a hazugságtorony. Ami elferdül, kidõl: a statika alapszabálya szerint is ki kell dõlnie. Régóta kezdõdött és folyamatosan recsegnek, ropognak a kötések, illesztések, omlik a fal, a korlát. Régóta történik mindez, de emberi léptékkel iszonyú lassan és, ami történik, eltakarják. Valakik, valamiért, ami történik: drapériával, függönnyel takarják el.


De a dolgok rendje, az eddigi süket fülek megnyitása, a szó kimondása után a leleplezés is folyamatosan érik. (Az apokalipszis szó a görög apocaluptein kifejezésbõl származik, ami "félrevonni a fátyolt", tehát: "leleplezés"-t jelent.)


Leleplezõdtek és folyamatosan leleplezõdnek. Már nem lehet visszahúzni a függönyt a fizetett tapsolók kivonulnak a színtérrõl, a régi rabtartók trükkje elavult. Lebuktak. A színház is összedõl, a tér üres. Az õrhely immár sintérek posztja, újabb rabtartók közelednek. A maradék kóbor, elbitangolt vagyont összekotorják, ami van, még sok minden van, ezeket feljegyzik, azután félrevonulnak, megtárgyalják, hogy mi történjen velünk. Eloltják a villanyt.


Most a függöny elhúzás pillanata elõtt vagyunk.


A megsemmisülés elõtti pici parlamenti párt már a várható, újabb rabtartók elõtt billegeti magát. A két nagyobb, a népirtási módszert nem tudják, nem akarják nevén nevezni, helyette a reformszövetség javaslatairól tárgyalnak. Úgy tûnik, nem kapnak több kölcsönt, de azért még megmutatják magukat. Még bebizonyítják a közeledõ rabtartóknak, amit régóta tudunk. A hírek úgy szólnak, hogy az ország földrajzi középpontja: Pusztavacs közelébe (az északi szélesség 47°11', a keleti hosszúság 19°30') õrhelyre megérkeztek az õrök elsõ egységei. Európa legnagyobb gázmezõje, a világ legnagyobb édesvíz tartaléka a tét.





2009. március. 02. Wéber Tünde