Hová lettek az elkótyavetyélt milliárdok?


Hová lettek az elkótyavetyélt milliárdok?

Sokan, sokszor elmondták már, hogy a negatív hatások nem a világkrízis, hanem elsõsorban a rossz kormányzásból adódtak. Elsõrendû „negatív hatás” a már több, mint hat esztendeje, az adósok börtönévé tett Magyarország felsõ vezetése. Nem börtönõrnek, hanem vezetõnek választotta a Medgyessy-Gyurcsány-féléket a 2002-ben és 2006-ban elkábított nép. De a néphülyítõ, nemzeti lózungok a szavazóurnák hamvvedreiben nagyon gyorsan elhamvadtak.
IMF hitel a pénzügyi szféra kisegítésére?
Nézzük, mit jelent a "magyar pénzügy szféra” kifejezés. Teljesen magyar tulajdonú bank úgy tudom, alig van, vagy csak egy van. A többi idegen, vagy többségi külföldi vegyes tulajdonú. Külföldi tulajdonú bankokat magyarok által felvett hitelbõl segítünk? A Magyar Nemzeti Bank a parlament ellenõrzésétõl független, de a költségvetésbõl táplálkozik. Mikor tudhatjuk meg, hogy hogyan gazdálkodik az ország pénzével? És a hazai nyersanyag eladások bevételei? Jó lenne többet tudni az éppen a nemzeti ünnepünkön október 23-án bejelentett urán elszállításról is. Azóta síri csönd van róla. Hová lettek például a gázmezõk eladásából bejött milliárdok?
És az ablakon kidobott pénzek? Vasúti kocsik ócskavasként történõ eladása, MÁV-Cargo elkótyavetyélése, 4-es Metró presztízsberuházása, kormányzati negyedre kidobott milliárdok, és az M6-os út építésének nem létezõ hegyeibe épített, csaknem sík terep mélyébe lebukó „alagutak”? Csak tán nem azért, hogy drágább legyen? Egyáltalán: a hazai autópályák ára, miért háromszorosa az európai áraknak? Sorolhatnánk napestig, a felelõsöket is, de minek. Ma az elkótyavetyélt közpénzek miatt felelõsségre vonás ismeretlen e hazában. Ez a baj. Nem az EU-s átlaghoz mért nagyon alacsony közszolgálati bér és nyugdíj hibás a magas adósságért.
A látszat spórolás, amit a közszolgálatban dolgozókkal és a nyugdíjasokkal tesznek: kabaré!
A 13. havi közszolgálati és nyugdíj lefaragás (350 milliárd) az éves költségvetés körülbelül negyvened része. Olyan ez, mintha egy családi költségvetés hiányát a beteg nagymamának a kórházba vitt húsleves megszüntetésével és a konyhai villanyáram kikapcsolásával intézné el a családfõ.
Az IMF nyilván csak úgy adta a hitelt, ha lesz költségvetés. Ez pedig csak úgy lesz, ha az SZDSZ is megszavazza. Ez lehetett a megszavazáshoz a kívánságuk…
Amíg a magyar ipart nem fejlesztik és a kis és középvállalkozások terheit nem enyhítik, itt semmi sem lesz jobb. Magyar árut kell termelni és exportálni. Folyamatos megszorításoktól sem nép, sem ember még nem állt talpra. Ésszerû spórolásból viszont: igen. Mikor fogunk ésszerûen spórolni?
Ilyen világ még nem volt, mindig csak azt piszkálják, aki a munkából él! Milyen vezetõi vannak ennek az országnak? Létminimum közeli embereket sarcolnak meg? Ha ilyen nagy bajban van ország, a gazdagoknak kellene elsõként, mégpedig önként a haza segítségére sietni! Már csak azért is, mert minden vagyonuk a nemzet vagyonából van, amellyel ügyeskedve tömték tele zsebeiket és még ükunokájuk is ebbõl él majd.

Wéber Tünde