ÁTVERÉS, LEHÚZÁS KICSIBEN IS...


ÁTVERÉS, LEHÚZÁS KICSIBEN IS...

Itthon minden eddiginél gyakoribb, szinte letámadás jellegû, amit szociálisan érzékenyebb emberek ellen indított a nemzetközi "szegény" maffia. Tegnap csíki cigányok kínáltak borzasztó rátapadós, magától alkudozós, utánam dobós módon, nagyságosuramozást, sírást és miegyebet bevetve, de így is sokszoros áron terítõt. Román (vagy kínai?) gyári csipketerítõ volt, de háziszõttesként árulták. Szép is, nagy is, de nem házi. Kezdték 10 ezernél, levitték 5 ezerig (ez itthon bolti ár, tehát a multik is pont ezt teszik), majd mikor már megérte volna, ráálltam az alkura, akkor elkezdtek jajveszékelve visszasiránkozni egy ezrest, hogy így a gyerek meg úgy.

Ma reggel jött a késes. Az ember hozzászokott, hogy néha jön egy-egy szegény valamilyen házi munkát végezni, és egy ezrest fizetek a végén egy óra munkáért. A késes cigók jöttek, s amikor adom az ezrest, elkezdtek számolni, méregetni a kés élét, mert centiben szabják az árat (68 forintot), és kijött, hogy fizessem ki késeim teljes értékét. Na, azzal a lendülettel elzavartam õket. Aztán jött a siránkozás meg a minden, aztán kiegyeztünk egy szerintem drága árban, és már futottak is a pénzzel. Egy kést jól megéleztek, a többit nem annyira. Szóltam a környékbelieknek errõl. Azok visszamondták, hogy elõre alkudoztak, és 31 forintos centi-árat mondtak nekik (nekem 20-ra jött ki centiben, de nagyon sokallom, hogy egy mérnöki órabért adjak egy koldusnak... Meg hát munkát nem centiben szokás mérni, hanem órában.).

Tehát bepróbálkozás, átverés, lehúzás. Ezzel a menettel nem velem csesztek ki, mert a boltban már hozzászoktam ilyen módszerekhez, és különben is örülök, hogy legalább elkezdtek dolgozni is a pénzért. Azzal a becsületes szegény pajtival szúrtak ki, akit már többé nem engednek be a város lakói sem kést élezni, sem szemetet szedni, sem egyéb kisebb munkákra.

Mezõ Tamás