Olvasom az újságot (Helyi Téma 2012.02.22.), hogy Hollandiában egy valóság-show keretében karácsony elõtt két mûsorvezetõ egymás húsából evett, igaz önszántukból, a show kedvéért. „Denis Storn ehetett egy kicsit Valerio Zeno bal fenekébõl, cserébe az õ hasi húsáért. A köret néhány zöld spárga volt. ” A dolog lényegét nem befolyásolja, hogy az „ízletes falatok” egy sebész közremûködésével lettek kimetszve a felkínált testrészekbõl.




„A holland ügyész nem kért büntetést a két mûsorvezetõre …, indokolása szerint sem bántalmazás, sem közerkölcsbe ütközõ dolog nem történt. … A holland kereszténydemokrata párt a (holland) parlamentben kérdést tett fel a felháborító üggyel kapcsolatban, azonban a kérdésre válaszoló Marja von Bijsterveldt szerint az igazságszolgáltatásnak nem volt eszköze a büntetésre.”




Azt hiszem, hogy a fenti gyomorforgató, botrányos eseménnyel kapcsolatosan minden jóérzésû ember jogosan háborodik fel, csakhogy a kannibalizmus Hollandiában és így az Európai Unióban nem ütközik a közerkölcsbe, vagyis ez is szabad. A liberális jogfelfogás szerint, amit nem tiltanak, azt szabad megcselekedni. Ennyit az Unió értékrendjérõl, amint azt már tapasztaltuk: Amit szabad Jupiternek, azt nem szabad a kisökörnek.





Játszunk el azzal a gondolattal, hogy ez nem Hollandiában történik meg, hanem nálunk Magyarországon.



El tudják képzelni, hogy milyen hazai és nemzetközi visszhangja lenne? Fogadok, hogy nem! Mert az sem mindegy, hogy milyen tévécsatornán került volna adásba. Ha egy külföldi tulajdonú kereskedelmi csatornán történik mindez, akkor valami hasonló reagálás történt volna, mint Hollandiában azzal a különbséggel, hogy a magyar médiahatóság büntetést szabott volna ki, de az EU-ig semmiképp nem jutott volna el.





De tételezzük fel, hogy ez az esemény valamelyik nemzeti érzelmû médiában kerül adásba, akkor a világsajtó errõl cikkezett volna hónapokig. Valahogy ilyen címekkel:


Magyar kannibalizmus!
A magyarok egymás húsát eszik egyenes adásban!
Jó étvágyat Magyarország! - A cigányok húsát tálalták fel a tévében!



Csak úgy, szerényen felteszem a kérdést magamnak, no meg a holland származású Neelie Kroes-nek az Európai Bizottság alelnökének, a digitális politikáért felelõs bizottsági tagnak, hogy a kannibalizmus mennyiben egyeztethetõ össze az Európai Unió értékrendjével?


Tudomásom szerint az EU mindeddig nem foglalkozott a holland tévés kannibalizmussal.


Kevésbé tisztelt Európai Bizottság, mindaddig, amíg ez ügyben nem indítanak vizsgálatot Hollandia ellen, addig önöknek nincs erkölcsi joguk semmilyen más ügyben eljárást indítani egyetlen állammal szemben sem. Merthogy: „Erkölcs nélkül Európai is elvész!”


2012.03.5.
Takács András



(Az Index, 2011. december 21-én már hírt adott errõl az eseményrõl videó felvétellel, de mára már nem lehetett megnyitni a felvételt, de itt még látható: http://www.youtube.com/watch?v=WEfO3S0uLD0