Magyarország Moody's által történõ igazságtalan és politikai célzatú leminõsítése nem csak az Orbán-kormány elleni támadás, hanem az egész magyar társadalom megfenyítése a kétharmados Fidesz gyõzelemért. De egyben felmérés is, hogy a magyar politikai „elit” mennyire képes egységesen fellépni egy ilyen vérlázító gazdasági, pénzügyi és politikai támadással szemben.



Az eredményt látjuk! A parlamenti ellenzék képtelen önös politikai érdekein túllépni - ideértve még a Jobbikat is –, a pénzvilág hiénáival karöltve tépik, marcangolják a kormány politikai hitelét. Nem veszik észre, hogy ezzel a nemzetietlen hozzáállással a saját hitelüket is rombolják. Ennek az undorító ellenséges ellenzéki magatartásnak semmi köze sincs a konstruktivitáshoz, hanem a gyûlölködést, a tisztességtelenséget emeli nagypolitikai szintre, ami visszahat a társadalomra, a közhangulatra, az egymás iránti tiszteletre, és a szeretetnélküliség felerõsödését eredményezi.



Gyomorforgató Mesterházy, az MSZP arcátlansága, ahogy támadja a kormányt, miközben az ország kirablásának és pénzügyi „csõdjének” legfõbb okozója a liberális testvéreikkel együtt.


Ma már nyugodtan kijelenthetjük, hogy az MSZP átvette az SZDSZ magyargyûlölõ politikáját, a gyûlöletpolitizálást. Gyurcsány a maga nárcisztikus, egoista hataloméhsége már-már nevetséges, ami jól jellemzi az úgynevezett „baloldalt”. – Hatalomért mindent a „nagytestvér” kívánsága szerint.



Az LMP a maga nyájas sunyiságával látszólag nem sokat vizet zavar, de a következõ választásnál okozhatnak meglepetést. Senkit ne tévesszen meg konszolidáltnak tûnõ liberalizmusuk, ami a kozmopolita liberálisaink új figuráinak újrafésült retorikája csupán.



Nem tudom eldönteni, hogy a Jobbik kormánnyal szembeni kardcsörtetése, koporsó járatása árt, avagy használ a kormánynak? Mert ha látványosan kiállna a kormány mellett, akkor a balliberális ellenzék/ellenség/ már fasiszta kormányt vizionálna a helytartóik nagy megelégedésre. Ha meg tovább folytatja a jelenlegi ellenségeskedését, akkor az olykor megjelenõ konstruktivitásuk felejtõdik el, és soha nem válnak kormányzati tényezõvé.



A Fidesz - KDNP gömböc megítélése nem egyértelmû, egyfelõl érzõdik a belsõ ideológiai harc a nemzeti és liberális erõk között, másrészt keserûen látni azt a belsõ vívódást, ami a nyugati nagytõkének való megfelelés, illetve a társadalmi elvárások érdekében folyó ellentétes lépések között van.


Nincs könnyû helyzetben az Orbán-kormány, mert kétfrontos küzdelmet folytat, mind a külsõ ellenség, mind a belsõ ellenzékkel /ellenség/ fel kell vennie a harcot, amit nagymértékben megnehezít a társadalom jelentõs részének elszegényedése, az egzisztenciális félelem, a reménytelenség, a bizalomvesztés, a közéletet meghatározó gyûlöletpolitizálás.



A Fidesz számára a társadalom iránti nyitottság adna megnyugtató védelmet, ami magában foglalja az „egy a tábor, egy a zászló” elvének a feladását, ami Orbántól aligha várható.




2011.10.30.