Nem értem a felháborodások okát


Szõnyi Bartalos Mária


Magyarország


*


NEM ÉRTEM A FELHÁBORODÁSOK OKÁT!


*




Az alábbi sorokat tapasztalatból nyilatkoztam. Ma is ez a véleményem:


„…minden hatalmi rendszernek megvolt, megvan és meglesz a maga által kiválasztott írói, költõi, újságírói, mûvészi, és tudományos – értelmiségi – holdudvara, amelynek tagjai feltétel nélkül odaadó hívei lettek, és lesznek az általuk elfogadott, egy adott intervallumban (idõszakban) irányító eszmét megtestesítõ országos vezérkarnak. Ezek az írók, költõk, újságírók, médiában dolgozók a hatalom szubjektív szemléletének megtestesítõi, követõi, szószólói, mértékadói.
Azok az értelmiségiek, akik e mai szubjektív hatalom holdudvarán kívül rekedtek valamilyen oknál fogva, megtapasztalhatták és megtapasztalhatják a periférikus létformát; ami egyrészt: a mellõzéssel, a nincstelenséggel párosulhat, másrészt: a kirekesztettség érzete miatt felfokozott igazságérzetben és érzékenységben nyilvánulhat meg. A hatalom, vagy egy hatalom közeli klikk közbe szól, mert el sem tudják képzelni, hogy valaki párthovatartozás nélkül hasznos is lehet saját népének, vagy egy igazi figyelmeztetõ jel lehet a hatalom mértéktelensége miatt.”
http://www.hirextra.hu/2010/08/08/a-media-a-hatalom-szubjektiv-szemleletenek-megtestesitoje/#pagetop


*


A mai kormány részérõl tett lépések – mármint az elbocsátások a médiában dolgozók körében – olyan természetes, mint a többi kormány esetében volt. Érdekesnek találom, hogy amikor az MSZP-SZDSZ kormánya hasonlóan cselekedett, akkor nem volt ilyen visszhangja az eseményeknek. Akkor is volt nem egy, nem kettõ, nem három olyan eset, amikor felmerült az: ki, mibõl tartja el önmagát, a családját, a gyermekeit, mert kikerült tehetséges emberként a médiából, vagy az elismert írói, költõi, újjságírói körbõl. A kutya sem foglalkozott ezekkel az emberekkel, hogy megvan e legalább a minden napi betevõ falatjuk


*


Függetlenként írom, hogy azt is érdekesnek találom: A FIDESZ-KDNP kormánya csak most helyezi a médiába a számukra megbízható és az általuk tehetségesnek gondolt embereket. Lehet, ha kormányváltáskor teszi meg, akkor nincs ez a hatalmas kekeckedés az elõzõ kormányt kiszolgáló médiamunkások körében, mert kimondva és kimondatlanul: számítottak akkor az elõzõ kormányt kiszolgáló médiamunkások az elbocsátásokra. Most, amikor már úgy gondolták, hogy eltelt egy esztendõ, és a helyükön maradhatnak, hát persze, hogy rosszul esik a felmondás.


*


Meg kell szokni azt, hogy egyszer lent, egyszer fent. Mikor, ki van hatalmon…


Így mûködik a világ.


Tudomásul kell venni, hogy a többpárt rendszerében a kormányzó pártok a saját embereikben bíznak minden területen. A médiában is.


*


Komárom-Szõny, 2011. július 17.


*


http://www.irokilencek.hu