64. KUSS AZ EGÉSZ ORSZÁGGYÛLÉSNEK 2008. február 11-én!


Kedves Halász József dr!
Nemrég találtam az egyik fórumon a következõ bejegyzést:
'"Hová lett az Alkotmányból az a szakasz amelyik úgy szólt:" A népszavazás alkalmával a kormány nem kampányolhat sem pro sem kontra a népszavazás tárgyáról!"
Ezt a szakaszt, még el lehetett olvasni a szégyenteljes dec.5-i szavazás elõtt, az interneten lekért alkotmány szövegben, de azóta
nem található.' Egyszerû állampolgár lévén szeretném tudni,
- létezett-e az Alkotmányban ilyen kitétel?
- ha igen, hová tünt?
- van-e esetleg a jelenlegi kormánynak olyan hatalma, hogy belejavít(?) önkényesen az Alkotmányba??
A 2004. évi népszavazás körüli idõpontban magam is olvastam errõl itt az interneten, és különösnek tartottam, hogy ezzel senki sem foglalkozott.
A józan paraszti logika is ezt diktálná, a népszavazást ne elõzze meg kampány. Mennyi feleslegesen kidobott pénzt lehetne vele megspórolni!
[ … ]
Köszönettel és tisztelettel: [… ]

Kedves [… ]!
Fontos alkotmányossági kérdést vet fel, ezért válaszolok, annak ellnére, hogy a március 9-i népszavazást - gumicsont jellege miatt - nem támogatom.
Az, hogy a jelenlegi hatalom (magyarán: az összes parlamenti párt, tehát a mostani népszavazást indító FIDESZ is) annyira bután gõgös, hogy lépten-nyomon félmunkát végez.
Erre bizonyíték a népszavazási kampány-ellenkampány kérdése. Mivel népszavazást (jogállamban és nem nálunk) mindenki a siker reményében indíthat, ezért a kampányolás kérdése általános.
Az 1949. évi XX. tv-bõl (téves szóhasználattal: Alkotmány) a hivatkozott szakasz kicsempészése félmunka, mert a jogrendszerben mindenek fölött álló Alkotmánybíróság 52/1997. (X. 14.) AB határozata az alábbiakat írja: „Ha valamely alapjogból folyó jogosultság feltételektõl függ (ez a jogosultsági feltétel az elérni kívánt cél - vagyis a népszavazás sikere - HJ), és az alapjog jogosultjai a feltételek teljesítése érdekében cselekednek, akkor az állami szervek (ez ebben az esetben az Országgyûlést és annak pártjait jelenti - HJ) mérlegelési jogkörükben a jogosultság megszerzését nem hiúsíthatják meg.” Ez a határozat érvényben van - ebben rejlik a félmunka!
Különösen azért tartom fontosnak leírni mindezt, mert a nemzetáruló Lisszaboni szerzõdést megerõsítését megszavazó FIDESZ arra hivatkozott, hogy ha nem szavazza meg, akkor a kormánypártok nem szavazták volna meg a népszavazást.
Vagy buták, vagy minket néznek hülyének. A 200.000 érvényes szavazat esetén ugyanis az Országgyûlésnek nincs mérlegelési joga a népszavazás kiírásával kapcsolatban.
Magyarra fordítva: minden parlamenti pártnak KUSS van (szebben: döntési joga végrehajtási joggá minõsül) a népszavazás elõkészítési (aláírásgyûjtés és kampány) idõszakában éppúgy, mint a népszavazás kiírásában és - eredményes IGEN esetén - a népszavazás eredményének végrehajtásában.
Szeretettel, Halász Jóska
*
Szõnyi Bartalos Mária megjegyzése:
Kérem szépen, megértették? Minden parlamenti pártnak KUSS van! Szerintem legfõképp a kormánypártoknak, mert a több biztosítós törvény megszavazására kötelezi az MSZP képviselõket a miniszterelnök, aki egyben az MSZP elnöke is.
Uraim! Ezek a biztosítók éhen fognak halni Magyarországon. Hacsak a kormány tagjai egytõl-egyig súlyos elmezavaruk és egyéb betegségük miatt – már nem kormánytagokként – ellátásban nem részesülnek náluk. Nekik lesz mibõl önöket megfizetni, de a pórnépnek nem.
Kedves, leendõ Biztosítók! A kockázatvállalásoknál a fentieket szíveskedjenek figyelembe venni a jelenlegi országgyûlési képviselõk esetében!
Értem nem kell kockázatot vállalniuk, mert sem a miniszterelnök, sem Horváth Ágnes nem kötelezhet engem semmire, amit én nem akarok! De egyetlen magyar embert sem, éppen úgy, ahogyan engem sem.
Az állam köteles gondoskodni az ingyenes egészségügyi ellátásról.
Mert az Alkotmány XII. fejezet, Alapvetõ jogok és kötelességek címszó alatt kimondja a 70/D. § (1): „A Magyar Köztársaság területén élõknek joguk van a lehetõ legmagasabb szintû testi és lelki egészséghez.”
És – az Alapvetõ alkotmányos jogokat egyetlen egyéb, más jogszabály vagy rendelet sem írhatja felül!
Ezen alapvetõ jogoktól megfosztani pénzügyi terhekkel egyetlen állampolgárt sem lehet!
Mert Alkotmányellenes!
Az Alkotmányt pedig szíre-szóra nem módosítgatjuk! Fõleg népszavazás nélkül nem!

VILÁGOS?!

Szõnyi Bartalos Mária
2008. február 5.