60. MEGÉRTE? BÓSZA ÚR!


Megérte, Bósza úr?!
Megérte az, hogy most már tudják a szlovák TV nézõk és a szlovákiában élõ magyarok: milyen a megyilatkozása? Tudják, hogy önt nem fogadja el még Slota sem vitapertnernek. Vajon a szlovákiai magyarok elfogadják-e önt képviselõjüknek? Talán elõször ezt kellett volna velük, a szlovákiai magyarokkal tisztáznia.
Megérte az, hogy megalázó helyzetbe került?
Megérte az, hogy rögeszmésen ragaszkodik valamihez, de a mikéntjét, a megoldását ön sem tudja? Nem tudja, hogy egy kormány mindig a saját szája íze szerint értelmezi a jogszabályokat és olyan összefüggésekben, hogy a kormánynak legyen igaza?
Szerencsére, azért annyira nem tájékozatlanok még a szlovák politikusok sem, hogy ne tudnák azt, hogy ön, önmagát és önmagának tulajdonított jogokat képviselve szólította meg a politikusokat és ment a TV-be.
Szerencsére Slota alelnöke is meglátta ezt. Okos hölgy! Felismerte, hogy azon a szinten Bósza úr, ön nem vitapartner.
Kedves Bósza úr, ami történt, az egyéni kudarca és nem a szlovákiai magyaroké.
Tényleg, van valaki ön mögött, akinek az a szándéka, hogy önt felhasználva tegye rosszabbá a szlovákiai magyarok helyzetét?
Ahhoz, hogy a szlovák parlamenti vezetõk, képviselõk valamelyikével tárgyalóképes legyen, elõször tudnia fontos folyékonyan szlovákul. A diplomáciai érzékén is sokat kell javítania, ha késõbb is politizálni óhajt.
Kérem, ne akarja megosztani a szlovákiai magyarságot, mert ott a magyarok ellenszélbõl is felismerik azt, akinek a megosztás a szándéka. A forrófejûség pedig a jószándék ellenére sem vezet sehova. Tapasztalhatta.
Abban viszont igaza van, hogy kellene egy, a szlovákiai magyarok érdekeit hangsúlyozó párt. Nade, a fiatal-és középkorosztályból lenne fontos megalakulnia ennek az új pártnak; akikkel szót ért a mai Szlovák kormány, és akik szintén megértik Szlovákia kormányának szándékait az EU felé, de képesek párbeszédre minden, szlovákiai magyarokat érintõ témában is akkor, amikor az aktuális kérdéssé válhat. Mert siettetni felkészületlenül dolgokat, egyenlõ a bukással.

Szõnyi Bartalos Mária
Komárom-Szõny, 2008. január 15.