A cikk jött...és ment


A cikk jött…és ment

"Hungary now test case" címmel jelent meg egy cikk a kanadai Globe and Mailben gazdasági fõhírként július 19-én. Hasonló cikkek kerültek publikálásra a New York Times és a világ több sajtõjának hasábjain is.
Valamennyi a Nezetközi Valuta Alap (IMF) és az Európai Unió (EU) gazdasági szakemberei közötti megbeszélések a hét végén történt felfügesztésérõl számolt be.
A "körítéshez" hozzátarozott, hogy mindezt kissé a harmincas évek elején szokásos képformában a piros-fehér-zöld zászlók erdejében közlik az elsõ oldalon, s aki gondolkozik a szimbolikus kötésen, még nyilvánvalóbbá lesz a jelenlegi magyar kormány esetleges hovatartozása.
Elolvasva a jelenlegi magyar kormány közleményét, félreértések tisztázása végett az internetes hozzászólási rovatban a következõket írtam és küldtem be:

"1./ A (magyar) kormány ezévben teljesiteni fogja az elõzõ kormány által bejenlentett 3.8%-os deficitet, tehát változás 2010-ben nem lesz. A magyar kormány deficitje, a kormány állítása szerint, egyike a legalacsonyabbaknak az Európai Unióban.
2./ Az elõzõ, ûgynevezett "szocialista" kormány az elmúlt években olyan szigorú gazdasági megszorításokat vezetett be a magyar társadalomba, amit tovább fokozni, az átlag magyar állampolgár további srófolásával nem lehet, és a kormány ezt nem fogja megtenni.
3./ A Nemzetközi Valuta Alap és az Európai Unió szakembereinek a tárgyalásokon elsõdleges gondjuk nem a magyar kormány költségvetési hiánya, hanem a bankokra – fõleg külföldi kézben levõkre – nemrég kivetett adó volt. A Magyar Nemzeti Bank elnökének a fizetése ugyanakkor több mint, a hasonló pozicióban levõ kanadai, USA és Japán nemzeti bankok elnökeinek.
Kérdéseim:
Mi abban a rossz, hogy egy kormány az állampologárok érdekeiben cselekszik?
Nem azért választanak az állampolgárok, hogy kormányaik az õ érdekeiket képviseljék?”

Fenti cikkemet beküldtem a Globe and Mail-hoz és meg is jelent. Viszont reagálásként tíz percen belûl úgy az emlitett cikk, mint hozzászólásom eltünt az újságból a "gazdasági fõhírek" közûl.
Nem ez az elsõ eset. Hasonló tapasztalatom már volt a multban is. A valóságos tények publikálása az "enyhén színezett" beállitással szemben úgylátszik bizonyos körök számára változatlanúl elfogadhatatlan!
Annyit viszont elértem, hogy a továbbiakban az olvasók számára a kétes asszociációra kevesebb lehetõség nyílik.
2010, július 19.

Kovács Kálmán
St. Albert, Alberta, Kanada

(Így is lehet a segíteni a hazai magyarságot. Szerk.)
Közli: Dr. Pungur József