EXIT


EXIT



Azaz kimenet - visszavonulás. Háborúban és politikában alkalmazott stratégia ez amivel a vesztõ fél igyekszik maradék erejével a legkedvezõbb helyzetbe jutni amíg van ideje, mielõtt lesöprik a porondról.


Az második világháborúban Hitler amikor látta, hogy a vég közel és elkerülhetetlen, annyi ereje és ideje még volt, hogy egy végstratégiát dolgozzon ki és hajtson végre. Ugyanis sikerült elérnie, hogy a szovjetek és a szövetségesek hadereje Németország közepén találkozzon - remélve azt, hogy hamarosan egymásnak fognak esni s a harc folytatódni fog. Valóban egy hideg háború következett be, mely fagyával az egész világra borult s vagy ötven évig éreztette hatását. Különösen Kelet Európában, ahol a volt csatlós államok többsége egyszerre szovjet gyarmat-országgá vált, ha ugyan megnem szüntek, mint a balti államok. Legjobban Finnország járt, mert független maradhatott és Szlovákia aki a csehekkel együtt áldozatnak tüntette fel magát, holott önállóságot kapott Hitlertõl, s buzgón vettek részt a keleti front harcaiban. A legpórabbul Lengyelország járt: egyik diktatúrából a másikba esett. Hitler ezzel büntette a kiugrott, vagy arra készülõ szövetségeseit - köztük minket magyarokat. Sztálin ezt még azzal tetézte meg, hogy rehabilitálta Trianont a Párizsi Diktátumnal 1947-ben, elfelejtve, hogy Trianont még Lenin is egyértelmûen elítélte!


Ami a politikai kimenet startégiáját illeti, arra legjobb példa az ami most szemünk elõtt játszódik le az utódpárt részérõl. Ami nagy valószínûséggel imígyen fest: Annyi realitás-érzésük még maradt, hogy belássák, az 2002-tõl végzett ámokfutás - aminek részletei mindenki elõtt ismeretes - számukra hátrányos lesz, haugyan nem végzetes. A jövõ évi parlamenti választásokat nagy valószínûséggel csúfosan elvesztik, mint ahogy elvesz