Új Messiás


Új Messiás


...majd én megváltom a magyarságot..."


(Gyurcsány Ferenc)



Messiások mindig akkor lépnek fel amikor egy nép vagy civilizáció válságba kerül. A név a Bibliából öröklödött reánk. A hellenisztikus uralkodók, majd római birodalom által elnyomott választott nép életében egyre-másra támadtak olyan tragikussorsu népvezérek, akik leigázott népüket akarták felszabaditani idegen elnyomók zsarnoksága alól. Támadhattak, hiszen népük, erõs és függetelenséget szeretõ nép volt több mint ezer esztendeig - elszenvedvén ezalatt az asszíriai, majd a babilóni fogságot, és a hellenista uralkodók elgörösödési kíséletét, melyõl Júdás Makkabeus szabaditotta ki népét Kr.e. 166-160-ban s tette népét 100 évig függetlenné. Aztán Kr.e. 63-ban Pompeius havezér vetette õket római uralom alá. Függetlenségük visszaszerzésére egymás után léptek fel messiások, akik kõvetõiknek harcot s az elveszett szabadság helyreállitását ígérték ám hoztak leverettetést, tragédiát és katasztrófát valamint még nagyobb szolgaságot. Ilyenek voltak Jézus korában Theudás vagy Matthiás lázadása. Majd a jött a Zsidó Háború (Kr.u.70-73), melyet Titus római hadvezér vert le s vezett nemcsak Jeruzsálem, hanem Masszáda és a Qumráni Közösség pusztulására. 132-ben Bar Kokhba lázadt amely Jeruzsálem végsõ pusztulásával, a zsidóság onnani elûzésével, Juda provinciának Palesztinává való változtatásával és a zsidóság szétszórásával végzõdött.


Nemcsak a letünk korokban támadtak messiások, de korunk is bõvölködik bennük. Minden újitó, népvezér és diktátor voltaképpen messianisztikus igéretekkel lépett föl, ha nem is nevezte messiásnak magát, mivel egy válságba került népnek, társadalomnak vagy éppen civilizációnak akartak megoldást hozni s harcuk rendszerint mérhetetlen tragédiákba torkollott.


Korunkban Hitler az elvesztett elsõ világháború romjai között vergõdõ népének ígért messianisztikus megoldást. Ezért lángba boritotta a világot melybe népe is, õ is beleveszett. Sztálin népét akarta felemelni s a világot megváltani, s eközben népeket igázott és mészárolt le, nem kímélve a sajátját sem. Agyaglábakra éptett rendszere önmaga súlya alatt omlott porba.


Elfuserált rndszerváltásunk után 18 évvel íme, megkaptuk a magyar messiást is, megváltást ígérve minden magyarnak. Mivel messiási hatalommal nem ruházták fel - úgylátszik önmagát kente fel messiásnak. Hogy miként fejlõdött, érlelõdött ki benne a messiási öntudat - ennek felderitése a valláspszichológusok feladata. Bizonyára közrejátszott ebben kezdei vallásos neveletetése, egyideig való ministránsága és a papi hivatással való kokettálása, no meg a marxizmus-leninizmus messianisztikus-utópisztikus világképének varázsa. Nem utolsó sorban a könnyû meggazdagodásából eredõ sikerélmény mámora, az hogy neki minden sikerül. Mindez lecsapódott egy messzianisztikus küldetéstudat parancsába: megváltani a népet! S nekifogott. Miniszterelnöki tanácsnokból miniszter, majd fõnökét puccsal megdöntve annak helyébe lépett, hogy két évig ne csináljon semmit. Korábban kitagadtattva az elszakitott 3.5 millió magyart, majd csalással, hazugsággal átverve 10 milliót újra hatalomra került, s elkezdte épitkezés helyett a meglevõt lerombolni, hogy majd újat épithessen - ugyan mivel, kivel és mit? A történelem - és a magunk tapaszalata szerint is - a hamis messiások után mindig csak rombadõlt világ marad.


2000 év óta csak egy igazi messiás van: a Jézus Krisztus. Igazi, mert õ máshogy vitte végbe az ember megváltását mint a hamis messiások. Ezek mindig az embert körülvevõ világot akarták megváltoztatni erõszakkal: tûzzel-vassal, fegyverrel, háborúkkal, forradalakkal, rombolással. Ezek mindnyájan végtelen áldozathozatalt, sõt önfeláldozást követeltek másoktól, míg õk csak parancsokat osztogattak. S ha ideiglenesen gyõztek is mégnagyobb szolgaságot, elnyomást, diktatúrát valósitottak meg. Ám Jézus Krisztus elõbb az embert belülrõl, a lelkében akarta felszabadítani. Bûneikért önmagát áldozta fel a kereszten. Tanításával az embernek útat mutatott az elfelejtett mennyei Atya felé. Életével példát mutatott egy magasrendû emberi életre. Tudta azt, hogy a belülrõl szabaddá tett ember szükségszerüen megfogja teremteni a külsõ szabadságot is a társadalomban, a nemzetben s a világban.


Krizisbõl krízisbe bukdácsoló embereknek, népünknek és civilizációnknak nem újabb hamis messiásokra van szüksége, akik pusztulásba visznek, hanem az igazi messiásra aki életre vezet!


Hamis messiások jönnek és mennek - az igazi velünk van 2000 éve - ideje lenne észrevenni!


Edmonton, 2008 Ádvent.


Dr. Pungur József