Közhasznú beszámoló a Szent László Király Alapítvány a Szellemi és Erkölcsi Megújulásért 2011. évi tevékenységérõl


A szervezet alapadatai:


Elnevezés: Szent László Király Alapítvány a Szellemi és Erkölcsi Megújulásért


Képviselõ: Bicskei Gáborné Orbán Éva


Székhelye: 1102 Budapest, Liget u.35/b


Levelezési cím: ua.


Adószám: 18193996-1- 42


KSH szám: 181193996-9133-569-01


Közhasznúsági fokozat: közhasznú szervezet


A nyilvántartásba vételi végzés száma, kelte: Pk.60478/2007


Nyilvántartási szám: 10297


Támogatható: OTP 11701004-20221067



Az Alapítvány célja :



A magyar nemzet erkölcsi megújulásának elõsegítése, kultúrájának gyarapítása, a nemzet tagjai önérzetének erõsítése. Alapfeladatának tekinti a múlt és jelen nemzeti értékeinek feltárását, ápolását és szükség esetén megvédését. Mivel feladata a nemzeti értékek védelme és közismertté tétele, ezzel összefüggésben kiemelten kezeli a felnövekvõ ifjúság oktatásának és nevelésének kérdését, mert õk jelentik a Jövõt.


A nemzet életében fontos történelmi évfordulókra és témákra cikkekkel és kiadványaival emlékeztet, különös tekintettel a szellemi és erkölcsi megújulásra.


Kérjük, amennyiben fontosnak tartja a fenti célkitûzéseket, és lehetõsége van rá, támogassa az Alapítványt.


A 2011. esztendõben az Alapítvány az eddig megszokott tevékenységén túl, meglehetõsen nagy feladatra – könyvkiadásra - vállalkozott, amelyhez semminemû támogatást nem kapott az érintett minisztériumoktól, ami megnehezítette a tevékenységünket. Segítséget 3 önkormányzattól, két alapítványtól és 1 szövetségtõl kaptunk, valamint 4 magánszemélytõl.



A magunk szellemi erejére támaszkodva, és a támogatók segítségét megköszönve az alábbiakat tesszük le a köz asztalára.



Megemlékezések és ismeretterjesztõ munka



- Az interneten az ’56-os Forradalom és Szabadságharcról és más történelmi témában az alapítvány – az évfordulókra (1848.1956.2006.) - több, megemlékezõ cikket jelentetett meg több internetes honlapon, s küldött szét levelezõlistán.


Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a tanárok még ma is félnek, az ’56-ról szóló elõadásainkat fogadni.



A 2011. esztendõ különösen emlékezetes marad számunkra, mert sikerült az ’56-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulójára egy 3 kötetes 1600 oldalas dokumentum könyvet megjelentetnünk „Igazságot ’56-nak! Emlékõrzõ hitvallások” címen.



’56 szabadságharcát felidézve a jövõ számára szól ez az üzenet, a világtörténelemben is jelentõs magyar szabadságküzdelemrõl. A jelen és a jövõ ifjúsága számára - akik elõl elhallgatják, amire büszkék lehetnének - kívántunk olyan nagyszerû fiatalokat, felnõtteket megmutatni, akik jelenlegi értékvesztett világunkban felmutatják elõttük a hazaszeretet, a becsület, a tisztesség fogalmait.



A fõvárosban és vidéken történtekrõl azok a forradalmárok és szabadságharcosok vallottak, akik ’56-ban harcoltak a magyar függetlenségért. Akik a barikád magyar oldalán küzdöttek. Õk szabadságunkért küzdõ hõsök voltak, és nem „közbûntényesek,” mint azt a koncepciós perek anyagai, és a peranyag állításait igaznak elfogadó könyvek írói állították.



A vallomást tevõk volt egyetemisták, diákok, munkások, értelmiségiek, mentõk, katonatisztek, '56-os Emlékéremmel kitüntetettek. Az itthon maradottak börtönviseltek. Közülük több nem szabadult a 63-as amnesztiával sem.


Akik disszidáltak, a világ több tájáról (USA, Anglia, Ausztrália, Norvégia) képviselik az ’56-os Forradalmat és Szabadságharcot.


A közel 1600 oldalas emlékõrzõ dokumentum anyag közel két évtized gyûjtõmunkájának az eredménye. A visszaemlékezéseket vonatkozó korabeli fotók és nyomtatványok, valamint kimutatások (halálraítéltek, 63-s amnesztiával sem szabadultak, vérbírók, névmutató) egészítik ki.



A könyv kiadását eredetileg abban a reményben terveztük, hogy a fõváros mindegyik kerületétõl kapunk minimális támogatást. Reméltük, hogy az oktatási, a kulturális, a honvédelmi tárca az érintettség okán támogatást nyújt. Segítséget kértünk az alapítvány számláját vezetõ OTP vezérigazgatójától is. Ha ez sikerült volna, a könyvet jelképes áron (1956.-Ft.) juttattuk volna el a könyvtárakba és az iskolákba. Sajnos csalódnunk kellett. Három önkormányzat kivételével a felsoroltak mindegyiket egybõl elutasította a könyv kiadásának támogatását, ami õket minõsíti. Úgy tûnik, hogy támogatást többnyire liberális, nem kívánatos alkotások nyerhetnek el, ami a jövõ ifjúságának nevelését illetõen kimondottan káros.



Támogatást a Fõvárosi-, a Kõbányai - és a Soroksári Önkormányzatoktól kaptunk, noha a fõvárosi harcok szinte egésze jelen van a kiadványban. Támogatta a kiadást a Szabadságharcosokért Közalapítvány, az ’56-os Alapítvány és a Recski Szövetség, és négy magánszemély. A kiadásra használtuk fel a 2 évben kapott minimális 1%-ot is. A kapott támogatások a mérleg kimutatásban részletesen megtekinthetõek.


A nyomtatást az Innova-Print Kft-nél rendeltük meg. A könyv az 55. évfordulóra, 2011. október 23-ára megjelent.


A könyv bemutatója a Hegyvidéki Kulturális Szalonban volt, mert az Önkormányzat könyvvásárlással támogatta a könyvet. Sajnos a sajtó teljes érdektelensége mellett zajlott. A könyvrõl híradás volt a Hegyvidéki újságban 2011-ben, és 2012-ben a Lánchíd Rádióban valamint a KAPU folyóiratban.



Sajnálatos, de tény, hogy az Alapítvány részérõl nem értünk a marketinghez. A könyv terjesztésével gondjaink vannak, mert a könyvterjesztõknek bizományba, azaz hitelbe kell a könyvet odaadni, és a terjesztõk az eladott könyvek árának durván felét, azt is hosszú hetek, hónapok múlva utalják át az Alapítványnak.



Együttmûködés más szervezetekkel



- Az alapítvány a meghívásoknak eleget téve részt vett a KDNP szervezte Országos Keresztény Civil Szervezetek Fórumának rendezvényén, a Parlamentben.



- Közvetlen gyümölcsözõ munkakapcsolat alakult ki a X. ker. Kõbányai Önkormányzattal. Részt veszünk a történelmi emlékeket õrzõ, és a kerület arculatát formáló munkacsoportban. Az Alapítvány javaslataival folyamatosan igyekszik a maga módján segíteni. Kimutatást készítettük a X. kerület 1956-os harcok során érintett helyszíneirõl, és javaslatot tettünk az 56. évfordulóra készülõ emléktáblákra, ill. emlékmûre.



- Koszorúzási megemlékezéseken vettünk részt 1848, 1920, 1945, 1956 alkalmából:



a Magyar Oltárnál, a Turul emlékmûnél (BP.), a Trianon emlékmûnél (Nagykanizsa),


a Szent László Hadosztályra emlékeztünk (Letkésen és Szlovákiában-temetõben),


a Felvidéken a Rákóczi ünnepségeken Borsiban, valamint


a Délvidéken a 40.000 magyar áldozatra emlékeztünk a fellelhetõ sírhelyeknél.



Elismerés - kitüntetés



A Szent László Király Alapítvány kuratóriumának elnökét 2011. október 23-a alkalmából Magyarország Köztársasági Elnöke dr. Schmitt Pál ’56 szellemiségének ápolásért ’56-os Emléklappal tüntette ki. A kitüntetést dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes adta át 2011. október 22-én.



Folyamatos tevékenységünk



A beszámolóban leírtak folytatása, az 56. évfordulóra készülve. Cikkek írása, elõadások tartása.Új nagyobb szabású tervünk, hogy az Árpád-házi zászló megvédését követõen, az igazságot feltárva, ahhoz hasonlóan kutatómunkát végezve, ismeretterjesztõ könyvet készítünk a Turul-ról.



Mûködési kiadásokról



Az Alapítvány a nyomdai költségeken túl csak a kötelezõ OTP-számlavezetési díjat, a levelek feladási költségét, valamint minimális telefonálási költséget fizetett ki. Az összes egyéb fenntartási költséget a kuratórium állta.



Köszönetnyilvánítás


Nyilvánosan is megköszönjük mindazok segítségét, akik anyagiakkal, munkával, bíztatással segítették az Alapítvány tevékenységét. Kérjük, segítsék a jövõben is a munkánkat, s amennyiben módjuk engedi, segítsék elõ, hogy az 1956-os Forradalom és Szabadságharcra emlékezõ könyv az iskolákba eljuthasson! Valamint kérjük, hogy akiknek Turullal kapcsolatos dokumentumok van, juttassák el az Alapítvány e-mail címére.


Kérjük, támogassa az Alapítványt adója 1%-ának felajánlásával, s ha teheti azon felül is,- OTP 11701004-20221067 – hogy a szellemi és erkölcsi megújulásért tehessünk.


Budapest, 2012. március 30.


Bicskei Gáborné Orbán Éva s.k.


Kuratóriumi elnök