Tartalmazhat gyógyszer rákkeltõ-gyanus anyagot?



A kérdésre a megdöbbentõ válasz: igen.


Véletlenül, saját betegségem kapcsán találkoztam ezzel a megdöbbentõ valósággal. A nõknek 45-50 éves koruk után sajnálatosan csontritkulással kell számolniuk. Férfiak kevésbé érintettek. Ez az 50 feletti nõk jelentõs részét érinti. Miután a csontritkulás tényét megállapítják, a szakorvos gyógyszert ír fel. Nyílván kalciumot, D-vitamint, és mellette csontépítést serkentõ gyógyszert. Utóbbiaknak számtalan mellékhatása van. Ilyen gyógyszer többek között egy francia készítmény:


PROTELOS 2 g - granulátum belsõleges szuszpenzióhoz. A Stroncium-ranelát, amely csökkenti a csigolyatörés és a csípõtáji törés kockázatát.


- A készítmény hatóanyaga a stroncium-ranelát. Egy tasak 2 g stroncium-ranelátot tartalmaz.


- Egyéb összetevõk: aszpartám (E 951), maltodextrin, mannit (E 421).


A forgalomba hozatali engedély jogosultja:


Les Laboratoires Servier


22, rue Garnier


92200 Neuilly sur Seine


Franciaország


Gyártó:


Les Laboratoires Servier Industrie


905, route de Saran


45520 Gidy


Franciaország



A Protelos mellékhatásai közt gyakori: émelygés, hasmenés, fejfájás, bõr-irritáció, emlékezetzavar, ájulási hullámok. Nem gyakoriak: vérrögképzõdés, rángógörcsök. Ismeretlen gyakorisággal további több, mint 50 mellékhatást sorolnak fel.


A gyógyszer szedésekor magam is bõven tapasztaltam a mellékhatásokból.


Noha ez meglehetõsen rémisztõ, a fõproblémát, mégsem ebben látom. A protelos E-951-t, azaz aszpartámot tartalmaz, aminek hatásairól a nyolcvanas évek óta komoly titkolózás folyik. Ma már az internet jóvoltából egyre köztudottabb, hogy ez a mesterséges édesítõszer rákkeltõ.


Az interneten keresgélve megtudtam, hogy a francia élelmiszerekben már megtiltották az aszpartám használatát. Úgy látszik, a gyógyszerekben, még nem.


A gyógyszer szedését ezért 12 nap után abbahagytam.



Megdöbbentõ felelõtlenséggel, még ma is vannak olyan hivatalos szervek, akik a gazdasági haszon érdekében kiállnak az aszpartám felhasználása mellett.


Az Európai Bizottság már felszólította az EU élelmiszer-biztonságot ellenõrzõ szervezetét, az EFSA-t, hogy egy átfogó vizsgálat során értékeljék újra az aszpartám használatának hatásait. Az édesítõszer negatív hatásait bemutató tanulmányok már tavaly óta nyilvánosak, az Európai Parlament pedig évek óta szeretné elérni, hogy vizsgálják felül az aszpartám engedélyeit.



A vita a pénz, a haszon érdekében, és nem az emberek érdekében zajlik.



Sajnálatos, hogy a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján Janus-arcú véleményt formáltak. A "Kísérleti eredmények az aszpartámról" címû cikkben "A bolognai Ramazzini Intézet patkányokon végzett kísérleteinek eredményeirõl” tájékoztatnak, ahol az aszpartám édesítõszer káros hatásait kutatták. „A kutatási eredmények kimutatták a patkányok szervezetében az édesítõszer rákkeltõ hatását.”


De ugyanott azt is - ellensúlyozásként - azonnal mellé teszik, hogy „A gyártók szerint viszont a fogyasztása biztonságos és bíznak benne, hogy ezt az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) felülvizsgálata is megerõsíti. A jelen tudományos eredmények alapján az EFSA nem javasolja táplálkozási szokásaik megváltoztatását azon fogyasztók számára, akik aszpartám tartalmú ételek mellett döntöttek."



2002-ben a kutatási eredmények ellenére az EFSA végül a gyártók várakozásának megfelelõen cáfolta az aszpartámra vonatkozó "vádakat" és azt a hivatalos közleményt adta ki 2002 December 10-én, hogy a 40 mg/testsúlykg megengedhetõ maximális napi bevitel nem okozhat problémát. (SCF/CS/ADD/EDUL/222 Final)



Ma már 2012-õt írunk. További 10 év telt el, azóta folyamatosan jelennek meg írások az aszpartám rákkeltõ hatásáról.


Szükséges lenne, hogy a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal ne idejét és igazságtartalmát múlt cikkel „tájékoztassa” a magyar lakosságot.


Arra pedig végképp szükség lenne, hogy Magyarországon legalább a gyógyszerekben ne engedélyezzék rákkeltõ anyag felhasználását. Ami ilyet tartalmaz, azt pedig tiltsák be!



Az idõsebb és idõs korosztály, akiknek – ezt a csontépítõ, de aszpartámot tartalmazó – gyógyszert felírják, kevésbé használ internetet, kevesebb információval rendelkezik. Tudtuk, és megkérdezésük, beleegyezésük nélkül ki vannak téve az aszpartám káros hatásának, miközben abban bíznak, hogy csak gyógyításukról gondoskodnak.



Kik ezért a felelõsek?!



Orbán Éva