Radikális változásokat, de józanul!


Nagy érdeklõdés közepette zajlott Vona Gábor pártelnök sajtótájékoztatója kedden, a Magyar Szigeten elhangzott - és nagy sajtó nyilvánosságot kapott - súlyos kijelentésekkel, nyilatkozatokkal kapcsolatban.


A Jobbik elnöke szükségesnek tartotta, hogy egyértelmûvé, világossá tegyék a Jobbik álláspontját az ott elhangzottakkal kapcsolatban.


Van, ami még a Jobbik, és van, ami már nem az – szögezte le. A Jobbik felelõsséget vállal, a saját politikájáért, programjáért, gondolataiért, elképzeléseiért Magyarország jövõjével kapcsolatban. De nem vállal felelõsséget, ami ettõl eltér. Elõfordul, hogy a Jobbik közösséget vállal olyan elképzelésekkel, amirõl úgy érzi, hogy az a Haza, a Nemzet szempontjából építõjellegû, de nem vállal közösséget, amirõl érzi, hogy ezzel ellentétes.


A Magyar Szigeten elhangzott problémás kijelentések, egyértelmû, hogy az utóbbi kategóriába tartoznak. Nem a Jobbik politikáját képezik. Ezért ezekért a kijelentésekért a Jobbik sem felelõsséget, sem azzal közösséget nem vállal.


Félreértések elkerülése végett leszögezte, hogy ezen kijelentéseket nem valami politikai, taktikai vagy választási logika motiválja. Arról van szó, hogy sem a párt, sem személy szerint Vona Gábor nem tud sem politikailag, sem emberileg azonosulni.


Szükségesnek látta, hogy egyes sajtóvisszhangok miatt néhány fundamentumot lefektessen a Jobbikkal kapcsolatban.


Ezek a következõk:


1./ A Jobbik egy politikai párt. Politikai eszközökkel kíván küzdeni a magyar emberek szebb jövõjéért, a valódi rendszerváltozásért. A radikális változásért, Magyarország gyarmati kiszolgáltatottságának felszámolásáért. Hazánk önrendelkezéséért, Magyarország feltámadásáért.


2./ A Jobbik Gyöngyöspatán is megkülönböztette magát az öncélú, és ott folytatott agresszivitástól, ami ott, a Véderõ képében jelent meg. Ezt megteszi országosan is, ha szükséges. "A Jobbiknak a radikalizmusa az ellenfeleikkel és az ellenségeikkel szemben képviselt igazság radikalizmusa, és nem pedig az ökölé".


3./ A Jobbik a saját útját járja, mert van saját útja, és van programja. Vannak saját képviselõik, szervezeteik, és elképzeléseik Magyarország jövõjérõl. Nem hajlandók sem az elmúlt 21 év pártjainak és a köréjük csoportosult médiabirodalmaknak, véleményformálóknak a kedvéért ezen módosítani. Azoknak a kedvéért sem, akikkel ugyan szemben állnak, de nem képesek valódi alternatívát felmutatni.


A Jobbik elnökeként felelõssége tudatában nem fogja hagyni, hogy amit kínkeservesen eddig felépítettek, azt, az elmúlt 21 év pártjai az igazságtól való félelmükben, vagy akárcsak néhányan, akik ezzel szemben állnak, de józan ítélõképességüket nem mindenkor birtokolják, lerombolják.


4./ A Jobbik a radikális és józan gondolkodású magyar emberek pártja. Ez a kettõ együtt kell, hogy legyen ahhoz, hogy valaki a Jobbikhoz tartozzon.


- Azok az emberek, akik józannak vallják magukat és azok is, de nem érzik szükségesnek Magyarországon a radikális változásokat, azok nem tartoznak a Jobbikba.


- De azok sem tartoznak közéjük, akik ugyan szeretnének az elmúlt 21 éven változtatni, viszont elvesztették a józan ítélõképességüket.


A következõ választásokon a Jobbik a Fidesz kihívója akar lenni. A magyar társadalom azon többségét kívánja képviselni, akiket megnyomorított, megtaposott az elmúlt 21 év. illetve 60 év. Tisztességüket, becsületüket megõrizték, és tenni akarnak saját magukért és az országért. Ezt a többséget kívánják a jelenben és jövõben is képviselni, és kívánták eddig is – zárta sajtótájékoztatóját a pártelnök.


Ezzel lezártnak tekintik az ügyet. Vona Gábor ezért kérdésekre nem kívánt válaszolni.


Orbán Éva