2006 Igazságát meg kell védeni!




A Nemzeti Jogvédõ Szolgálat a 2006 õszi rendõrterror máig elvarratlan szálairól, megoldatlan ügyeirõl tartott sajtótájékoztatót 2011. július 13-án a Parlament Caféban.



A sajtótájékoztatót dr. Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédõ Szolgálat ügyvezetõje, országgyûlési képviselõ, dr. Grespik László ügyvéd, a Nemzeti Jogvédõ Szolgálat és a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökségi tagja, dr.Vajk Kálmán ügyvéd, NJSZ Restituciós Cs. vezetõ, Gõbl György, a Közhatalom Jogsértettjei Egyesület alelnöke, Dukán Dániel, 2006 õszi koncepciós eljárásban elítélt fiatalember, a semmisségi törvény egyik ihletõje tartották.



Három téma köré


- rendezetlen kártérítések,


- elmaradt felelõsségre vonás,


- szûkre szabott és elakadt semmisségi törvény


csoportosították a kormányváltást követõen megígért, de elmaradt intézkedéseket.



A 2004 óta mûködõ NJSZ munkatársai egyértelmûvé tették, hogy a közel 5 éve történt rendõrterror tragikus, véres megtorlásával kapcsolatban mind a mai napig nyitott, megoldásra váró kérdések vannak.



Rendezetlen kártérítési ügyek



A 2006. õszi rendõri jogsértések áldozatai közül mai napig számos áldozat nem kapott kártérítést (pl. jogellenesen feloszlatott Kossuth téri tüntetés résztvevõi, valamint az ez évben igényüket benyújtó sértettek). Valamint a közelmúltban az egyik tüntetõ, akinek a szemét lõtték ki, megalázóan alacsony kártérítést kapott jogerõs ítélet alapján.



Szükséges követelmény, hogy a 2010-es országgyûlési határozat és kormányhatározat alapján eredményesen mûködõ Kárrendezési Bizottság tavaly év végével beszüntetett tevékenységét állítsák helyre.



Ezért az NJSZ levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz annak érdekében, hogy további 500, még rendezetlen kárigényt méltányos alapon elégítsenek ki. Eddig 131 ember kapott összesen 245 millió 72 ezer forint kártérítést a 2006-os õszi tüntetéseken történt rendõri túlkapások miatt.



Elmaradt felelõsségre vonás



Annak ellenére, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr ígéretet tett, a 2006 õszén történtek kapcsán a felelõsök felkutatására, és a felelõsségrevonásra, mégis, az, a mai napig várat magára. Jogosan merül fel a kérdés, “Miért maradt el a 2006. õszi jogsértésekért felelõs rendõrparancsnokok, bírák, ügyészek és politikai vezetõk felelõsségre vonása ? “



A miniszterelnöki megbízott, Balsai István már több hónapja elkészített vizsgálati jelentését nem hozták nyilvánosságra, és nem indultak meg a jelentés alapján a büntetõeljárások. Noha az idõ sürget mert a bûncselekmények 5 év leteltével elévülnek. Az Országgyûlés 2006. õszi albizottsága, a Nemzeti Jogvédõ Szolgálat és a Közhatalom Jogsértettjei Egyesület számos feljelentést tett. Az ügyészség nem minden feljelentést vizsgált ki kellõ alapossággal, és nem lépett fel a felelõsségre vonás érdekében. A feljelentések iktatásával is problémák merültek fel, valamint a rendõrök hamis tanúvallomásával is.



Gaudi-Nagy Tamás szerint "akadozik és gyenge lábakon áll" az ügyben érintett rendõri és más vezetõk felelõsségre vonása. Az ügyészségeknek csak szeptemberig van módjuk vádat emelni, mert elévülnek az 5 évvel korábbi ügyek.



A Semmisségi törvény értékelése



Az Országgyûlés márciusban nyilvánította semmisnek a 2006. õszi tömegoszlatásokkal összefüggésben hivatalos személy elleni erõszak, rongálás, valamint garázdaság vádjával meghozott, kizárólag rendõri jelentésre, illetve rendõri tanúvallomásra alapozott ítéleteket. A döntés csak a 2006. szeptember 18. és október 24. között elkövetett cselekményekre vonatkozik.


Ez a megoldás túl kevés személyt érint, de elakadt a végrehajtása is az alkotmányozási munkálatok miatt. Még ma is börtönben ül a 2006. õszi tüntetések egyik elítéltje, ma már egyértelmû, hogy közkegyelem lene az igazi megoldás a 2006. õszi tüntetések és a 2002 - 2010. közötti idõszak politikai elítéltjeinek.


Gaudi-Nagy Tamás szerint egyértelmû, hogy ez a törvény megbukott, ezért az érintetteket közkegyelemben kell részesíteni.



2006 Igazságát meg kell védeni!



Külön is figyelemre méltó, amit Dukán Dániel - a 2006 õszi koncepciós eljárásban elítélt fiatalember - mondott. A fiatalember kint élõ ’56-osok segítségével kijutott Amerikába. Az idõs ’56-osok arról próbálták meggyõzni, hogy ne térjen haza, mert a magyar igazságszolgáltatás kísértetiesen hasonlít az 50 évvel ez elõttire, vagyis a kádári koncepciós, kegyetlen megtorlásra.



Meggyõzõdésem, hogy az idõs ‘56-osok nagyon is rátapíntottak a lényegre. Az 50. évfordulón történtek kísértetiesen emlékeztettek ’56 leverésére. Nem lehet nem meglátni az összefüggéseket 1956 és 2006 történései között. 2006 bírái – tisztelet a kivételnek, ha volt – hasonlóan ’56 vérbíráihoz politikai koncepciós ítéleteket hoztak, koholt vádak, hamis tanuvallomások alapján. Az igazságszolgáltatásba vetett hitet rendítették meg, és a magyar igazságszolgáltatás szégyene, hogy ilyen megtörténhetett, és mai napig a helyükön maradhattak, és ítélkezhetnek.



Duka Dánielnek pedig, jelen állapotok alapján, hazatérésének következményeit sajnos viselnie kell.



Orbán Éva