KÉTSZEMÉLYES TÜNTETÉS LOS ANGELESBEN


A CIVIL JOGÁSZ BIZOTTSÁG AMERIKAI MISSZIÓJA A MEGINGOTT MAGYAR
DEMOKRÁCIA HELYREÁLLÍTÁSÁÉRT

Megdöbbentõ és egyben igen szánalmas látvány fogadott bennünket Los Angelesben, amikor Dr.. Morvai Krisztina egyetemi docens, a Civil Jogász Bizottság társelnöke, Dr. Szöor Anna pszichológus- jogász és dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédo Alapítvány ügyvezetoje, a CVJB tagja társaságában a Magyar Ház elé érkeztünk.

Czene Ferenc(?!) és egy hölgy, kissé zavart tekintettel, félmosollyal az ajkukon egy-egy táblán hirdette az unalomig ismert vádakat, egészen a leantiszemitázásig.

Eközben már szeretettel vártak bennünket az eloadásra, Pereházi Miklóssal , a Los Angeles-i Magyar Ház elnökével.

A kétszemélyes "tüntetok" nem jöttek be a terembe, maradtak az utcán, hogy lejárató kampányukat folytathassák. Dr. Gaudi-Nagy Tamás és Dr. Szöor Anna visszament a "demonstrálókhoz" s invitálták oket, jöjjenek be, hallgassák meg az eloadást, azt, amely arról szólt, mi történt tavaly osszel Budapesten, mi történt velünk, sokat szenvedett magyarokkal, foleg azokkal, akik a véres helyszíneken szerettek volna meghitten emlékezni az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján. Hogy mennyire megalázták, megfélemlítették a magyarságot, milyen elképeszto rendorterrorral támadtak békés, becsületes emberekre a REBISZ azonosító szám nélküli rohamrendorei?

Hogy a jogállamiságot lábbal tiporták, pártrendorséggé vedlett magyar rendorök, biztonsági szolgálatok kigyúrt emberei. Hogy a nyomban megalakult Civil Jogász Bizottság milyen segítséget nyújtott a bajbajutott megvert, orizetben is megalázott emlékezo-tünteto tömegnek. Hogy a jogállamiság helyreállítása, s a diktatúra elleni szívós, higgadt, intellektuális küzdelem elemi érdek és ma is - sajnos sok esetben - sürgeto feladat.

Ám mindez, nem érdekelte Czene Ferencet s hölgytársát. Csak lobogtattak, mutogattak az ákom-bákommal írott tábláikat. A Civil Jogász Bizottság két önkéntes parlamenter végül abban egyezett meg Czene Ferenccel, hogy Gyulára, magyarországi lakóhelyére meghívják a bizottság tagjait egy eloadásra.

A szánalmas kétszemélyes tüntetés folytatódott. Hogy kinek, kiknek a felbujtó akciója lehetett, e sorok írójának, az esemény szemtanújának csupán sejtései vannak. Megdöbbento, hogy egyes politikai erok jelenleg is a magyarság megosztására törekednek, Budapesttol sokezer kilométerre is. Az is, hogy Czene Ferenc, éppen o, aki 56-os forradalmár volt, s a rendszerváltás idején látványosan: a zöld határon visszaszökött Magyarországra s Demszky Gábor Los Angeles-i pénzgyujto útja során foszervezo, - vállalkozott erre a megalázó szerepre.

A Civil Jogász Bizottság természetesen folytatja felvilágosító útját. Ezt a tudósítást San Franciscoból, a Berkely egyetemrol írom. Ám holnap már Kanadába, Calgaryba utazunk, ahol csatlakozik hozzánk Dr. Juhász Imre , a CVJB tagja, kiváló jogtudós, - aki eloször nem kapott vízumot Amerikába s most nagy késéssel megadták neki, jól megsértve az egyetemi tanárt - onnan Torontóba majd a fovárosba Ottawába, Torontón át New Yorkba, Washingtonba, ahol a helyi magyarságon kívül találkozunk amerikai közéleti emberekkel, politikusokkal is. Mint ahogyan ez már megtörtént az ENSZ egyik magas beosztású diplomatájával s a Los Angeles-i fokonzullal is.

Missziós utazás ez. A Civil Jogász Bizottság missziója a megingott magyar demokrácia helyreállításáért.

M. Szabó Imre,

San Francisco, 2007