Becsey Zsolt (EPP-ED, Fidesz) sajtóközleménye



Megõrizni a Vajdaság jelentõségét a magyar nemzetpolitikában - ez lesz a célja Becsey Zsoltnak brüsszeli mandátumát követõen is, amikor kormányzati feladatok várják otthon. Errõl a Dél-Alföld euroképviselõje Brüsszelben beszélt a VMSZ õt fölkeresõ küldöttségével: Pásztor István elnökkel, valamint Dévavári Zoltán és Varga László alelnökökkel.



Az egész vajdasági magyar közösség erejét gyarapító lépés, hogy a titóista partizánok által a Délvidéken 1944-45-ben elkövetett népirtás hivatalos beismerését együtt készül kérni a belgrádi parlamenttõl a VMSZ és a VMDP vezetõsége - üdvözölte Pásztor István és Ágoston András közelmúltbeli megállapodását Becsey Zsolt.


Az euroképviselõ ennek kapcsán emlékeztette vendégeit: a Vajdaság nemzeti és etnikai kisebbségeinek történelmi igazságszolgáltatását nemcsak Szerbia uniós csatlakozása feltételeként javasolja, hanem egész, fél évtizedes brüsszeli megbízatása egyik fõ feladatának tekinti a tartomány érdekeinek európai képviseletét. A történelmi megbékélés társadalomépítõ hatását erõsítheti a vajdasági kisebbségek megpróbáltatásairól készülõ elsõ nagyjátékfilm is, aminek támogatói között Becsey Zsolt most elismeréssel köszöntötte Pásztor István VMSZ-elnököt.


Becsey Zsolt és Szabadkáról érkezett vendégei egyetértettek abban, hogy Brüsszelben még az europarlamenti ciklus nyári bejfejezése elõtt át kell tekinteni: miképpen fejlõdött Vajdaság ember- és kisebbségjogi helyzete azóta, hogy errõl az Európai Parlament tényfeltáró bizottsága vizsgálódott a 2004-es konfliktusok nyomán. Becsey Zsoltnak ezt a kezdeményezését támogatja az Európai Parlament Dél-Kelet-Európai Delegációját vezetõ Doris Pack is, így remélhetõleg hamarosan sor kerülhet Brüsszelben e régóta esedékes számvetésre, különösen Szerbia integrációs törekvéseinek fényében.


Pásztor István tájékoztatta Becsey Zsoltot a vajdasági statútumról, valamint a nemzeti tanácsokról szóló törvények elõkészületeirõl is.


Becsey Zsolt a VMSZ brüsszeli delegációjának bátor és ambiciózus tettként méltatta a belgrádi kormány döntését, hogy egyoldalúan életbe lépteti a majdani uniós csatlakozást elõkészítõ, a kölcsönös kereskedelemre vonatkozó úgynevezett interim megállapodást. A vajdasági és szerbiai ügyek egyik brüsszeli szószólójaként rendszeresen fellépõ Becsey Zsolt üdvözölte azt is, hogy Belgrád már két év múlva be kívánja fejezni az uniós csatlakozás egyik elõfeltételének számító jogharmonizációt. Becsey Zsolt reményét fejezte ki, hogy hamarosan lesz pozitív fordulat a szerb állampolgárok uniós vízummentességének biztosításában. Ezért keményen dolgozunk az utolsó hivatali napig - mondta Brüsszelben Becsey Zsolt.


Brüsszel, 2009 január 28.


Kapcsolat: + 32 2 28.47.888


www.becseyzsolt.hu; www.youtube.com/becseyzsolt